Hopp til innhold

Her er de 40.000 oljejobbene forsvunnet

Titusener av oljejobber er borte på to år. Ny oversikt viser akkurat hvilke bedrifter som har kuttet ansatte i krisen.

oljejobber

DNB Markets presenterte tirsdag en statistikk som viser at minst 40.000 oljejobber er forsvunnet siden januar 2014.

NRK har fått tilgang på oversikten til DNB Markets og sortert de 40.000 jobbene ut på bedriftsnavn og geografisk fordeling.

Kartet øverst i saken viser at en stor hovedvekt av jobbene som har forsvunnet, ligger på Vestlandet. Men mange av oljejobbene som er, kuttet har også tilhørighet i Oslo-området.

Kartet har noen forbehold: Det er bedriftenes hovedkontor som vises på kartet, og arbeidsplasser som er forsvunnet, kan derfor også ha ligget andre steder i landet.

  • Nederst i saken får du fullstendig oversikt over alle bedriftene som har kuttet jobber siden januar 2014.

Måtte tenke nytt

Ett av selskapene som har mistet ansatte, er tradisjonsrike Karsten Moholt på Askøy.

Etter mange gode år i oljens tjeneste med vedlikehold og reparasjon av maskiner tørket ordrene inn da oljekrisen slo til.

I 2015 måtte de si opp 50 personer, én av fire ansatte.

– Det var forferdelig tungt. Vi er en liten bedrift og har mange ansatte som har vært hos oss lenge. Da er det ikke noe hyggelig å gi beskjed til mennesker vi gjerne skulle beholdt at de må forlate bedriften, sier Linn Cecilie Moholt, administrerende direktør i Karsten Moholt.

– Må finne nye markeder

Linn Cecilie Moholt, administrerende direktør i Karsten Moholt.

POSITIV: – Krisen tvang oss til å få opp øynene for utviklingen som skjer innen digitalisering og robotisering, sier Linn Cecilie Moholt i Karsten Moholt.

Foto: Christian Lura / NRK

Risikoanalytiker Jørgen Gudmundsson i Sparebanken Vest tror ikke de tøffe tidene er over.

– Oljenæringen preges fortsatt av at investeringene ventes å falle i år og neste år, så veksten uteblir. Men samtidig ser vi at for Vestlandet som helhet, begynner ting å snu. Boligprisene i Stavanger faller ikke så mye lenger, og arbeidsledigheten ser ut til å ha nådd toppen, sier han.

For at oljebedrifter skal overleve, må de finne nye markeder, mener analytikeren.

– Noen vil klare å bruke kunnskapen sin i andre næringer, men dessverre er det nok noen bedrifter som ikke er levedyktige, sier Gudmundsson.

Fra olje til jernbane og vannkraft

For Karsten Moholt ble den tøffe tiden et vendepunkt.

– Vi hadde det veldig bra da oljebransjen gikk godt og var nok litt i ferd med å havne bakpå. Krisen tvang oss til å få opp øynene for utviklingen som skjer innen digitalisering og robotisering, sier Moholt.

Nå reparerer bedriften maskiner som brukes på jernbaner, til vannkraft og i fiskeoppdrett.

– Omstillingsarbeidet vi har jobbet hardt med siden oljeprisen falt bærer nå frukter, og vi ser at ting blir bedre. Vi ser lyst på fremtiden, selv om det fortsatt er beinhard konkurranse om oppdragene hver dag, sier Moholt.

Laster innhold, vennligst vent..