Hopp til innhold

– Er det ett sted i landet jeg ikke stoler på matematikk, så er det på Brann stadion

Geirmund Brendesæter var sammen med dagens Brann-kaptein Erlend Hanstveit med på å berge plassen sist klubben virkelig hadde kniven på strupen. – Klarer de kvalikplass, er jeg sikker på at de unngår nedrykk, sier Brendesæter.

Geirmund Brendesæter stadion

– PUBLIKUM ER VIKTIG: – Å ligge midt på tabellen er det verste som kan skje i Bergen. En må enten spille i bånn med kniven på strupen, eller være helt i toppen, for at en skal få frem engasjementet, sier Geirmund Brendesæter.

Foto: NTB/NRK

Erlend Hanstveit er i nye forhandlinger med Brann

VEDDER IMOT: Dagens Brann-kaptein Erlend Hanstveit var med på å berge klubben fra nedrykk i 2002. I år håper han å få til det samme.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Det skal nesten et mirakel til for at Brann skal unngå nedrykk, ifølge Norsk Regnesentral.

I dag kom de med de nedslående tallene: Sjansen for at Brann i 2015 befinner seg i førstedivisjon og ikke i eliteserien, er 82,6 prosent.

– Da er også kvalikkamper tatt med i beregningen, sa Anders Løland ved Norsk Regnesentral til NRK tidligere i dag.

Berget plassen med et nødskrik

Sist Brann var farlig nære nest øverste divisjon, var i 2002. Da var Teitur Thordarson trener. På motsatt side i kvalikkampene om retten til en plass i eliteserien, sto Tom Nordlie og Sandefjord.

– Det ble som to cupfinaler med en utrolig spenning, og mye som sto på spill, sier Geirmund Brendesæter (44), høyreback på Brann-laget som høsten for tolv år siden spilte med kniven på strupen.

Brann klarte 0-0 i bortekampen, og berget plassen da Tommy Knarvik og Petter Furuseth Olsen sørget for at rødtrøyene slo Sandefjord 2-1 hjemme.

Geirmund Brendesæter

TROR PÅ KVALIKSEIER: Geirmund Brendesæter tror Brann berger plassen hvis de ender i kvalifisering.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Ifølge Norsk Regnesentral er det 14 prosents sjanse for at Brann i november skal ut i kvalikkamper for å berge plassen i 2014. Skjer det, er Brendesæter optimist.

– Jeg er ikke i tvil om at hvis Brann klarer kvalikplassen, så kommer de også til å holde seg, sier han.

– Det verste er å ligge midt på tabellen

Bømlingen Brendesæter skal selv på Brann stadion for å følge det han kaller første «cupfinale» mot Aalesund fredag.

Mye tyder på at den tidligere høyrebacken kan få følge av flere enn hva som har vært tilfelle på stadion så langt i år. I sosiale medier er det nemlig startet en «folkeaksjon» for å få folk til å møte opp på kampen.

– Måtte det en «nedrykkskrise» til for at publikum skulle finne veien?

– Ja, det tror jeg. Å ligge midt på tabellen er det verste som kan skje i Bergen. En må enten spille i bånn med kniven på strupen, eller være helt i toppen, for at en skal få frem engasjementet, sier Brendesæter.

– Fullt stadion kan gjøre det umulige mulig

Han tror publikumsoppmøtet utover høsten kan få avgjørende betydning for sportsklubbens skjebne.

– Et fullsatt stadion kan gjøre det umulige mulig. Ifølge tallknuserne ser det stygt ut, men er det ett sted i landet jeg ikke ville stolt på matematiske beregninger, så er det på Brann stadion, sier Brendesæter.

Glede

TAPTE PÅ OVERTID: Lillestrøm vant 4-3 over Brann på Åråsen fredag i forrige uke.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Sist kamp tapte Brann på bitreste vis, da de ledet 3-2 borte mot Lillestrøm frem til kampen var på overtid. Brændesæter mener Brann har vært uheldige i det siste.

– Det er veldig frustrerende å spille med kniven på strupen. De har klart å bygge seg opp før hver kamp, spilt god fotball og vist stort engasjement, men så har de tapt med ett mål. Men før eller senere snur dette, vi får bare krysse fingrene for at stolpe inn-scoringene kommer nå.

Hanstveit: – Har alt å tape i kvalik

Dagens Brann-kaptein Erlend Hanstveit var også med på kampene mot Sandefjord i 2002. Brann kunne rykke ned fra eliteserien, mens Sandefjord kunne rykke opp fra førstedivisjon.

Likheten er vel at vi nå som da er i startfasen i bygging av et nytt lag.

Erlend Hanstveit

– Det var en voldsom nerve i de kampene der, det er det ikke tvil om. I slike kamper er det ett lag som har alt å vinne, og ett som har alt å tape. Den gangen klarte vi heldigvis å ro det i land, sier Hanstveit.

Da Brann berget plassen med 2-1 hjemme, var 33-åringen, som i dag er forsvarsspiller, tildelt plass på den sentrale midtbanen.

– Det laget var ganske forskjellig fra det vi har i dag. Nå har vi en veldig spennende profil, med mange lokale unge spillere. Den gangen hadde vi hatt en økonomisk krise rundt årtusenskiftet. Likheten er vel at vi nå som da er i startfasen i bygging av et nytt lag, sier Hanstveit.

Stor støtte tross dårlige resultater

Rikard Norling og Jakob Orlov

GIKK FOR GULL: Rikard Norling hadde store ambisjoner før sesongstart. Nå har Molde 92,7 prosents sjanse for å ta gullet, mens Brann kjemper mot nedrykk.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Han opplever at Brann, tross klubbens dårlige resultater i år, har fått stor støtte både fra tribunene og generelt i Bergen.

– Jeg synes støtten både hjemme og borte har vært veldig god i år. Det kan jo handle om at vi har spilt en del OK kamper, selv om resultatene ikke har vært med oss, og at vi har mange unge spillere som vestlendingene trykker til sitt bryst.

Brann-kapteinen er ikke enig med sin tidligere lagkamerat Brendesæter i at det er avgjørende å fylle opp stadion til kampene i høst.

– 5.000 tilskuere med stor entusiasme kan gi mer lyd fra seg enn 10.000. Det husker jeg spesielt fra cupkampen mot Ranheim (2.656 tilskuere, red. anm.), der nesten det eneste vi snakket om etter kampen var hvor bra stemning det var.

– Så du vil heller ha kvalitet enn kvantitet på tribunene?

– Nei, nå må jeg passe meg, så jeg ikke får økonomiavdelingen på nakken. Helst begge deler, ler Hanstveit.

– Vi har en stor jobb foran oss

Jeg tar det veddemålet, hvis de gir meg den oddsen.

Erlend Hanstveit

Når NRK konfronterer Brann-kapteinen med prosentene fra Norsk Regnesentral, svarer han med at han er villig til å sette pengene på at klubben unngår nedrykk.

– Jeg tar det veddemålet, hvis de gir meg den oddsen. Alle skjønner at vi har en stor jobb foran oss, men fotball er et spill der man ikke kan regne seg frem til fasitsvaret. Hadde det vært sånn, ville vi jo vært oddsmillionærer, hele gjengen.