Hopp til innhold

Bundesliga-keeper skal spille for Brann: – En ledertype vi håper å lære av

VESTLANDSHALLEN (NRK): Schalke 04-keeper Ralf Fährmann (31) skal spille seg i form i Bergen. – Dette er stort for Brann og norsk fotball, sier ekspert.

Ralf Fährmann på Brann-trening

PÅ BRANN-TRENING: Her er Ralf Fährmann på Brann-trening i Vestlandshallen. Han skal være klubbens førstekeeper frem til 1. juli.

Foto: Therese Pisani / NRK

Torsdag trente stjernekeeperen fra Bundesliga, Premier League og Champions League for første gang med sine nye lagkamerater, og fredag står han etter alle solemerker i mål da Brann spiller treningskamp mot Finlands beste lag, HJK Helsinki.

– Han er en klassekeeper, en flott type og en leder som kan styre forsvaret vårt. Han har lært i den tyske skolen og den er god på mange ting vi kan bli bedre på. Vi håper å lære mye av ham, sier Brann-trener Lars Arne Nilsen.

– Dette er stort og ganske kult. I Norge har vi ofte stjernespillere som er innom oss sent eller tidlig i karrieren. Han kommer er midt i karrieren, har vært kaptein for en av de største klubbene i Bundesliga og er kjempegod, sier Eivind Bisgaard Sundet, som er ekspert på tysk fotball og kommentator for Viasport.

Ralf Fährmann og Eden Hazard på Stamford Bridge i 2014

MERITTERT: Ralf Fährmann har spilt flere ganger i Champions League. Her i kamp med Chelseas Eden Hazard (liggende) på Stamford Bridge i 2014. Hazard er nå i Real Madrid, mens Fährmann er på vei til Brann.

Foto: ANDREW WINNING / NTB Scanpix

– Schalke trenger å få ham i spill

Tyskeren har spilt rundt 200 kamper for Schalke 04 og ble tildelt kapteinsbindet i 2017, men har det siste året vært utleid til Premier League-klubben Norwich. Der har han vært andrevalg bak Tim Krul og bare spilt tre kamper.

Nå skal Ralf Fährmann etter alle solemerker stå i mål for Brann frem til 1. juli for å komme i matchform til 2020/2021-sesongen i Bundesliga starter 21. august.

31-åringen har kontrakt ut til 2023 og er på nytt tiltenkt rollen som førstekeeper etter at klubbens unge talent Alexander Nübel (23) nå har signert for Bayern München.

– Schalke var i en situasjon hvor de trengte å få ham i spill, siden det har vært begrenset med spilletid for ham i Norwich. Fährmann kommer hit med en enorm glede og er veldig glad for denne muligheten, sier agent Stig Lillejord.

Ralf Fährmann i Norwich

BENKET I NORWICH: Ralf Fährmann har vært plaget av skader og har bare spilt 22 minutter i Premier League for Norwich denne sesongen.

Foto: ANDREW COULDRIDGE / NTB/SCANPIX

Får nesten hele lønnen dekket

Sportslig leder i Brann, Rune Soltvedt, sier tilbudet var en mulighet klubben ikke kunne si nei til, selv om Brann allerede har tre keepere i stallen. Det skal derimot FK Haugesund ha gjort, ifølge Haugesunds Avis.

Bergensklubben har noe overraskende vært på keeperjakt i vinter og har sterkt ønsket seg Kongsvingers Ali Ahamada, som trente med laget på La Manga i februar.

I stedet får Brann nå en etablert Bundesliga-stjerne servert på et fat. Ifølge Bergensavisen dekker Schalke 04 omtrente hele spillerens lønn under det tre måneder lange låneoppholdet.

– Totalvurderingen er at dette vil styrke ett allerede godt keeperteam, sier Soltvedt, som understreker at det papirarbeidet rundt låneavtalen ennå ikke er helt i mål.

– Kunstgress kan bli en utfordring

Både Soltvedt og trener Nilsen gir uttrykk for at de er trygge på at Fährmann vil være topp motivert og levere hundre prosent, selv om han er i Bergen for å spille seg i form og bli klar til seriestart for Schalke 04.

– Han sier at han selv har bedt om å komme hit, og han vet at vi har et fantastisk stadion og et fantastisk publikum. Hvis vi leverer god fotball og vinner kamper, er det ingen steder i Norge det er artigere å spille fotball enn i Bergen, sier Nilsen.

Ekspert Eivind Bisgaard Sundet tror Bergen og Haugesund var alternativene fordi begge klubbene spiller hjemmekamper på naturgress.

– Kunstgresset i Norge kan bli en utfordring for ham. Det er uvant for en tysk keeper og han må kanskje være litt forsiktig, sier Sundet.

– Tror du han vil være ekstra forsiktig for å unngå skader mens han er i Bergen?

– Jeg har tenkt på det samme, faktisk. Han har jo vært skadet et par ganger før. Samtidig så er er han keeper av den tyske skolen. Ingen av dem er forsiktige, de er gærne alle mann.

Håkon Opdal og Vito Wormgoor

VIL TA OPP KAMPEN: Brann-keeper Håkon Opdal var en av eliteseriens beste keepere i 2019. Her sammen med fjorårets Brann-kaptein, Vito Wormgoor, som nå spiller for amerikanske Columbus Crew.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Scanpix

Opdal vil kjempe for plassen

En som ikke smilte stort under seansen i Vestlandshallen, var Håkon Opdal. 37-åringen tok tidlig i fjor keeperplassen fra rival Eirik Holmen Johansen (37) og var en av Branns beste spillere i 2019-sesongen.

– Dette er vel et tegn på at de ikke er fornøyd med hvordan ting har vært, sier veteranen, som har vært med på å vinne både cup- og seriegull med klubben.

– Hvordan ser du på vårsesongen nå som en ny keeper er på plass?

– Jeg vil kjempe for plassen. Og kanskje kan jeg lære noe, sier 37-åringen fra Odda.

Nilsen: – Et fantastisk keeperteam

Brann-trener Lars Arne Nilsen mener hele keepergruppen, som også inkluderer Markus Olsen Pettersen (21), vil nyte godt av den tyske tilveksten.

– Vi har et fantastisk godt keeperteam akkurat nå. Vi hadde jo en av de beste keeperne i eliteserien i fjor i Håkon Opdal. Ralf Fährmann kommer til å løfte det og gjøre det enda bedre, sier Nilsen.

Alt tyder på at Brann vil leie ut enten Eirik Holmen Johansen eller Markus Olsen Pettersen dersom låneavtalen går i boks.

Hovedpersonen selv lot seg ikke intervjue av pressen på torsdagens Brann-trening.