Hopp til innhold

Brennpunkt-dokumentar om tiggere vant journalistpris

Dokumentaren Lykkelandet avslørte nye sider om tiggermiljøet i Bergen. Nå er den hedret med journalistprisen «Gullparaplyen».

Benk på Torgallmenningen full av bakmenn i kriminelt miljø

BAKMENN: Benken på Torgallmenningen ble kjent i dokumentaren som en plass for bakmenn fra nettverket. De fulgte med på at alt gikk riktig for seg med de prostituerte.

Foto: Anette Berentsen / NRK

Etter at den ble sendt på NRK i april 2017 har dokumentaren «Lykkelandet» blitt sett over en million ganger. Den er for lengst den mest sette Brennpunkt-dokumentaren noensinne.

Da Bergen Journalistlags prisutdeling Gullparaplyen ble arrangert fredag kveld, stakk dokumentaren om tiggermiljøet i Bergen av med hovedprisen: Selve Gullparaplyen.

Også oppfølger-dokumentaren «Jenter til salgs» var en del av vinnerprisen.

NRK-journalistene Anette Berentsen, Kjersti Knudssøn og Synnøve Bakke fikk prisen på kveldens utdeling i Bergen.

Skjult kamera i tiggermiljøet

Dokumentaren viste sider av tiggermiljøet i Bergen som ikke var kjent fra før. Den viser hvordan kvinner i rom-miljøet blir brukt til tigging og prostitusjon, styrt av en rekke bakmenn.

I begrunnelsen fra Bergen journalistlag heter det:

«Årets vinnarar av Gullparaplyen har gjort klare val og klart å setje fokus på ei stor gruppe menneske som dei fleste av oss knapt nok har løfta blikket for.

Gjennom bruk av fotodokumentasjon, skjult kamera, omfattande kjeldekontakt og grundig arbeid klarte vinnarane å syne fram og avsløre korleis særleg kvinner frå rom-folket blir utnytta i kriminalitet, tigging, prostitusjon og menneskehandel.

Prosjektet avslørte mellom anna eit nettverk på 140 personar som kontrollerte gateprostitusjonsmiljøet i Bergen, omsette narkotika og dreiv omfattande pinkodetjuveri.»

NRK vant Gullparaplyen

TAKKET KVINNENE: NRK-journalistene (fra venstre): Kjersti Knudssøn, Synnøve Bakke og Anette Berentsen.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Takket kvinnene

Berentsen, Knudssøn og Bakke takket og hedret kvinnene i tiggermiljøet i sin takketale.

– Denne historien har vi gjort for jentene på strøket gjennom mange måneders arbeid. Det har vært preget av sorg og fortvilelse. Underveis så vi jentene endre karakter. Det var vondt å se.

– Det vi har vist er at det finnes en annen side enn frivillig tigging. Det er en side vi alle må tåle å se. Vi setter veldig pris på denne prisen, sa prisvinnerne på scenen.

Dokumentaren fikk kritikk etter publisering, blant annet for å ha brukt bilder som viste seg ikke å stamme fra Bergen. NRK beklaget dette i etterkant. I takketalen kalte NRK-journalistene feilen pinlig, men presiserte at bildene ble byttet ut i etterkant.

«Trass denne feilen i eit svært stort og kjeldegrunnlag, er juryen ikkje eit sekund i tvil om at vinnar av av Gullparaplyen er (...) prosjektet Lykkelandet og Jenter til salgs!» skriver juryen.

NRK vant flere priser

Bergen Journalistlag deler ut Sølvparaplyen i flere kategorier, med Gullparaplyen som hovedpris.

NRK vant i flere kategorier i fredagens utdeling. Brennpunkt-dokumentaren Pappas siste reis, også den produsert i Bergen av NRK Hordaland, vant Sølvparaplyen for beste video.

Her er alle vinnerne i Gullparaplyen for 2017:

  • Gullparaplyen: NRK for Lykkelandet
  • Sølvparaplyen for beste enkeltsak: Bergens Tidende for Tide Carrier-saken
  • Sølvparaplyen for beste foto: Bergens Tidende for bildet «Sykkfelfesten »fra sykkel-VM
  • Sølvparaplyen for beste prosjekt: Bergens Tidende for dekningen av sykkel-VM
  • Sølvparaplyen for beste video: NRK for Pappas siste reis
  • Sølvparaplyen for beste lokalsak: Avisa Hordaland for saken om Bømoen-utbygging versus ytringsfridom

Se hele Brennpunkt-dokumentaren om igjen her:

Med kopp i hånden sitter de på gaten. Hvem er disse menneskene og hva lever de av? Brennpunkt har fulgt tiggermiljøet i Bergen i nesten to år, med skjult kamera og spaning. Bli med til Lykkelandet. Du tror knapt det du får se.