Hopp til innhold

Ber sykehusansatte gi blod for å unngå blodmangel under sykkel-VM

Sykkel-VM gjør det vanskelig for blodgivere å komme frem til Haukeland universitetssjukehus. Nå håper blodbanksjefen sykehusansatte stiller opp.

Gunn Kristoffersen gir blod ved blodbanken i Bergen

GIR BLOD: Bioingeniør Gunn Kristoffersen (i midten) gir blod på blodbanken ved Haukeland sykehus. Det ønsker avdelingssjef Einar Kristoffersen (til høyre) at enda flere ansatte skal gjøre.

Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK

Sykkel-VM i september påvirker trafikk og fremkommelighet i store deler av Bergen sentrum.

For blodbanken ved Haukeland universitetssjukehus gjør arrangementet det utfordrende å få inn nok blod i de ni dagene syklister og tilskuere inntar byen.

– Det kommer til å være ekstra mange mennesker i Bergen. Skulle det skje noe i forbindelse med et så stort arrangement, må vi å kunne levere blod til de som måtte trenge det. Og vi må kunne skaffe det raskt, sier Einar Kristoffersen, avdelingssjef for blodbanken i Bergen.

Det er bakgrunnen for at blodbanken nå gjennomfører en kampanje for å få oversikt over ansatte på Haukeland som er blodgivere, og for å oppfordre de som ikke er det til å melde seg som givere.

– Årsaken er rett og slett at det er praktisk. I en situasjon der vi ønsker å få tak i blodgivere raskt, er det de ansatte på sykehuset som er nærmest oss, sier Kristoffersen.

NM SYKKEL 2012 - GATERITT BERGEN

TRAFIKKSTOPP: Store deler av Bergen sentrum blir stengt av under sykkel-VM.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Må kunne skaffe blod på kort tid

Bioingeniør Gunn Kristoffersen har gitt blod i mange år. Hun er positiv til kampanjen for å få flere sykehusansatte til å gi.

– Det er kort vei til blodbanken for oss som jobber her, og vi trenger så mye blod vi kan få. At flere oppfordres til å gi er bare positivt, sier hun.

Blodgivere som ikke jobber på sykehuset, blir bedt om å gi blod i uken før og etter sykkel-VM.

– Vi kommer til å sørge for at lagrene våre er godt fylt opp før arrangementet. Men enkelte blodprodukter har kort holdbarhet, blant annet såkalte blodplater. Under sykkel-VM trenger vi derfor å ha blodgivere i nærheten som gjør at vi kan få inn mer av dette om det blir behov, sier Kristoffersen.

– Får testet beredskap

Avdelingssjefen forteller at mange av de rundt 8.000 ansatte på Haukeland på Haukeland er blodgivere.

Avdelingssjef Einar Kristoffersen blodbanken

VIL HA FLERE: Avdelingssjef Einar Kristoffersen vil at flere sykehusansatte melder seg som blodgivere.

Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK

– Men vi ønsker at enda flere blir det. Jeg opplever at de aller fleste er positive til å gi blod, men det handler ofte om at man må over dørstokkmilen.

Kristoffersen understreker at de ansatte på blodbanken er positive til sykkel-VM.

– Sykkel-VM er ikke et problem, men en utfordring som gir oss en anledning til å forbedre beredskapen vår slik at vi kan være klar til å yte enda bedre service i fremtiden, sier han.