Fant samme bakterie i drikkevannet som hos sykehuspasienter fra Askøy

KLEPPESTØ (NRK): Fire av syv prøvesteder viser forekomst av campylobacter i drikkevannet. Det er samme bakterie som er påvist i alle pasientprøvene fra Haukeland.

Høydebasseng på Askøy, Øvre Kleppe

HØYDEBASSENG: Dette høydebassenget, hvor det var hull ved døren, er tilknyttet bassenget hvor det ble funnet tarmbakterier.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

Askøy kommune har fått svar på vannprøvene som ble sendt til Moss forrige uke.

Fire av syv prøvesteder viser forekomst av campylobacter i drikkevannet. Det er samme bakterie som er påvist i alle de 36 pasientprøvene som er analysert ved Haukeland universitetssjukehus.

– De fire prøvene som er positive er ute i vannettet. To av dem er rundt skolen og to oppe på Øvre Kleppe, sier varaordfører Bård Espelid.

– De tre prøvene vi ikke har detaljer på kan vi ikke si er negative. Vi må vente til i morgen for å få svar.

Espelid understreker at det fortsatt er kokepåbud i kommunen.

Tirsdag var 80 elever og ti ansatte ved Kleppe barneskole syke. Espelid sier det vurderes å stenge skolen.

– Hvis vi stenger Kleppe skole er det ikke av helsemessige årsaker, men av pedagogiske årsaker da mange er syke.

Han forteller at beslutningen tas av leder for oppvekst. Det er ikke noe kriseledelsen forholder seg til.

Totalt 62 syke

Siste tall fra Haukeland universitetssjukehus viser at syv nye personer er innlagt fra Askøy siste døgn. To av dem er barn.

Det betyr at totalt 62 personer er eller har vært innlagt, 15 av dem barn.

Ingen er kritisk syke, ifølge sykehuset.

Fra klokken 19 i går til klokken 8 i morges har 30 personer fått råd over telefon og tre personer blitt undersøkt på legevakt i kommunen.

Tarmbakterie

Bakterien campylobacter er påvist hos flere av de innlagte. Vanlige symptomer på bakterien er magesmerter, oppkast og diaré.

Tarmbakterier er påvist i et høydebasseng på Øvre Kleppe på Askøy. Da var det E.coli som ble påvist, men videre undersøkelser vil avklare om det også er campylobacter her.

E.coli-funnet ble betegnet som en sikker indikasjon på at vann hadde kommet i kontakt med avføring.

Før helgen sendte Askøy kommune vannprøver til Moss, hvor det ligger et laboratorium som kan gjøre mer avansert testing enn de kan lokalt.

Bassenget er fra 60-tallet og planlagt faset ut, og det er trolig flere år siden bassenget sist ble sjekket, ifølge varaordfører Espelid.

Kommunen anslo i helgen at 2000 mennesker er blitt syke.

Laster kart, vennligst vent...

Ukjent årsak

Mellom 10.000 og 15.000 askøyværinger mottok et kokevarsel fra kommunen torsdag kveld.

På sjette dagen må innbyggerne fortsatt koke vannet før de drikker det. I tillegg må de ta andre forholdsregler som for eksempel å ikke få dusjvann i munnen eller pusse tenner i ukokt vann.

Årsaken til bakterieutbruddet er ennå ikke kjent. Kommunen satt tirsdag i krisemøte.

Nytt fjellbasseng Øvre Kleppe

FORSINKET: Et nytt høydebasseng på Dyrdalsfjellet skal erstatte det gamle som man tror kan være kilden for smitten. Anlegget har blitt forsinket.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Hull ved inngang til basseng

NRK skrev mandag om et annet fjellbasseng som hadde et 15x15 cm stort hull ved inngangen.

Kommunen sjekker teorien om at dyr kan ha tatt seg inn i et hull og funnet veien gjennom tunneler eller rør til bassenget hvor bakteriene ble påvist.

Tirsdag melder Askøy kommune i en pressemelding at hullet var en flomluke som skulle vært sikret med en rist, nettopp for at dyr ikke skulle komme seg inn. Denne risten var borte, noe kommunen selv betegner som et avvik. De vil nå kontrollere alle anlegg.

Tidligere har smittevernlegen i Askøy kommune, Thomas Hetland, sagt at E.coli-funnet som ble gjort fredag er et tegn på at det er avføring i vannet.