Hopp til innhold

«Mottaket» episode 10: Et asylmottak stenger

Mohamad Fawas ble den siste som flyttet ut. Vi fulgte den siste tiden på det som kunne bli ett av landets største asylmottak, men som til slutt ble stående tomt.

Vi fulgte den siste tiden på det som kunne bli ett av landets største asylmottak.

SE VIDEO: NRKs nettserie med utgangspunkt i Landås mottak tar deg tettere på flyktningstrømmen i 2015.

Mottaket logo bilde

I uke 46 i 2015 kom det 2502 asylsøkere til Norge, men siden det har tallet falt drastisk.

Fra rekordhøsten i 2015, snudde pågangen av asylsøkere drastisk på få måneder. I mars var det klart at 2016 lå an til å bli året med lavest pågang på 20 år.

Etter at UDI bygget opp kapasiteten er mange av mottakene nå lagt ned. I sommer startet jobben med å legge ned tusenvis av mottaksplasser rundt om i landet.

På Landås var det slutt i november. Etter å ha bodd på mottaket i ti måneder flyttet Mohamad Fawas ut som sistemann 25. november .

– Det ble veldig kjedelig på slutten. Her var det ingenting å gjøre.

Nå har han lyst til å bli boende i Bergen.

– Jeg ønsker å studere ved Universitetet. I Syria var jeg farmasøyt.

Mohamad Fawas

SISTE MANN UT: Mohamad Fawas ble boende på Landås i 10 måneder. NRK fulgte ham da han ble siste mann som forlot mottaket denne høsten.

Foto: Ole-Andre Lagmandokk / NRK

Lavest siden 1997

Mens det var rekordtilstrømning til Norge høsten 2015, er tallet på asylsøkere nå det laveste siden 1997. Vigdis Gunnardottir er info- og miljøarbeider ved mottaket på Landås. Hun mener utviklingen har vært litt trist.

– Det er flott at beboerne kommer seg videre, men samtidig er det trist å tenke på at flyktninger i Hellas og andre steder sitter fast og ikke kommer seg videre. De hadde trengt å være her.

Vigdis Gunnarsdottir

– TRIST: Vigdis Gunnarsdottir skulle gjerne sett at nye asylsøkere kunne kommet til Norge og Landås.

Foto: Ole-Andre Lagmanndokk / NRK

NRK-serien mottaket

I serien «Mottaket» har NRK fulgt noen av dem som bodde på avlastnings- og transittmottaket på Landås, ansatte og naboer. Serien viser skjebner og konsekvenser etter flyktningstrømmen i 2015.