Frykter flere redningsaksjoner når FM-nettet slukkes

Turistforeningen frykter hyttegjestene deres går glipp av viktige værmeldinger på fjellet. – Slukkingen av FM-nettet er overilt, mener Røde Kors.

Jan Erik Reiten

SJEKKER HYTTENE: Jan Erik Reiten, her foran Snøheim på Dovre, forteller at Den Norske Turistforening skal sjekke hyttene sine for DAB-dekning i sommer.

Foto: Marius Nergård Pettersen

I løpet av 2017 slukkes FM-nettet i hele Norge. Da forsvinner riksradiodekningen for alle som ikke har gått til innkjøp av en DAB-radio.

Men heller ikke en slik radio sikrer deg dekning absolutt alle steder i Norge. DAB-dekningskartet avslører nokså store hull i flere fjellområder. Og mange steder sammenfaller disse med områder med dårlig mobildekning.

– Mellom Finse og Haukeli, innerst på Hardangervidda og i Jotunheimen og på Dovre, er det utfordrende med DAB- og mobildekning, sier eiendomssjef Jan Erik Reiten i Den Norske Turistforening (DNT) Oslo og omegn.

Han frykter kombinasjonen manglende DAB-dekning og manglende mobildekning vil gjøre det mer risikabelt for folk å ferdes i fjellet, fordi de går glipp av viktige værmeldinger.

– Hvis du er langt inne i fjellet, spesielt om vinteren, er det viktig å kunne høre værmeldingen på radio. Du kan jo ikke stole på at du har mobildekning, sier Reiten.

Sjekker hyttene i sommer

DNTs betjente turisthytter har mobildekning og internett, så der har gjestene uansett tilgang til værmelding. Men på selvbetjente hytter er ofte et mer eller mindre skurrete FM-signal den eneste løsningen.

– Vi har FM-radioer på en del hytter, og har flere ganger blitt spurt om disse hyttene har radiodekning når det blir omlegging til DAB, sier Reiten.

I sommer gjør derfor DNT en større gjennomgang av hyttene.

– Gjennom sommeren skal vi skaffe oss en brukbar oversikt over hvordan DAB-kartet dekker våre hytter. Vi skal ta med oss radioer på befaring, og rett og slett se om vi får inn DAB eller ikke, forteller Reiten.

Eilev Nysveen

DÅRLIG DEKNING: Eilev Nysveen i Røde Kors frykter kombinasjonen dårlig DAB-dekning og dårlig mobildekning.

Foto: Espen Hobbesland / NRK

Røde Kors: – Kan bli flere søk

Røde Kors er også bekymret for dekningen i fjellet.

– Vi har sagt at vi synes slukkingen av FM-nettet er litt overilt, og mener man burde oppretthold FM-nettet til DAB-nettet er godt nok utbygget, sier Eilev Nysveen, operativ leder i Hordaland Røde Kors Hjelpekorps.

Han mener problemet gjelder «ganske store områder i Fjell-Norge», men også langs fjordene på Vestlandet.

– Selv om man har telefondekning, og kan ringe og sende SMS mange steder, er det ganske store områder som hverken har 4G eller 3G. Da kan du ofte bare glemme å sjekke nettsider. Nå man da heller ikke får for eksempel ekstremvarsler over FM-nettet, kan det bli utfordringer med å nå frem til folk med at det blir skikkelig uvær, sier Nysveen.

Han sier han er spent på hvilke utfordringer slukkingen av FM-nettet vil få for Røde Kors' hjelpekorps.

– Det kan bli flere redningsaksjoner, og kanskje spesielt flere søk, som følge av bekymringsmeldinger fra folk som kjenner noen som er ute, og frykter at de ikke har fått med seg værmeldingene. Det gir økt belastning på den frivillige redningstjenesten, sier Nysveen.