Hopp til innhold

– Jeg er en idealist. Jeg ønsker å forandre

Rebekka Ljosland (24) er norgeshistoriens yngste byråd. Hun beskriver seg som en idealist, og vil verne om dem som trenger det aller mest.

Rebekka Ljosland (KrF) er nyutnevnt byråd for helse og omsorg i Bergen og gleder seg til å ta fatt på oppgaven.

GJEST I DAGSREVYEN: Rebekka Ljosland (KrF), ny helsebyråd i Bergen.

– Jeg gleder meg. Det er en stor oppgave, og jeg går inn i den med en enorm ydmykhet, sier Rebekka Ljosland.

Ljosland og Onarheim

FIKK NØKKELEN: Hilde Onarheim (H) overlater kontoret til Rebekka Ljosland (KrF).

Foto: Christine Kongsvik / NRK

Norges yngste byråd noensinne fyller 25 senere i år. Tidligere i dag fikk KrF-politikeren nøkkelen til helsebyrådskontoret på rådhuset i Bergen. I kveld var hun gjest i Dagsrevyen.

LES OGSÅ: No har Bergen fått nytt byråd

Der fortalte hun om hvordan det føltes å få spørsmål om å ta over et fagfelt med 7.000 ansatte og et budsjett på 6,7 milliarder.

– Jeg sa nok ikke ja med en gang. Jeg måtte tenke meg litt om. Men det gikk ikke lang tid før jeg tenkte at dette er en mulighet jeg må gripe, forteller Ljosland.

– Jeg ønsker å forandre

Hun har tidligere jobbet som sykepleier i hjemmetjenesten, på sykehjem og sykehus, og har raskt steget til topps i bergenspolitikken.

Tor Andre Ljosland med eit Megafon-blad

EKTEMANN: Tor André Ljosland.

Foto: Siri Kleiven Strøm

– Jeg er en idealist. Jeg ønsker å forandre. Det er derfor jeg har blitt med i politikken. Den dagen jeg ikke lenger ønsker å bety en forskjell, så tror jeg ikke jeg skal være i politikken lenger, sier Ljosland.

Mannen hennes, Tor André Ljosland, annonserte etter byrådspresentasjonen at han trekker seg fra jobben i NOR PR.

Selskapet har tatt oppdrag for Orange Helse, et privat hjemmehjelpsfirma, og Ljosland ønsket ikke å skape habilitetsproblemer for seg og konen.

– Jeg vet jeg må kutte

Det nye Ap/KrF/V-byrådet i Bergen har varslet privatiseringsstopp i den kommende fireårsperioden.

LES OGSÅ: Slik skal de styre Bergen

Det nye byrådet i Bergen

NYTT BERGENSBYRÅD: F.v. Rebekka Ljosland (KrF), Julie Andersland (V), Pål Hafstad Thorsen (Ap), Harald Schjelderup (Ap), Dag Inge Ulstein (KrF), Erlend Horn (V) og Anna Elisa Tryti (Ap).

Foto: Hallgrim Hals / NRK

Den nye helsebyråden tror likevel ikke det vil gå knirkefritt å drifte tjenestene på egen hånd.

– Vi vet at Bergen er i en vanskelig økonomisk situasjon. Det er aldri kjekt å kutte noe sted, og spesielt ikke på mitt felt, der alle områdene er veldig viktige. Jeg vet jeg må kutte, og det blir ikke en kjekk oppgave. Mitt fokus som helsebyråd blir å verne om dem som trenger det aller mest, sier Ljosland.

Ljosland har tilknytning til pinsebevegelsen, og legger ikke skjul på at den personlige troen er svært viktig for henne.

– Men selv om min personlige tro er det viktigste for meg, så er min jobb som byråd å være der for alle innbyggerne i byen, sier hun.

LES OGSÅ: Hun er den yngste byråden noensinne

Rebekka Ljosland

KUTTER SKJENKETIDENE: Skjenkekranene i Bergen skal stenges klokken 02.30, i stedet for klokken 03.00, med det nye byrådet. Ljosland ser alkoholpolitikken som viktig for innbyggernes trygghet i Bergen, og sier hun vil lytte til politiets råd.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK