Mandag morgen ble i
hentet ut av klasserommene sine, og gitt over i politiets hender. ble tatt for befatning med narkotika. Tirsdag ble også toLedelsen og elevrådsrepresentanter ved skolene der de narkotatte elevene ble tatt, ble tirsdag ettermiddag kalt inn til fylkeskommunens høyblokk i sentrum. Opplæringsdirektør Svein Heggheim og fylkesrådmann Rune Haugsdal ville diskutere direkte med de berørte, og ta opp tre temaer:
- Aksjonen, hva skjedde?
- Hva gjør vi fremover?
- Hvilke konsekvenser bør aksjonen få for de involverte?
– Det var viktig for oss å få inn noen av de som hadde opplevelser direkte knyttet til aksjonen. Nå har vi fått en hel del impulser til hvordan vi skal jobbe videre, sier opplæringsdirektør, Svein Heggheim, i Hordaland fylkeskommune, etter møtet.
– Elevene vil hjelpe de involverte
Samlet i en halvsirkel foran Heggheim og Haugsdal, fikk representantene fra skolene fortalt hvordan de opplevde politiaksjonen. Rektorene om hele planleggingen og gjennomføringen gikk, og elevrådsrepresentantene om hvordan de opplevde selve aksjonen.
– Jeg syns det er veldig bra det som har skjedd. Jeg er helt enig med fylkeskommunen og ledelsen på skolen, narkotika skal vi ha en nulltoleranse for på skolene, sier Andreas Myrseth Kolstad, elev ved Nordahl Grieg videregående skole. På møtet fikk han et klart inntrykk av at det er enighet om hvordan dette skal håndteres videre.
– Vi er enige om at vi skal hjelpe dem som omfattes av denne aksjonen, sier Myrseth Kolstad.
Gjorde vondt i rektorhjertet
Det bekrefter rektor, Lin Marie Holvik, ved Nordahl Grieg videregående skole.
– Dette handler om omsorg for en stor elevmasse. Vi kan ikke være så naive at vi ikke tror det finnes rusproblemer på de videregående skolene der det går tusenvis av ungdommer. Det betyr ikke at det ikke gjør vondt i hjertet på en rektor å være med på en slik aksjon, sier Lin Mari Holvik, som synes aksjonen gikk svært profesjonelt for seg, fra politiets side.
- NULLTOLERANSE: Opplæringsdirektør Svein Heggheim, rektor ved Sandsli videregående skole Margrethe Fredhøi, rektor ved Nordahl Grieg videregående skole Lin Marie Holvik, elev Andreas Myrseth Kolstad ved Nordahl Grieg og fylkesrådmann Rune Haugsdal.
Foto: Adalheidur Oldeide / NRK– Tilbakemeldingene fra elevene har vært nesten ubetinget positive. Ungdommene har de samme holdningene som oss eldre har, de vil ha en rusfri skole, og de ønsker ikke at venner skal ha et rusproblem, sier Holvik.
Det var fra Sandsli videregående skole
Rektor ved skolen, Margrethe Fredhøi, mener aksjonen gikk helt smertefritt og stille for seg. Fredhøi mener det er opp til politiet å reagere overfor den enkelte elev som er tatt for bruk og befatning med narkotika.– Dette er en politisak, så det er de som håndterer dette. Vi skal bare ta vare på alle våre elever, sier sandslirektoren.
– Hjelp, ikke straff
Fylkesrådmann, Rune Haugsdal, har ikke konkludert med hvilke sanksjoner fylkeskommunen som skoleeier skal møte elevene som er i politiets søkelys med. Men Haugsdal merket seg at skolelederne og elevene som var tilstede på hastemøtet, ønsket å hjelpe de involverte elevene.
– Tilbakemeldingen om akkurat dette er ganske unison fra rektorer og elevrådsrepresentanter, og den er at de berørte i saken har fått sin straff, og sin oppmerksomhet. Det vi blir anbefalt nå er å ta vare på disse fremover, sier han.
Haugsdal planlegger at fylkeskommunen skal samarbeide med skolene om hvordan russetiden skal gjennomføres.
– Jeg ser alvorlig på dette. Vi skal ikke ha narkotika på våre skoler, og vi ønsker å skape holdninger som gjør at vi unngår dette for fremtiden. Vi vet det er krevende, men vi kommer til å ha mye oppmerksomhet på dette fremover, sier fylkesrådmannen.