Hopp til innhold

Fire idrettskretser går sammen for å få OL til Norge i 2030

Idrettstinget skal i mai ta stilling til om Norge bør vurdere å arrangere et nytt vinter-OL. Arrangementet kan bli spredd over hele landet, med øvelser fra nord til sør.

Lillehammer 1994, Bjarte Engen Vik på andre etappe, Norge tok OL-sølv i kombinert lagkonkurranse

FOLKEFEST: Bjarte Engen Vik på Lillehammer i 1994, der Norge tok sølv i kombinert lagkonkurranse. Stikkordene som blir nevnt om de fire idrettskretsenes planer om et nytt OL i 2030, er «folkelig, nøkternt, folkefest og fokus på etterbruk».

Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

– Hvis utredningen viser at det er mulig, og det er politisk vilje til å få på plass finansieringen, så vil vi ha OL til Norge i 2030, sier Tore Stubrud, organisasjonssjef i Oppland idrettskrets.

Onsdag går fristen ut for å sende inn forslag til idrettstinget i mai.

Den siste tiden har det vært hektisk møtevirksomhet i idrettskretsene i Oppland, Telemark, Hordaland og Trøndelag.

Kretsene har planer om en felles offentliggjøring av planene tirsdag kveld, men NRK får bekreftet at de er enige om å sende inn et felles forslag om OL i 2030.

– Vi vil foreslå for tinget at det settes i gang et utredningsarbeid med tanke på å eventuelt sende inn en OL-søknad, sier Stubrud.

Oppland, Telemark og Trøndelag har allerede gjort likelydende vedtak om å fremme forslaget. Hordaland gjør det samme på et møte tirsdag kveld.

– Vi ønsker å utrede mulighetene for å samarbeide om et OL, sier Helge Johnsen, styreleder i Hordaland idrettskrets.

Kjell Bjarne Helland

SAMARBEID MED SVERIGE?: – Destinasjonsvalg får vi ta hvis det blir ja til å jobbe frem en søknad, sier Kjell Bjarne Helland, daglig leder i Trøndelag idrettskrets.

Foto: Mette Vollan / NRK

Øvelser i hele landet?

De fire idrettskretsene har tidligere jobbet med OL-planer hver for seg.

Idrettsrådene i Bergen og Voss opprettet selskapet Idrettens Olympiade AS for å få OL til Vestlandet, mens Telemark fikk med seg Vestfold, og Trøndelag har også sett på mulighetene til å arrangere OL.

I fjor lanserte Oppland og Lillehammer forslaget om et desentralisert OL i Norge. Dette er blant planene som er diskutert mellom de fire kretsene.

Man ser for seg at for eksempel langrenn og skiskyting kan arrangeres på Voss eller i Trøndelag, skiflyging i Vikersund, alpint på Lillehammer, og ishockey og skøyter i Bergen.

Rogaland idrettskrets har også stilt seg positive til å være medarrangør i et slikt OL, får NRK opplyst.

I en uttalelse sitert av NTB tirsdag kveld sier de fire kretslederne at et OL og Paralympiske Leker i Norge må ta hele landet i bruk.

Tore Stubrud, Oppland idrettskrets

IKKE KUN PÅ LILLEHAMMER: – Vi ser ikke for oss nytt OL som i 1994. Jeg tror ikke det vil bli et så kompakt OL i Norge igjen, sier Tore Stubrud, organisasjonssjef i Oppland idrettskrets.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

Håper på støtte

Etter det NRK har fått opplyst kan det også bli aktuelt med et mer regionalt OL, eller et internasjonalt OL, som et samarbeid mellom Trondheim, Åre og Østersund.

– Destinasjonsvalg får vi ta hvis det blir ja til å jobbe frem en søknad, sier Kjell Bjarne Helland, daglig leder i Trøndelag idrettskrets.

Styreleder i Telemark idrettskrets, Geir Berge Nordtveit, håper på støtte fra resten av landet under idrettstinget 24.-26. mai.

– Jeg håper de aller fleste kretsene sier ja til en utredning, sier Nordtveit.

– Vi vil at norsk idrett skal åpne opp for å se på mulighetene, sier Tore Stubrud i Oppland.