Hildes mor: – Dette er en liten seier

Foreldrene sto frem med historien om datteren som tok sitt eget liv, bare 19 år gammel. Nå snur helseministeren om selvmord i psykiatrien. – Jeg håper de som er innlagt blir bedre passet på, sier Hildes mor.

 Hilde Silden Johannessen og familien på kirkegården

HELSEMINISTEREN SNUDDE: – Dette er kjempeflott, og en liten seier, sier Randi Elice Johannessen. Hun, Vidar og Jørgen mistet datteren og tvillingsøsteren Hilde i august i fjor.

Foto: NRK / Privat

I går varslet helseminister Bent Høie at han vil avblåse videre forsøksprosjekter, og i stedet vurderer å innføre et nytt kartleggingssystem for selvmord i psykiatrien allerede neste år.

Snuoperasjonen kommer etter at moren til Hilde Silden Johannessen, som i fjor døde mens hun var innlagt på Sandviken psykiatriske sykehus i Bergen, kontaktet samtlige helsepolitikere på Stortinget og ba om endringer i systemet.

– Jeg ba dem lese reportasjen om Hilde og svare på om det er et slikt helsevesen de ønsker at vi skal ha, forteller Randi Elice Johannessen.

Mangelfull selvmordsoversikt

Samtidig med historien om Hilde fortalte NRK at Norge per i dag ikke har noen fullgod oversikt over hvor mange pasienter i psykiatrien som tar selvmord. Dette ble kritisert både av pårørendeorganisasjoner og eksperter.

Bent Høie (Høyre)

SNUR: Helseminister Bent Høie (H) vil avblåse flere forsøksprosjekter.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

– Så lenge vi ikke får de rette tallene, så gjør vi heller ikke de riktige tiltakene, sa Anne-Grethe Terjesen i Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse.

– Vi mangler en systematisk kartlegging av hva som kjennetegner disse pasientene. Vi kunne med bedre oversikt og kartlegging forebygget flere selvmord, fastslo Fredrik A. Walby i Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging.

Kan bli nytt krav neste år

Etter Johannessens henvendelse til stortingspolitikerne, og NRK og Adresseavisens saker om manglende dokumentasjon og rutiner ved dødsfall i psykiatrien, tok Kjersti Toppe (Sp) saken opp som interpellasjon til helseministeren tirsdag denne uken.

Helseminister Bent Høie la nylig frem en ny handlingsplan mot selvmord og selvskading, men denne inneholdt lite nytt om forebygging av selvmord i psykiatrien. Etter Toppes spørsmål snudde imidlertid Høie.

Forhåpentligvis er vi kommet et skritt nærmere at slike ting ikke skjer så ofte igjen.

Randi Elice Johannessen

Helseministeren sier nå at han vil droppe videre forsøksordninger og satse på implementering av det nye systemet allerede neste år.

– Jeg er positiv til å innføre tiltaket, sier Høie, som nå vil se på mulighetene for å innføre kartleggingssystemet som et krav til sykehusene i 2015.

Det får Toppe til å juble.

– Dette er helt klart det beste vi kunne ha håpet. Det er ikke ofte vi får merkbart beveget på en sak i en slik debatt, sa Sp-politikeren etter behandlingen i Stortinget.

– Dette er kjempeflott

Hilde Silden Johannessen Rune Andreas Kroken

LEVERTE UT NY RAPPORT: Avdelingsoverlege Rune A. Kroken ved Sandviken sykehus.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Hildes mor var bortreist i går, og kunne ikke følge debatten, men er godt fornøyd med resultatet.

– Dette er kjempeflott, og en liten seier. Forhåpentligvis er vi kommet et skritt nærmere at slike ting ikke skjer så ofte igjen, sier Randi Elice Johannessen.

Foreldrene har fått mange positive reaksjoner, og også kommet i kontakt med andre pårørende etter at de sto frem med sin historie som pårørende til sin psykisk syke datter.

Men de føler fortsatt ikke de har fått alle svar på hva som skjedde da Hilde døde 19. august i fjor.

– Nå har vi fått ut miljørapporten. Men der fikk vi veldig lite ny informasjon, så vi kommer til å be om å få ut en ny rapport, sier Johannessen.

– Det skulle aller helst skjedd før

Oppfølging av pårørende før og etter selvmord i psykiatrien ble også diskutert på Stortinget tirsdag.

Håpet mitt er at dette skal hjelpe.

Randi Elice Johannessen

Helseministeren varslet at han kommer til å be ansatte i spesialisthelsetjenesten om mer åpenhet mot de pårørende i en tidlig fase av sykdomsforløpet.

– Jeg synes det er bra at det skjer noe, selv om det jo aller helst skulle skjedd før. Hilde fikk jo ingen selvmordsrisikovurdering før hun døde. Håpet mitt er at dette skal hjelpe, at de som er innlagt i psykiatrien blir passet bedre på, sier Johannessen.