Hopp til innhold

Lokalradio har fått lyttere de ikke er vant med

De sender fortsatt på FM-nettet, men merker en helt ny lyttergruppe etter overgangen til DAB. Noen ringer for å be dem passe språkbruken.

Egil Farstad, Radio Ålesund

RADIO: Radio Ålesund på Sunnmøre sender fortsatt på FM-nettet. Redaksjonsleder Egil Farstad forteller at etter flere radiokanaler gikk over til DAB har de nå fått flere lyttere å forholde seg til.

Foto: Aleksander Båtnes / NRK

– Vi merker at trykket har økt. Vi hadde en hovedgruppe fra 25–55 år, men nå er vi på 11–80 år, forteller programleder og redaksjonssjef Egil Farstad, i Radio Ålesund.

Det er ikke alle radiolyttere som har vært med på overgangen fra FM til DAB. På Sunnmøre sender den lokale radioen fortsatt på FM-nettet, og de merker et helt nytt engasjement hos lytterne.

Får tilbakemeldinger de ikke er vant med

– Det vi merker best er tilbakemeldinger på telefon og e-post og aktivitet rundt konkurranser, forteller Farstad.

FM-slukkingen har kostet de store kanalene mange lyttere. Antall lyttere som «var innom» NRK P1 daglig falt med 8 prosent, fra uke 24 i fjor til samme uke i år.

Da NRK P1 Møre og Romsdal forsvant fra FM-nettet i februar, merket Radio Ålesund at de over 50 år ble plutselig mer aktive på telefonlinjen. De har også fått tilbakemeldinger som de ikke er vant med å få.

– De som er litt yngre sender kanskje en sms eller melding over Facebook, mens de som har vokst opp med radio på kjøkkenbenken, som har surret og gått siden klokken 6 om morgenen, har et helt annet forhold til radio, forteller Farstad.

– Vi er litt sånn, slik som far min sier, «rappkjeftet». På Kristi himmelfartsdag kalte jeg dagen for «Himmelspretten». Det falt ikke i god jord hos de nye lytterne.

Mente de fikk inn to kanaler

Den lokale radioen får også inn flere musikkønsker. Noen er mer lettere å utføre enn andre.

– Det ringte en eldre dame en dag, som selv sa at hun jobbet på en butikk på 30-40-tallet og at hun var ute etter en låt. Den låten var ikke i vårt musikkbibliotek. Det er en helt annen verden rett og slett, forteller Farstad.

Radio Ålesund har ikke konkrete tall på hvor mange lyttere de har fått etter overgangen til DAB, men for noen lyttere er kanskje ikke overgangen til kommersiell radio så enkelt.

– Hos oss er det er litt mer tempo. Vi bruker av og til musikk som går i bakgrunnen når vi snakker. Vi har fått telefoner fra lyttere som sier at de får inn to kanaler. De hører oss og så noen som spiller noe bråkete, men egentlig er begge oss.

Hør innslaget med Egil Farstad fra fredagens morgensendingen til NRK Møre og Romsdal: