Hopp til innhold

Her får Martha (94) endelig treffe barna sine igjen: – Voldsomt kjekt å se dem

FANA (NRK): Etter 38 dager med besøksforbud løsnet sykehjemmene i Bergen på forbudet. Nå krever Frp at også flere må få besøke sine eldre familiemedlemmer. Høie har døren på gløtt.

Martha Tysnes får besøk av barna sine på Øvsttunheimen sykehjem

AVSTAND OG ANSTAND: Slik så det ut da Martha Tysnes (t.h.) fikk møte igjen datteren Margunn og sønnen Jan-Oddvar (t.v.). Ytterst til høyre hjelpepleier Camilla Larsen. Besøksverten (bak t.v.) passer på at alt går riktig for seg.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

– Selvfølgelig er det dumt at vi ikke kan klemme henne, men det får vi jo når ting har normalisert seg. Vi må jo bare respektere retningslinjene, sier Jan-Oddvar Tysnes.

Han og søsteren Margunn Tysnes Kjærland må først klareres av sykehjemmets besøksvert før de får slippe inn i hagen utenfor Øvsttunheimen sykehjem i Bergen.

Fra en sti over gressplenen kommer mor Martha sakte gående mot dem med rullator.

– Å, nå er det lenge siden jeg har sett dere, stråler 94-åringen.

Martha Tysnes på Øvsttunheimen sykehjem

HAR SAVNET BESØK: 94-årige Martha har ikke sett familien sin på halvannen måned, bortsett fra på Skype. – Det blir ikke helt det samme, sier både Martha og datteren Margunn.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

– Regjeringen må oppfordre kommunene til dette

Men fortsatt er mange sykehjem stengt for besøk. I Oslo har det vært besøksforbud siden søndag 15. mars. Trondheim har begrenset besøk til bare de nærmeste.

Nå mener Fremskrittspartiet at flere må få besøke sine eldre venner og familiemedlemmer og etterlyser en veileder fra regjeringen.

– Dette er mennesker som nå har sittet ukevis helt alene, og de eneste de har hatt omgang med er personalet på sykehjemmet eller institusjonene. Det er helt uverdig, sier partileder i Fremskrittspartiet, Siv Jensen.

Koronaviruset

BER OM TYDELIG SIGNAL: Partileder Siv Jensen (Frp) etterlyser et tydelig signal fra regjeringen med oppfordring til kommunene om å legge til rette for utendørs besøk.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I Bergen er det nå åpnet for at familie og pårørende kan komme på utendørsbesøk.

Klemming og annen fysisk kontakt er fortsatt ikke tillatt. En besøksvert passer på at alle holder avstand, samt at besøket ikke varer mer enn ti minutter.

– Det var fint å få treffe henne. Dette har vi gledet oss til lenge, sier datter Margunn.

Jensen etterlyser et tydelig signal fra regjeringen med en oppfordring til kommunene om å legge til rette for besøk utendørs.

– Jeg vil på det sterkeste oppfordre helseministeren og regjeringen til å legge til rette for at pårørende kan besøke eldre på sykehjem og pleietrengende på institusjon.

– Jeg foreslår ikke at man skal gå inn på sykehjemmene. Men det å gå ute og trille en rullestol, ser jeg ikke for meg er smittevernskadelig.

Koronavirus-pressekonferanse: Bent Høye, Bjørn Guldvog og Line Vold

VIL UTREDE: Helseminister Bent Høie (H) vil be Helsedirektoratet vurdere mulighetene for at sykehjemmene kan åpne for kontakt mellom beboere og familie, samtidig som de ivaretar smittevernet.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Høie: – Mulig å finne løsninger

Helseminister Bent Høie (H) deler Jensens betraktninger, og mener eksempelet i Bergen kan være en god løsning.

Han vil derfor be Helsedirektoratet vurdere hvilke muligheter som finnes for at sykehjemmene kan ivareta smittevernet, samtidig som de åpner for kontakt mellom beboerer og familie.

– Jeg er sikker på at det er mulig å finne løsninger som gjør at vi kan få til flere møter, men samtidig ivareta sikkerheten, understreker Høie overfor NRK.

– Dette er en vanskelig balansegang?

– Dette er fryktelig vanskelig. Først og fremst er det viktig å ikke miste kontrollen. Men dette er en gruppe vi har behov for å beskytte, og sannsynligvis beskytte over lengre tid. Da er det også viktig å tenke på det psykososiale som kontakt med familien innebærer, sier Høie.

Margunn Tysnes Kjærland og Jan-Oddvar Tysnes på Øvsttunheimen sykehjem

FIKK TI MINUTTER: Margunn og Jan-Oddvar fikk ikke lov til å tilbringe mer enn ti minutter sammen med mor Martha.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

– Så trygt som vi kan få det

Det er det fine været i Bergen denne uken som gjør at Øvsttunheimen og andre sykehjem i byen endelig kan åpne opp igjen for besøk fra pårørende.

Styrer på Øvsttunheimen, Ida Saxevik, er glad for at beboerne nå kan få være litt sosiale igjen.

– Jeg tror det betyr enormt mye at det går an å møtes igjen. Jeg har sett mange rørende møter mellom pårørende og besøkende nå, sier Saxevik.

– Er du sikker på at det er trygt å la beboere møte pårørende på denne måten?

– Så trygt som vi kan få det til. Vi har 2,3 meter mellom benkene, det skjer utendørs og en besøksvert som påser at besøkende har tatt sine forholdsregler og at de er friske.