Hopp til innhold

«Mottaket» episode 4: De store småproblemene

Med over 400 personer sammen på et asylmottak, blir det problemer. Det aller største er kanskje maten.

Episode 4 av nettserien, "Mottaket".

Mottaket logo bilde

På Landås avlastnings- og transittmottak har ikke beboerne lov til å ta med mat fra utsiden.

De må holde seg til kantinens åpningstider og maten som serveres der, men maten faller ikke helt i smak hos alle store og små.

– Vi kan ikke klage på maten, for vi er her for å søke trygget. Men vi har barn som ikke klarer å tilvenne seg maten og matkulturen i Norge, sier en av beboerne på mottaket.

Mange av dem som bor på mottaket smugler mat inn på rommene for å unngå kantinematen.

Flere beboere forteller at matkulturen i hjemlandet er annerledes, og at det derfor er vanskelig å forholde seg til ny mat og kantinetider.

Landås asylmottak.

NUDLER: Innsmuglet mat fra Rema 1000 har blitt det faste måltidet til denne gjengen de dagene maten ikke faller i smak.

Foto: Fayruz Sado / NRK

– Vi har behov for å kunne lage oss en kopp med kaffe eller te på kvelden. Spesielt de dagene hvor vi er en stor gjeng som sitter og spiller kortspill til sent på natten.

Beboerne sliter også med å verne om privatlivet. Enslige som kommer til mottaket må gjerne dele rom med 19 andre – og deres eneste mulighet for privatliv er å trekke et laken foran sengen.

Se episode fire av NRKs nettserie «Mottaket» i videovinduet øverst.

Ny serie viser livet på mottaket

Det er snart ni måneder siden Bergen kommune og Norsk Folkehjelp annonserte at den gamle lærerhøyskolen på Landås skulle tilbys UDI som asylmottak.

Med over 650 plasser kunne det bli et av landets største mottak, plassert midt i en av Bergens mest folketette bydeler. Mottaket ble møtt av både skepsis og stor velvilje i nabolaget.

I sommer får du i NRK-serien «Mottaket» et unikt innblikk i livet på avlastnings- og transittmottaket på Landås.

Siden åpningen har NRK fulgt beboere, ansatte og naboer i og rundt Landås. Serien viser skjebner og konsekvenser etter flyktningstrømmen i 2015.