Hopp til innhold

Aktiviteten i vulkanutbruddet avtar – åpnes for publikum

Vulkanutbruddet på Reykjanes-halvøya på Island fører til farlige gasser. Utbruddet har ført til store branner i terrenget.

Vulkanutbruddet er kraftigere og gassforurensningen er større enn det man har sett de siste årene på Island, skriver den islandske kringkasteren RÚV. I morgentimene tirsdag melder kringkasteren at aktiviteten til utbruddet har blitt kraftig redusert.

Utbruddet startet nord for Litli-Hrútur på Reykjaneshalvøya på Island mandag.

Beboere på Reykjanes og i hovedstadsområdet ble først bedt om å holde vinduer lukket.

– Tryggere i går

Utbruddet har ført til branner der lavaen renner.

Området rundt vulkanutbruddet var først stengt for allmennheten, på grunn av giftige gasser.

– Vi ber fortsatt folk om ikke å nærme seg utbruddet av den enkle grunn at det anses som livstruende, det høres dramatisk ut å si dette, men det er det, sa kommunikasjonsdirektør Hjördís Guðmundsdóttir i politiet.

Tirsdag ettermiddag ble det åpnet, noe enkelte reagerte på.

– Forholdene er ikke bra i det hele tatt. Jeg må si at jeg er litt overrasket over at det ble åpnet for publikum på dette tidspunktet, for det var faktisk mye tryggere å være der i går enn i dag, sier journalist i islandske RÚV, Alma Ómarsdóttir, under en radiosending.

I uken før utbruddet ble det registrert tusenvis av små jordskjelv i området, som signaliserte at magmaen i bakken var i bevegelse og at et utbrudd var nært forestående, skriver The Guardian.

– Det gjør vondt å puste inn

Rundt klokken 23:00 mandag kveld dro Virgill Scheving Einarsson på handletur til Hafnarfjörður utenfor Reykjavík. Han sier det gjør vondt å puste.

– Du kan se brannen fra Vatnsleysuströnd. Alt brenner der. Du får nesten ikke puste. Det er som å være på en fabrikk med giftstoffer rundt. Det gjør vondt å puste inn. Verst er det her over Vogar og Vatnsleysuströnd, sier Virgill til RÚV.

Det er tredje år på rad med vulkanutbrudd på Reykjaneshalvøya.

Lava spruter etter vulkanutbruddet på Reykjaneshalvøya, nær hovedstaden Reykjavik, sørvest på Island, 10. juli 2023, i dette stillbildet fra video hentet fra sosiale medier.

FARLIGE GASSER: Vulkanutbruddet på Island mandag gir fra seg farlige gasser, og beboere i området blir bedt om å lukke vinduer.

Foto: Juergen Merz - Glacier Photo / Reuters

Ikke fare for aske

I 2010 lammet utbruddene fra vulkanen Eyjafjallajökull store deler av flytrafikken i store deler av Nord-Europa.

April i 2010 var måneden da hele Europa var askefast. Asken fra utbruddene fra Eyjafjallajökull hadde lagt seg i lufta over store deler av Nord-Europa, noe som lammet flytrafikken i flere land.

April i 2010 var måneden da hele Europa var askefast. Asken fra utbruddene fra Eyjafjallajökull hadde lagt seg i lufta over store deler av Nord-Europa, noe som lammet flytrafikken i flere land.

Professor i geovitenskap ved Universitetet i Bergen, Christian Haug Eide, sier det er lite sannsynlig at dette utbruddet vil føre til aske eller påvirke Europas flytrafikk.

Grunnen er at aske dannes når lavaen kommer i kontakt med vann eller is, som deretter begynner å koke.

– Sannsynligheten er nok mye større for at mange har lyst til å reise inn til dette området her for å se utbruddet som er ganske fantastisk, sier Eid.

Spektakulært syn

Eide sier det ikke er så vanlig at myndighetene ber folk om å holde vinduene lukket etter et vulkanutbrudd.

– På Island er det sånn at når du får et nytt vulkanutbrudd så kommer det masse lava og gass. I løpet av kort tid så avtar mengden med gass som kommer ut.

Icelandic volcano erupts near capital

Det pågående utbruddet i Fagradalsfjall er rundt ti ganger større enn et utbrudd i samme vulkan i 2021.

Foto: JUERGEN MERZ - GLACIER PHOTO ART / Reuters

Han beskriver bildene fra vulkanutbruddet som spektakulære, men anbefaler folk å holde seg unna.

– Men man forventer at det skal stabilisere seg om noen få dager og da kan jeg tenke meg mange ting som vil være mer farlig enn å reise å se på dette utbruddet.

Følg utviklingen i NRKs Nyhetssenter:

SISTE NYTT

Siste nytt