Hopp til innhold

– Tror ikke aksjonen vil få ned tallene

Malene og Anders fant ut at 1/3-del av alle elever på videregående skole bruker narkotika. Funnene førte til omfattende narkoaksjon.

Anders Hjelmaas og Malene Tonheim

UNDERSØKTE NARKOBRUK BLANDT ELEVER: Anders Hjelmaas og Malene Tonheim spurte 700 elever på videregående skoler i Bergen om narkobruk. Det var blandt annet svarene de fikk om førte til en omfattende politiaksjon mot skoler i byen.

Foto: Anders Ekanger / NRK

– Dagen begynte med at rektor og inspektør kom inn i klasserommet og ba noen av elevene om å komme ut av klasserommet, forteller Anders Hjelmaas, som går siste året ved Sandsli videregående skole i Bergen.

At elever blir hentet ut av klasserommet har skjedd før, og det fikk verken ham eller Malene til å tenke noe spesielt over hvorfor. Senere, i løpet av skoledagen forsto de sammenhengen. Oppgaven de skrev i faget sosiologi og sosialantropoligi, var én av grunnene til at medelevene ble hentet ut.

Skoleflinke bruker også hasj

Uvitenhet, nysgjerrig, gruppepress og for mye alkohol.

Elev svarer i undersøkelsen om bruk av hasj

Jeg prøvde det fordi jeg fikk 500kr for det og det var på fest.

Elev svarer i undersøkelsen om bruk av hasj

Fjerner stress. God følelse. Er for avkriminalisering. Sosialt. Ingen "side effects" som med alkohol.

Elev svarer i undersøkelsen om bruk av hasj

For et år siden bestemte de seg for å undersøke forskjellene på bruk av narkotika på yrkesfaglig kontra studiespesialiserende retning på videregående skoler. Etter fremføringen for klassen, anbefalte studieinspektøren ved skolen å utvide undersøkelsen til å gjelde flere skoler. De fikk inn 700 svar fra 850 elever som ble spurt. Og resultatet var overraskende.

– Vi fant at 1/3-del av alle elever på videregående skole har prøvd narkotika én eller flere ganger, forklarer de.

Begge trodde på forhånd at skolesvake, usosiale og jobbløse elever skulle toppe statistikken. Funnene var motsatt.

– Det var det som var mest interessant, at det var like mange med høyt karaktersnitt, sosiale personer med mange venner, og som gjerne hadde jobb, som bruker narkotika, forteller Malene Tonheim.

– Aksjonen bekrefter det vi fant ut

– Oppgaven avdekket stort omfang av hasjbruk blant elever. Det var noe vi måtte ta tak i. Sammen med bekymringsmeldinger fra elever, foreldre og lærere førte det til at vi måtte sette foten ned, sier politistasjonssjef Morten Ørn, til Bergens Tidende.

(Saken fortsetter under videoen)

Politiet varsler flere pågripelser i den mest omfattende narkotikaaksjonen mot skoler i Bergen noensinne. – Årsaken er større aksept for rusbruk blant ungdommen, sier politioverbetjent Jørn Solsvik.

27 personer ble pågrepet og siktet, da politiet aksjonerte mot syv videregående skoler i Bergen. De fleste av de pågrepne ungdommene er avgangselever.

– Man blir også litt stolt, sier Anders Hjelmaas, om aksjonen, selv om tankene streifet ham og Malene om at det var deres feil at medelever ble arrestert.

– Det var også greit at politiaksjonen på mange måter bekrefter at det var riktig det vi fant ut i undersøkelsen. Veldig mange trodde ikke på tallene vi fant, trodde ikke de kunne være riktig, sier Malene.

– Viktig å få frem saken

Det er fordi det er mye bedre enn alkohol. Det er så å si umulig å dø av virkningen av det. Det burde blitt legalisert. Cannabis gjør livet bedre.

Elev svarer i undersøkelsen om bruk av hasj

Tonheim og Hjelmaas tror aksjonen vil føre til at det høye tallet på elever som bruker hasj, vil gå ned.

– Jeg tror bare de elevene som bruker hasj vil bli litt mer forsiktige. Men det vi synes er viktig, er å få saken på dagsorden. Å få politikere og politiet til å fokusere på dette, og forstå at det er en viktig sak, slik at de kan få satt igang tiltak som kan bedre utviklingen, sier Malene.

Hun synes det er helt hårreisende at flere ungdomspartier ønsker å legalisere hasj.

– Hvis politikerne synes det er greit å bruke hasj, hvorfor skal ikke vi da syns det er greit? spør hun.