Hopp til innhold

Fengsler to russ etter narkoaksjon

Politiet mener de to 18-åringene har forsynt russemiljøet i Bergen sør med cannabis. Nå er til sammen er nærmere 40 avgangselever tatt i aksjonen.

Politiadvokat Marita Mellingen

BAKRUS(S): – Det har foregått kjøp, salg og bruk av stoff på skolene i skoletid, sier politiadvokat Marita Mellingen. Tirsdag ble to russ fengslet.

Foto: Adalheidur Oldeide / NRK

De to attenåringene ble fengslet hver for seg i dag formiddag og ettermiddag.

– Vi mener de har stått for distribusjon av cannabis til miljøene på de videregående skolene i Bergen, som vi aksjonerte mot i går, sier politiadvokat Marita Mellingen til NRK.

– Det har foregått kjøp, salg og bruk av stoff på skolene i skoletid, sier Mellingen.

Politiet ba Bergen tingrett fengsle de to avgangselevene i to uker i delvis isolasjon, samt med brev- og besøksforbud. Begrunnelsen er fare for bevisforspillelse.

Tingretten ga påtalemakten medhold tirsdag ettermiddag.

Begge rettsmøtene foregikk bak lukkede dører, uten pressens tilstedeværelse.

Omtrent 40 arrestert

Til sammen er rundt 40 avgangselever fordelt på syv videregående skoler i Bergen blitt arrestert i forbindelse med den massive politiaksjonen, som ennå er pågående.

27 ble pågrepet mandag, mens politiet jaktet ni navngitte russ tirsdag. Flere av dem var pågrepet i 14-tiden. I tillegg ble fem russ pågrepet i helgen, hvor av tre senere ble løslatt.

I underkant av 100 politifolk har vært i sving i forbindelse med pågripelsen og avhørene av avgangselevene, som også har fått sine hjem ransaket.

– Vi har gjort funn av cannabis, kokain, MDMA og LSD, sier politiadvokat Mellingen.

De to unge mennenes forsvarere Einar Råen og Jostein Alvheim ønsket ikke å uttale seg på vegne av sine klienter.

Vil fortsette i to år

De som blir pågrepet og siktet for å ha hatt «befatning med narkotika», vil bli tilbudt en påtaleunnlatelse, dersom de frivillig blir med på programmet «Tidlig ute», hvor de kan bli kvitt sine eventuelle rusproblemer.

Ifølge politiadvokat Mellingen hadde 26 av de 27 som ble pågrepet i går, godtatt dette. Dermed vil de fortsatt ha rene rulleblad, dersom de fortsetter på den rene sti i årene fremover.

Politiinspektør Morten Ørn, leder for Begen sør politidistrikt, sier til NRK at politiet i bydelen vil forfølge rusbrukere i ungdomsmiljøene i lang tid fremover.

– Vi skal fortsette å slå ned på disse miljøene i 2014 og 2015, og håper dette vil ha en skremmende og forebyggende effekt, sier Ørn.