Avslutter med stor utendørskonsert i Bergen

Nå er det klart: a-ha avslutter comeback-turnéen hjemme i Norge og spiller sin kanskje siste konsert noensinne på Koengen i Bergen.

A-HA

NYTT FARVEL: a-ha er tilbake, men bare for en kort periode. I dag ble det klart at gruppen avslutter sin kommende turné i Bergen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Vi hadde en fantastisk opplevelse på Brann Stadion sist, og nå gleder vi oss til å innta Bergenhus festning!

Magne Furuholmen til NRK

Konserten finner sted lørdag 7. mai på historiske Bergenhus festning midt i Bergen sentrum. Arenen har plass til 22.000 tilskuere. Dette blir bandets eneste utendørskonsert på turnéen.

Trioen skal også til Stavanger. Fredag 6. mai står de på scenen i DNB Arena, som har plass til 4500 publikummere.

Tredje gang utendørs

Konserten på Koengen blir a-has tredje store utendørskonsert i Bergen:

  • 28. august 2010 opptrådte de på Brann Stadion for 25.000 tilskuere. Konserten er fortsatt den største enkeltkonserten i Bergen i nyere tid.
  • 4. juni 2004 spilte gruppen på en flytescene ved Torget i Bergen for rundt ti tusen tilskuere. Konserten huskes best for en svært minneverdig gjesteopptreden av Magnet på «Lay Lady, Lay», samt et usedvanlig forfyllet publikum.

SE DE TO FØRSTE LÅTENE FRA BRANN STADION-KONSERTEN:

A-HA på scenen på Brann Stadion i 2010

Tok farvel med stadionturné

I år er det 30 år siden «Take On Me» gikk til topps på de britiske og amerikanske hitlistene.

Samtidig er det fem år siden bandet gikk ut og annonserte sitt store farvel. «Ending on a high note»-turnéen fylte stadioner i alle landsdeler, før det hele ble avsluttet med fem utsolgte konserten i Oslo Spektrum.

I i et intervju med NRK Hordaland før konserten i Bergen la ikke Morten Harket skjul på at det var en vanskelig avgjørelse å ta.

Morten Harket i a-ha på Rock In Rio 2015

GIGANTFESTIVAL: Morten Harket under jubileumskonserten Rock In Rio 2015 i Brasil tidligere i år.

Foto: PILAR OLIVARES / Reuters

– Det er ikke lett å bli enig med seg selv om. Men man kommer til et punkt hvor du opplever at det er riktigere å tenke slik enn å vurdere en runde til. Vi kunne fint laget en plate til. Det vet vi.

Tidligere år var det akkurat det som skjedde, da a-ha slapp sitt tiende album, «Cast In Steel».

Ble lokket av gigantfestival

Gjenforeningen kom i stand etter at bandet ble spesielt invitert til å opptre på 25-årsjubiléet til Rock In Rio-festivalen i Brasil, hvor nordmennene opptrådte for nær 200.000 tilskuere i 1991.

– Vi hadde lagt opp for godt, og har i og for seg gjort det. Men i dette tilfellet ble vi alle tre så overrumplet over at dette var noe festivalen ønsket. Og det må være lov å forandre mening, sa Magne Furuholmen til NRK da gjenforeningen ble offentliggjort.

Kort tid etter ble det klart at bandet hadde gjort avtale seg imellom om et to år langt samarbeid som inkluderer både nytt album og ny turné. «Cast In Steel» kom i stand da Paul Waaktaar- Savoy og Morten Harket begynte å samarbeide om ny musikk.

Rolling Stones på Koengen i Bergen 2006

STORSLAGENT: Bergenhus festning Koengen er et av landets mest særegne og storslagne konsertsteder. Her fra konserten med Rolling Stones i 2006.

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix