Festspillene har fått askeskjelven

Islandsk forestilling på DNS kommende torsdag er i fare. Nå frykter festspill-ledelsen at flere arrangement kan ryke.

Kong Harald og Dronning Sonja åpner Festspillene i Bergen

KANSKJE KOMMER KONGEN: Kongeparet er blant de mange tilreisende som kan bli nødt til å velge alternativ transport.

Foto: Marit Hommedal / SCANPIX

Skuespillere og crew fra Islands nasjonalteater skulle etter planen satt kursen mot Bergen, Festspillene og Den Nationale Scene allerede i dag. Men vulkanutbruddet setter en foreløpig stopper for turen. Dermed henger teaterforestillingen «Gerpla - kjempeliv i nord» i en tynn tråd.

Askesøylen stiger opp fra vulkanen Grimsvötn

NYTT ASKEDRAMA: Askesøylen stiger opp fra vulkanen Grimsvötn

Foto: Jon Gustafsson/Helicopter.is / Reuters

LES OGSÅ: Ingen fly mellom Flesland og Reykjavik

Håper på fly innen torsdag

- De første besøkende skulle ha kommet allerede i dag. Men beskjeden derfra er at alle fly er innstilt . Vi har tett kontakt med teknisk sjef for teaterstykket - kona hans er en av dem som måler askespredningen. Så vi sitter på førstehånds informasjon fra Island, sier program- og produksjonssjef Alma Nedrelid til NRK.no.

Scenografien er kommet til Bergen, så forestillingen kan avvikles som planlagt dersom de øvrige mannskapene kommer seg til byen innen torsdag.

- Situasjonen er litt kritisk, for det går ingen båt. Dersom det ikke går noen fly innen torsdag, får vi dem ikke hit, sier Nedrelid.

Sjekker bakketransport

Tirsdag er askeskyene ventet å nå Norge og England. Dersom askemengdene blir så store at de vil sperre større deler av luftrommet i Europa, kan Festspillene få langt større problemer med å få både artister og gjester inn til Bergen enn bare fra Island.

- Senere i dag skal vi ha et møte for å se på mulighetene for alternativ frakt. Vi var ute for en lignende situasjon for noen år siden, da det var flystreik. Utfordringen blir å kartlegge hvordan vi kan få transportert folk på bakkenivå. For noen vil det bli vanskelig å komme seg hit i en slik situasjon, men vi krysser fingrene og håper at det ikke vedvarer, sier Nedrelid.

- Vil følge opp alle artistene

Hun sier Festspillene holder muligheten åpen for at det kan bli store endringer i programmet.

- Vi skal kontakte alle artistene for å berolige dem og forsikre dem om at vi vil følge opp, sier Nedrelid.