Hopp til innhold

Massearrestasjonene av skoleelever fortsetter

Politiet fortsetter sine aksjoner mot hasjbrukende ungdom i Bergen. Minst ni elever på videregående skole skal pågripes, få hjemmene sine ransaket og avhøres i løpet av dagen.

montasje beslag

BESLAG: Dagens skoleaksjon er en del av en større narkotikaetterforskning. Her er noen av beslagene politiet har gjort i saken.

Jørn Solsvik

VARSLER FLERE PÅGRIPELSER: Politioverbetjent Jørn Solsvik sier aksepten for rusbruk har økt i ungdomsmiljøene. - Elevene må få ha en narkotikafri russetid. Det har de ikke i dag, sier han.

Foto: Magnus Aamo Holte

27 skoleelever ble pågrepet av politiet på skolene sine i går og siktet for «befatning med narkotika». 23 av disse har takke ja til påtaleunnlatelse og deltakelse i politiets «Tidlig ute»-prosjekt.

Politiaksjonene fortsetter tirsdag, sier politiinspektør Morten Ørn, som er leder for politiet i Bergen Sør.

Politiet vil ikke aksjonere mot skolene i dag, men vil oppsøke navngitte personer. Til sammen skal ni personer pågripes tirsdag.

– Disse er født i 1995, og har tilknytning til videregående skoler i Bergen. Vi utelukker heller ikke flere pågripelser i dagen fremover, sier Ørn til NRK.

Storstilt aksjon

I går deltok mellom 80 og 90 politifolk i razziaene mot syv videregående skoler i Bergen.

Politiinspektøren vil ikke si noe om den storstilte aksjonene nå går mot slutten, eller om arrestasjonene vil fortsette.

– Vi må samle trådene og informasjonene vi har. Det kan alltids komme frem nye ting i avhør som vi vil vurdere å gå videre med, sier Ørn.

Etter at massearrestasjonene er avsluttet, vil politiet holde informasjonsmøter med alle elevene på skolene som ble utsatt for politiets aksjoner i går.

– Her skal vi forklare bakgrunnen for aksjonen, resultatene og formålet med aksjonen, sier Ørn.

BAKGRUNN: Skoleoppgave førte til narkoaksjon

Får påtaleunnlatelse

Alle de 27 ungdommene som ble pågrepet mandag, er nå løslatt. De er alle tilbudt påtaleunnlatelse, mot at de deltar på programmet «Tidlig ute» for å bli kvitt et eventuelt rusproblem.

– Så langt har 23 av disse takket ja til dette, sier politiinspektør Ørn.

Politirazziaen hadde bakgrunn i et større beslag av cannabis i januar. Da ble flere personer pågrepet, etter at de forsøkte å frakte 12 kilo av det forbudte stoffet til Bergen.

Etter hvert førte sporene til ungdomsmiljøet på Bergens videregående skoler, hvor politiet har jaktet på de som distribuerer cannabis.

– Vi vet at det selges, kjøpes og brukes hasj på skolene. I steden for å gå ut å ta seg en sigarett, går folk utendørs i skolegården for å røyke hasj. Slik kan vi ikke ha det, sier politioverbetjent Jørn Solsvik, leder for avsnittet for organisert kriminalitet i Hordaland politidistrikt.

Større aksept blant ungdom

Solsvik mener aksepten for hasjbruk er blitt høyere blant ungdom på få ut.

– Det er ikke det at så mange flere bruker det selv, men aksepten for at andre gjør det er større, sier han.

Skolene politiet har aksjonert mot mandag er:

  • Fana Gymnas
  • Nordahl Grieg videregående skole
  • Bergen Private Gymnas,
  • Årstad videregående skole
  • Akademiet videregående skole
  • Sandsli videregående skole
  • Bergen Handelsgymnasium

Ved flere av skolene er det varslet informasjonsmøter med både elever og foreldre tirsdag, får NRK opplyst.

Politiet varsler flere pågripelser i den mest omfattende narkotikaaksjonen mot skoler i Bergen noensinne. – Årsaken er større aksept for rusbruk blant ungdommen, sier politioverbetjent Jørn Solsvik.