Hopp til innhold

Helseministeren må svare etter Daniels død

Daniel Nicolai Guldberg (43) lå en time alene på akuttmottaket uten å få hjelp. Nå havner saken på Stortinget. – Veldig bra at ting skjer, sier samboeren.

Triagerom akuttmottaket Haukeland

AKUTTMOTTAKET: Dette er hovedbehandlingsrommet på akuttmottaket på Haukeland universitetssjukehus. Da Daniel Nicolai Guldberg (43) kom inn med brystsmerter, var rommet fullt, og han ble plassert alene på et tilstøtende enerom.

Foto: Helse Bergen

15. oktober ble Daniel Nicolai Guldberg (43) funnet død på et rom på akuttmottaket på Haukeland universitetssjukehus.

Han hadde ligget alene i halvannen time uten å få hjelp, selv om han hadde utløst alarmen.

De ansatte har gjentatte ganger, gjennom to år, varslet om at underbemanning går utover pasientenes sikkerhet.

I tilsynsrapporten, der fylkeslegen fastslår at 43-åringen ikke fikk forsvarlig helsehjelp, kaller legene Daniels død en «varslet katastrofe».

Nå tas saken opp på Stortinget. Mandag sender SV-leder Audun Lysbakken spørsmål til helseminister Bent Høie (H) om situasjonen på Haukeland.

Lysbakken kaller dødsfallet en tragisk hendelse man skulle vært foruten. Han mener saken er «ekstra grov» grunnet de «betydelige protestene» fra de ansatte.

– Kjente Høie til utfordringene?

«I en så alvorlig sak som dette, der både fagmiljø og tillitsvalgte over tid har advart mot driften av akuttmottaket er det derfor et spørsmål om Høie har kjent til de betydelige protestene, og hvilke grep han eventuelt har gjort», skriver Lysbakken.

Han stiller helseministeren derfor følgende spørsmål, som Høyre-statsråden må svare på når stortingsferien er over etter nyttår:

«Kjente Høie til de store utfordringene ved akuttmottaket på Haukeland sykehus, og hvilke grep tok han overfor helseforetaket for å gjøre noe med situasjonen, og kjenner han situasjonen ved landets andre akuttmottak?».

Helsedepartementet sier Bent Høie mandag ettermiddag ikke har anledning til å kommentere saken.

Merethe Nilsen

SAMBOEREN: Merethe Nilsen har hatt en tøff tid etter Daniels død. Nå er hun glad saken blir tatt videre.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Samboeren: – Veldig bra at noe skjer

– Så bra at ting skjer, sier Daniels samboer Merethe Nilsen.

Hun forteller at det nettopp var fordi hun håpte det kunne hjelpe andre pasienter, at hun valgte å fortelle historien til NRK.

– Daniel får vi ikke tilbake uansett, men kanskje vi kan unngå at dette skjer med noen andre. Det er veldig bra at noe skjer, gjentar Merethe.