Hopp til innhold

27 skoleelever pågrepet i omfattende narkoaksjon

Politiet varsler flere pågripelser i den mest omfattende narkotikaaksjonen mot skoler i Bergen noensinne. – Årsaken er større aksept for rusbruk blant ungdommen, sier politioverbetjent Jørn Solsvik.

Politiet varsler flere pågripelser i den mest omfattende narkotikaaksjonen mot skoler i Bergen noensinne. – Årsaken er større aksept for rusbruk blant ungdommen, sier politioverbetjent Jørn Solsvik.

BESLAG: Dagens skoleaksjon er en del av en større narkotikaetterforskning. Her er noen av beslagene politiet har gjort i saken.

Mandag morgen og formiddag aksjonerte politiet mot syv videregående skoler i Bergen. Det resulterte i at 27 personer ble pågrepet og siktet for «befatning med narkotika».

– Bakgrunnen er bekymringsmeldinger som politiet har fått fra foreldre, lærere og elever. Elevene sier de ønsker seg en narkotikafri skolehverdag og russetid. Det har de ikke i dag. sier politioverbetjent Jørn Solsvik, leder for seksjon for organisert kriminalitet ved Hordaland politidistrikt.

De fleste av de pågrepne ungdommene er avgangselever.

– Vi vet at noen har blitt tatt, men vi vet ikke så veldig mye om det, sier Evelyn Låstad i elevrådet på Sandsli videregående skole.

Bakgrunn i bekymringsmeldinger

Jørn Solsvik

VARSLER FLERE PÅGRIPELSER: Politioverbetjent Jørn Solsvik sier aksepten for rusbruk har økt i ungdomsmiljøene. - Elevene må få ha en narkotikafri russetid. Det har de ikke i dag, sier han.

Foto: Magnus Aamo Holte

De pågrepne vil bli avhørt i løpet av mandag. Aksjonen har bakgrunn i en større narkotikasak politiet har jobbet med de siste månedene.

Et av sporene i etterforskningen har ledet til ungdomsmiljøene på videregående skoler i Bergen.

– Vi har avdekket at det er en mye større aksept for narkotikabruk enn for bare noen få år siden. Det er ikke det at så mange flere bruker det selv, men aksepten for at andre gjør det er større, sier Solsvik.

Skolene politiet har aksjonert mot mandag er:

  • Fana Gymnas
  • Nordahl Grieg videregående skole
  • Bergen Private Gymnas,
  • Årstad videregående skole
  • Akademiet videregående skole
  • Sandsli videregående skole
  • Bergen Handelsgymnasium

Ved flere av skolene er det varslet informasjonsmøter med både elever og foreldre senere i dag og tirsdag, får NRK opplyst.

I tillegg til de 27 ungdommene som er pågrepet mandag, har politiet ni andre personer i varetekt i forbindelse med den pågående narkotikaopprullingen.

– Vi kommer til å foreta flere pågripelser i denne saken, sier politioverbetjent Solsvik.

– Har kontaktet politiet

beslag på skoler

FUNN: I januar fant politiet store mengder hasj på vei til Bergen.

Foto: beslag på skoler

Rektor Leif Sigurd Danielsen ved Fana gymnas sier han ble informert av politiet om aksjonen søndag kveld.

Han forteller at han vet at det er gått ut bekymringsmeldinger til politiet fra skolen, men vet ikke om det er gjort det i forbindelse med aksjonene.

– Vi samarbeider med politiet rundt forebygging av narkotikabruk. Dersom det oppstår en mer konkret situasjon, har vi pleid å varsle, sier Danielsen.

Han har inntrykk av at Fana gymnas er tilfeldig valgt ut i forbindelse med politiaksjonen.

– Vi har ikke noe større narkotikaproblem enn det som er vanlig i ungdomsmiljøer generelt, sier rektoren.

Rektor: – Ikke overraskende

Rektor Rune Dolvik ved Bergen Handelsgymnasium befinner seg på studietur i Amsterdam, og sier han ble informert om politiets aksjon mot skolen mandag morgen.

– Jeg er ikke overrasket. Vi er jo ikke blåøyde med tanke på at det finnes de som bruker narkotika, men jeg kjenner ikke til noen konkrete bekymringsmeldinger fra vår skole, sier Dolvik til NRK.

Han mener politiet kunne ha aksjonert nærmest enhver norsk videregående skole, og funnet personer som har befatning med narkotiske stoffer.

– Hvilke skoler politiet har valgt ut tilfeldige skoler. I elevmiljøer er det alltids enkeltpersoner eller grupper som bruker narkotika, uten at det er noe mer bruk på Bergen Handelsgymnasium enn på andre skoler, sier rektoren.

Hasj er blitt akseptert

Fra før av er åtte personer pågrepet i den samme narkotikaetterforskningen. Tre av disse sitter varetektsfengslet, to blir trolig fengslet tirsdag.

Saken begynte å rulle etter at elever selv hadde kontaktet politiet, og fortalt om de store mengdene cannabis som blir inntatt på ungdomsfester.

– For få år siden ble folk bedt om å forlate festen, dersom de tok frem hasj. Nå får vi tilbakemeldinger om at det er fullt ut akseptert at noen driver med slikt. Sånn kan vi ikke ha det, sier politioverbetjent Solsvik.

Politiet vil trolig la nåde gå for rett for de 27 ungdommene som ble arrestert mandag. De vil alle få tilbud om påtaleunnlatelse, dersom de går med på å delta i programmet «Tidlig ute», for å bli kvitt et eventuell rusproblem.

– Det er et godt tilbud til dem, som jeg anbefaler de å ta i mot. Dermed slipper de unna prikk på rullebladet, sier Solsvik.

Håper elevene forstår alvoret

Mathilde Lie-Nilsen

SKREMT: Elevrådsleder Mathilde Lie-Nilsen ved Sandsli videregående skole, synes det er skremmende at medelever har drevet kjøp og salg av narkotika.

Margrethe Fredhøi, rektor ved Sandsli videregående skole, sier at politiaksjonen foregikk stille og rolig.

– Det var uproblematisk, sier hun.

Hun ønsker ikke å svare om noen av elevene på hennes skole er pågrepet, og benekter at skolen har problemer med narkotikabruk.

– Vi jobber mye med forebygging, og har et godt samarbeid med politiet, sier Fredhøi.

Elevrådsleder Mathilde Lie-Nilsen ved Sandsli vgs sier at et par av hennes medelever ble hentet av politiet mandag.

– Det hele skal ha skjedd på en diskret måte. Det er skummelt å vite at det er personer her i nærmiljøet mitt som holder på med narotika, sier hun.

Lie-Nilsen håper politiets aksjon vil ha en forebyggende effekt.

– Vi får håpe at folk forstår at narkobruk får konsekvenser, sier hun.