Hopp til innhold

«Mottaket» episode 1: Er dette integrering?

George (23) og Khalil (42) møttes på asylmottak i Norge, og ble raskt bestevenner. Nå deler de samme ønske: Å bidra i det norske samfunnet. Se episode 1 av NRKs nye nettserie «Mottaket».

Episode 1 av nettserien, "Mottaket". Serien følger livet på asylmottaket på Landås i Bergen.

Mottaket logo bilde

Til tross for at de kommer fra to forskjellige byer i Syria, og at det er 20 års mellomrom mellom dem, har ønsket om å bli en del av det norske samfunnet brakt dem sammen.

– Jeg er glad for at jeg ble kjent med Khalil. Han er en viktig venn i Norge og her på Landås asylmottak, sier George B. Nacoul.

I desember 2015 blir han og Khalil Maleka kjent på Ågotnes akuttmottak utenfor Bergen. Der fant de fort tonen.

George og Khalil er sentrale i NRKs nye nettserie «Mottaket» om Landås avlastnings- og transittmottak i Bergen.

– Vi skjønte fort at vi ikke kunne bli sittende og vente på at noen skulle hjelpe med integreringsbiten. For det vil ta lang tid. Derfor har vi selv vært aktive og prøvd å bli kjent med det norske folket, sier Khalil.

George B. Nacoul, Khalil Maleka

Fra venstre George B. Nacoul (23) fra Homs og Khalil Maleka (42) er fra Latakia i Syria.

Foto: Ole André Lagmandokk / NRK

– Vi har lyst til å lære norsk for å bli en del av samfunnet. Vi bor i Norge og da må vi lære språket i dette landet, slik at vi kan bli kjent med befolkningen, sier George.

Deres største ønske er å lære norsk, slik at de kan begynne å studere. Khalil har en bachelor i økonomi, mens George måtte avbryte studiene da krigen brøt ut i Syria.

Se hvordan livet deres på asylmottaket på Landås er i første episode av NRK-serien «Mottaket» i videoen øverst.

Ny serie viser livet på mottaket

Det er snart ni måneder siden Bergen kommune og Norsk Folkehjelp annonserte at den gamle lærerhøyskolen på Landås skulle tilbys UDI som asylmottak.

Med over 650 plasser kunne det bli et av landets største mottak, plassert midt i en av Bergens mest folketette bydeler. Mottaket ble møtt av både skepsis og stor velvilje i nabolaget.

I sommer får du i NRK-serien «Mottaket» et unikt innblikk i livet på avlastnings- og transittmottaket på Landås.

Siden åpningen har NRK fulgt beboere, ansatte og naboer i og rundt Landås. Serien viser skjebner og konsekvenser etter flyktningstrømmen i 2015.