Hopp til innhold

Ikke straffbart å røyke hasj i Amsterdam

Riksadvokaten slår fast at Høyres stortingsrepresentant Erik Skutle (25) ikke gjorde noe straffbart da han røyket hasj i Amsterdam vinteren 2014.

skutle
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB Scanpix

Skutle har vedtatt en bot på 10.000 kroner for hasjrøyking i Nederland og Bergen, uten å ha erkjent straffskyld, skriver VG.

Nå sier Riksadvokaten at forholdet som omhandler Amsterdam-turen ikke er straffbart, og boten reduseres til 8.000 kroner. Riksadvokaten har også omgjort påtaleunnlatelsen som ble ilagt tre andre Unge Høyre-medlemmer som var med til Nederland.

Intet straffbart forhold

Sakene henlegges nå som intet straffbart forhold. Skutles advokat John Christian Elden er svært kritisk til Hordaland politidistrikt, som har etterforsket saken.

Riksadvokaten slår fast at den lokale påtalemyndigheten og politiet i Bergen forskjellsbehandlet Skutle og tre Unge Høyre-politikere, da de straffet dem for bruk av hasj på en tur til Amsterdam.

– Ingen andre ville fått et forelegg for å ha ervervet hasj til eget bruk i Nederland, sier Elden.

Forskjellsbehandling

Advokaten mener forskjellsbehandlingen har sin bakgrunn i at Skutle er politiker.

– Politiet bruker ham for å henge ham ut fordi han er stortingsmann. Politiet skal ikke gjøre det, sier han.

Statsadvokaten i Hordaland skal ifølge Elden ha bedt Spesialenheten for politisaker etterforske om bergenspolitiet brøt taushetsplikten da forelegget ble lekket til mediene mens klagesaken lå til behandling hos Riksadvokaten.