Hopp til innhold

– Han har tabbet seg godt ut

Herman Friele mener at Henning Warloe har gjort en stor tabbe. I går ble stortingsrepresentanten siktet for ha oppbevart narkotika.

Herman Friele og Henning Warloe

Herman Friele (til venstre) synes det er leit at Henning Warloe forsvinner fra rikspolitikken på denne måten.

Foto: Scanpix/Høyre / Montasje

– Dette er veldig trist, og aller mest trist for ham personlig, siden det er han som person som har sviktet, sier tidligere høyreordfører i Bergen, Herman Friele.

Han mener at saken er sjebnesvanger for Warloes fremtid i politikken, og synd for Høyre.
– Tiden leger alle sår, men jeg tror fremtiden må vise om han kan komme tilbake i politikken. Han er en veldig dyktig politiker og har tabbet seg godt ut i denne saken. Men akkurat nå ser jeg ikke så veldig lyst på det.

– Er det et tap for Høyre at han nå må gi seg?
– Ja, det synes jeg. Warloe er en flink politiker og en skikkelig kar. Dette er leit og for Høyre som parti.

LES: Hun blir Warloes erstatter .

Politisk ekspert: – Overraskende

Stortingsrepresentant og nestleder i Hordaland Høyre, Henning Warloe, er siktet for besittelse av narkotika . Funnet skal blitt gjort i bergenserens stortingsleilighet i Oslo.

– Saken er i seg selv oppsiktsvekkende i og med at partiet har en nulltoleranse når det gjelder bruk av narkotika. Det er også overraskende siden Warloe har markert seg mot narkotika, sier Hilmar Langhelle Mjelde som er valgforsker ved Universitetet i Bergen.

– Han trakk seg umiddelbart fra alle verv, er det overraskende?

– Nei, det var hans eneste mulighet for at saken skal bli lagt død så fort som mulig. Det er to saker her. Det ene er narkotikasiktelsen. Det andre er bruddet på stortingets sikkerhetsreglement. Begge deler er alvorlige saker, sier Mjelde til NRK.no.

Saken fortsetter under bildet.

Bygningen der Henning Warloes leilighet ligger i Oslo sentrum

LEILIGHETEN: Bygningen der Henning Warloes leilighet ligger i Oslo sentrum, i krysset Parkveien/Hegdehaugsveien.

Foto: NRK

– Alvorlig tillitsbrudd

Mjelde mener at dette er tillitsbrudd både mot velgerne og mot Høyre.

Warloe er foreløpig bare siktet, men Mjelde forteller at innrømmelsene om narkotikabruk og bruddet på stortingets sikkerthetsreglement er alvorlig.

Det at narkotikaen ble funnet i Warloes stortingsleilighet er et brudd på et strengt sikkerhetsreglement.
– I disse terrortider er det alvorlig at det er usikkert hvem som kan ha vært inne i leiligheten og om de kan ha fått tilganger til dokumenter. Den usikkerheten oppstår, og den er alvorlig.

LES: Hevder Warloe ikke visste noe .

– Warloe kan komme tilbake

Hilmar Mjelde

Hilmar Langhelle Mjelde.

Foto: Privat

Mjelde sier at dette er slutten på Warloes rikspolitiske karriere.
– Han er nok ferdig i rikspolitikken siden Erna Solberg har bedt ham om å ikke stille til gjenvalg. Men på sikt kan han kanskje komme tilbake i lokalpolitikken, der han tidligere har vært en veldig fremtredende person. Men dette kommer an på hva som skjer videre i saken.

Mjelde tror ikke at saken kommer til å bety så mye for partiet.
– Forskning viser at politiske skandaler blir fort glemt. I tillegg til dette er Høyre et parti med høy velgerlojalitet. Det kan nok merkes på meningsmålingene på kort sikt, men på lang sikt vil nok dette blåse over.

Han mener at Erna Solberg har håndtert saken godt så langt, og det at hun har svart åpent på spørsmål vil bidra til at saken fort vil bli glemt.

Blir sittende på Stortinget

– Han har innrømmet narkotikabruk mens han har vært stortingsrepresentant, er det noen grunn til å betvile avgjørelser han har tatt på stortinget?

– Det er det ingen grunn til å spekulere i. Det har skjedd, og han vil sitte på Stortinget ut perioden. Utover det kan vi ikke spekulere i hvilke innvirkninger dette har hatt på ting han har gjort. Det blir bare hypotetisk og spekulativt.

I 2001 slo narkotikasiktede Warloe alarm i Bergensavisen etter at en informasjonsbrosjyre – ment til skoleelever i Bergen – om narkotika hadde etter Warloes syn for liberale holdninger til temaet.

– Vi har sett mange skadelige saker

Mjelde peker på at vi de siste årene har sett en rekke uheldige saker der stortingspolitikere enten har brutt lover eller regelverk.

– Dette gjelder blant annet pensjonssaker, der tidligere politikere har fått utbetalt utrettmessig pensjon. Vi har hatt Hoksrud-saken som gjaldt sexkjøp. I tillegg ser vi den mest alvorlige i disse dager, som gjelder Audun Lysbakken i en sak som kan minne om politisk korrupsjon i Barne- og likestillingsdepartementet.

Saken fortsetter under bildet

Audun Lysbakken

Audun Lysbakken trakk seg nylig som Barne- likestillings- og inkluderingsminister.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Han forteller at sakene for seg er unike, men at de tilsammen er symbolsk skadelige.
– Dersom det er slik at stortingspolitikere ikke følger lover og regelverk, kan vi jo spørre hva det gjør med vanlige folk sin følelse av forpliktelse til å følge lover og regler i hverdagen. Så dette er større enn Warloe-saken.