Vulkanutbruddet er kraftigere og gassforurensningen er større enn det man har sett de siste årene på Island, skriver den islandske kringkasteren RÚV. I morgentimene tirsdag melder kringkasteren at aktiviteten til utbruddet har blitt kraftig redusert.
Utbruddet startet nord for Litli-Hrútur på Reykjaneshalvøya på Island mandag.
Beboere på Reykjanes og i hovedstadsområdet ble først bedt om å holde vinduer lukket.
– Tryggere i går
Utbruddet har ført til branner der lavaen renner.
Området rundt vulkanutbruddet var først stengt for allmennheten, på grunn av giftige gasser.
– Vi ber fortsatt folk om ikke å nærme seg utbruddet av den enkle grunn at det anses som livstruende, det høres dramatisk ut å si dette, men det er det, sa kommunikasjonsdirektør Hjördís Guðmundsdóttir i politiet.
Tirsdag ettermiddag ble det åpnet, noe enkelte reagerte på.
– Forholdene er ikke bra i det hele tatt. Jeg må si at jeg er litt overrasket over at det ble åpnet for publikum på dette tidspunktet, for det var faktisk mye tryggere å være der i går enn i dag, sier journalist i islandske RÚV, Alma Ómarsdóttir, under en radiosending.
I uken før utbruddet ble det registrert tusenvis av små jordskjelv i området, som signaliserte at magmaen i bakken var i bevegelse og at et utbrudd var nært forestående, skriver The Guardian.
– Det gjør vondt å puste inn
Rundt klokken 23:00 mandag kveld dro Virgill Scheving Einarsson på handletur til Hafnarfjörður utenfor Reykjavík. Han sier det gjør vondt å puste.
– Du kan se brannen fra Vatnsleysuströnd. Alt brenner der. Du får nesten ikke puste. Det er som å være på en fabrikk med giftstoffer rundt. Det gjør vondt å puste inn. Verst er det her over Vogar og Vatnsleysuströnd, sier Virgill til RÚV.
Det er tredje år på rad med vulkanutbrudd på Reykjaneshalvøya.
FARLIGE GASSER: Vulkanutbruddet på Island mandag gir fra seg farlige gasser, og beboere i området blir bedt om å lukke vinduer.
Foto: Juergen Merz - Glacier Photo / ReutersIkke fare for aske
I 2010 lammet utbruddene fra vulkanen Eyjafjallajökull store deler av flytrafikken i store deler av Nord-Europa.
April i 2010 var måneden da hele Europa var askefast. Asken fra utbruddene fra Eyjafjallajökull hadde lagt seg i lufta over store deler av Nord-Europa, noe som lammet flytrafikken i flere land.
Professor i geovitenskap ved Universitetet i Bergen, Christian Haug Eide, sier det er lite sannsynlig at dette utbruddet vil føre til aske eller påvirke Europas flytrafikk.
Grunnen er at aske dannes når lavaen kommer i kontakt med vann eller is, som deretter begynner å koke.
– Sannsynligheten er nok mye større for at mange har lyst til å reise inn til dette området her for å se utbruddet som er ganske fantastisk, sier Eid.
Spektakulært syn
Eide sier det ikke er så vanlig at myndighetene ber folk om å holde vinduene lukket etter et vulkanutbrudd.
– På Island er det sånn at når du får et nytt vulkanutbrudd så kommer det masse lava og gass. I løpet av kort tid så avtar mengden med gass som kommer ut.
Det pågående utbruddet i Fagradalsfjall er rundt ti ganger større enn et utbrudd i samme vulkan i 2021.
Foto: JUERGEN MERZ - GLACIER PHOTO ART / ReutersHan beskriver bildene fra vulkanutbruddet som spektakulære, men anbefaler folk å holde seg unna.
– Men man forventer at det skal stabilisere seg om noen få dager og da kan jeg tenke meg mange ting som vil være mer farlig enn å reise å se på dette utbruddet.
Følg utviklingen i NRKs Nyhetssenter: