– Veldig fornuftig med firefeltsvei på hele E39

Regjeringen vil ikke følge fagrådet om å bygge færre firefeltsveier i Norge. – Ingen i dette landet vil si at de kjører på en overdimensjonert vei, sier statssekretær Tom-Christer Nilsen (H).

Ferjefri E39

SER FLERE FORDELER: Befolkningsvekst, reisetidsgevinst, trygghetsgevinst og at fergene forsvinner gjør det veldig fornuftig å bygge fire felt hele veien, sier statssekretær Tom-Christer Nilsen (H) om fergefri E39 mellom Bergen og Stavanger.

Foto: Statens vegvesen (illustrasjon)

Vegdirektoratet mener Norge ikke har behov for firefeltsveier der gjennomsnittstrafikken er under 15.000 biler i døgnet. Det kommer frem i et notat knyttet til oppdatering av norsk veistandard.

Seksjonssjef Gyda Grendstad i Vegdirektoratet sier de likevel ikke har vurdert å heve grensen som i dag er på 12.000 biler, og medgir at anbefalingene deres påvirkes av politiske signaler.

– Absurd, sa Arild Hermstad (MDG) til NRK mandag morgen, og tok til orde for å heve grensen for å bygge firefeltsvei.

Høyres statssekretær Tom Christer Nilsen møter MDGs Arild Hermstad til debatt om fire eller to felt på Hordfast.

VIDEO: Tom Christer Nilsen, statssekretær i Høyre, og Arild Hermstad (MDG) møtes til debatt om motorveier og fergefri E39 i Politisk kvarter.

– Ingen synes norske veier er overdimensjonerte

Litt senere på morgenkvisten møtte han kraftig motbør for det utsagnet fra statssekretær i Samferdselsdepartementet Tom-Christer Nilsen (H), da de to møttes til debatt i Politisk kvarter.

Nilsen forsvarer at det planlegges firefeltsvei med 110 km/t-fartsgrense på hele den nye fergefrie E39 mellom Bergen og Stavanger.

– De som sitter i trafikken i bilene sine nå, og kan rekke opp hånden og si at «nå kjører jeg på en overdimensjonert vei», de finnes ikke i dette landet, sa Nilsen i Politisk kvarter.

Mens Nilsen trekker frem nullvisjonen for trafikkdødsfall som et av argumentene for å bygge firefeltsvei, peker Hermstad på at trafikksikkerheten kun bedres marginalt.

– Jeg er enig i argumentet om kortere reisetid mellom Bergen og Stavanger. Men hvis du var opptatt av trafikksikkerhet, ville du tatt bedre vare på de veiene vi har, som har enorme problemer med rassikkerheten. En skulle spredd alle milliardene E39 koster på de veiene, i stedet for å bygge en ny, symboltung motorvei. Det henger ikke på greip å argumentere for at man får mye trafikksikkerhet for pengene med fergefri E39, sier Hermstad.

Ferjefri E39

2 ELLER 4? Det er ikke bestemt om Norges største veiprosjekt noensinne, fergefri E39 over Bjørnafjorden,

Foto: Illustrasjon

– Bygger for fremtiden

Nilsen sier han reagerer på argumentasjonen om at trafikkavviklingsgevinsten er marginal og at en trenger 30 prosent mer areal for å bygge firefeltsvei, selv om opplysningene kommer fra hans egen fagetat i Vegdirektoratet.

– Jeg tror at med den befolkningsveksten vi ser langs denne aksen, reisetidsgevinsten, trygghetsgevinsten, det at fergene blir borte – og det er jo her problemet ligger; Miljøpartiet de Grønne takler jo ikke at fergene skal forsvinne – så er det veldig fornuftig å bygge firefeltsvei langs hele strekningen.

– Nå kan vi for en gangs skyld bygge for fremtiden. Vi har igjen og igjen måttet bygge de samme veiene en gang til i Norge, fordi de har vært underdimensjonert, sier statssekretæren.

– Må prioritere rassikring

Hermstad sier MDG kan «tåle» brobygging, men fremhever fergenes rolle i grønn næringsutvikling.

– Vi må prioritere rassikring på Vestlandet. Ras kommer til å ta flere og flere liv fremover på grunn av klimaendringene, sier han.

– Det skal vi gjøre også, sier Nilsen.