– Vi trodde ikke våre egne øyne, søylen bare vokste og vokste

Et utbrudd har startet i vulkanen Grimsvötn under isbreen Vatnajökull på Island. En 15 kilometer hvit sky stiger opp fra vulkanen. Bare noen kilometer unna befant norske Camilla Feragen Knap seg.

Vulkanutbrudd ved Grimsvötn på Island

Utbruddet startet under isbreen Vatnajökull. Camilla Feragen Knap trodde ikke sine egne øyne.

Foto: Camilla Feragen Knap / Privat

Utbruddet startet klokken 17.30 lokal tid. Det er nå mulig å se en høy sky stige opp fra vulkanen, sier Sveinbjørnsson.

Skyen går rett opp. Den er hvit, noe som tyder på at det er mest damp som stiger opp. Bekrefter geolog Hjørleivur Sveinbjørnsson ved Islands meteorologiske institutt overfor NRK.no

50 jordskjelv

Det er også registrert rundt 50 jordskjelv i området, opplyser vakthavende til NRK.

Sveinbjørnsson forteller at eksperter er på vei ut til vulkanen for å ta bilder av utbruddet.

Grafikk over jordskjelv under Grimsvötn

Grafikk over jordskjelv under Grimsvötn.

– Det er foreløpig litt tidlig å slå fast hvor stort utbruddet er, men der er mest sannsynlig ikke like stort som da Eyjafjallajökull hadde utbrudd i fjor, sier geologen.

Han forteller at Grimsvötn hadde et utbrudd i 2004.

– Trodde ikke de vi så

Islands største isbre Vatnajökull ligger ti mil sørøst for Eyjafjallajökull, hvor fjorårets vulkanutbrudd førte til store problemer i luftfarten som følge av vulkansk aske. Røyken fra utbruddet er synlig mange steder sør på Island.

– Det velter mye tykk røyk ut av vulkanen og klokken 19.15 så vi et utbrudd. Jeg trodde først ikke noe på det, men røyksøylen bare vokste og vokste. Den er nok flere kilometer høy, forteller Camilla Feragen Knap som befinner seg bare noen kilometer fra selve vulkanen.

Hun sier den har utviklet seg, og kommer i etapper i noe som ser ut som hvite kompakte skyer.

– Vi er på biltur alene, mine islandske venner sier at det er spesielt at denne vulkanen har et utbrudd. Det virker som om islendingene tar det med fatning og det virker som det ikke er en kjempekrise, men vulkanen utvikler seg fortsatt, sier hun.

Bresjøen Grimsvötn ligger under isdekket på breen, og det er herfra smeltevann strømmet ned. Forrige gang det var utbrudd under Grimsvötn var i 2004, og dette utbruddet medførte at flytrafikken til Island ble forstyrret i en kortere periode.

– Ikke like finkornet støv

Vulkanekspert Rikke Pedersen ved NORVULK sier til NRK at Grimsvötn har en annen kjemisk sammensetning enn Eyjafjallajökull.

– Det gjør at den ikke kan produsere like finkornet støv som Eyjafjallajökull, sier hun til NRK.

Utbruddet kommer ikke som noen overraskelse, ettersom geologer har varslet at et utbrudd ville skje i Grimsvötn i løpet av året. Utbrudd i vulkanen er relativt vanlig, og skjer gjennomsnittlig hvert femte år, skriver NTB.

Video SANDBERG-210511-WW

- Det er mindre fare for at flytrafikken kan bli rammet nå enn ved forrige utbrudd, sier NRKs utenriksmedarbeider, Hallvard Sandberg.

SISTE NYTT

Siste nytt