NRK Meny
Normal

– 82,6 prosent sjanse for at Brann rykker ned

Tallenes tale er krystallklar: Det skal et mirakel til for at Brann skal unngå nedrykk i år. – Det ser virkelig ikke bra ut, sier seniorforsker Anders Løland ved Norsk Regnesentral, som har spilt årets serie ti tusen ganger.

Rikard Norling og Jakob Orlov

PÅ VEI NED: Rikard Norling og Jakob Orlov depper etter nok et Brann-tap. Matematikken sier at Brann neste år blir å finne i første divisjon.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Azar Karadas fortviler mot Viking

FORTVILELSE: Nyervervelsen Azar Karadas fortviler etter å ha brent en haug med sjanser mot Viking. Brann har slitt voldsomt med å sette sjansene sine denne sesongen.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix
Anders Løland

HAR REGNET UT: Seniorforsker Anders Løland ved Norsk Regnesentral.

Foto: Norsk Regnesentral
molde

DE TAR GULL: Molde er på stø kurs mot gull, ifølge både tabell og tall.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Bergens stolthet har ikke spilt på nest høyeste nivå siden 1986. Det siste tiåret har fansen kunne juble over gull i både cup (2004) og serie (2007).

Men resultatene i år har vært så elendige at håpet om fornyet kontrakt i eliteserien nå snart er ute.

LES OGSÅ: – Bergen fortjener et bedre lag enn dette

Slik regnes det ut

– Slik situasjonen er nå, er det 10,4 prosent sjanse for at Brann klarer å havne på sikker plass ved sesongslutt. Sjansen for kvalik er 14 prosent. Sjansen for at Brann beholder plassen i eliteserien blir da 17,4 prosent. Da er også kvalikkamper tatt med i beregningen, sier Anders Løland ved Norsk Regnesentral til NRK Hordaland.

Hvert år regner matematikerne ut hvem som ligger an til å vinne eliteserien på følgende måte:

– Vi mater inn alle kampene som er spilt hittil i år og får en matematisk modell. I tillegg får vi et styrketall for hvert lag, hvor Sandnes Ulf og Brann er de dårligste og Molde er veldig mye bedre. Så spiller vi serien ti tusen ganger og teller opp til slutt, forklarer Løland.

I år er ikke det særlig spennende lenger i toppen.

– Molde vinner serien. Det er det ingen tvil om. Deres gullsjanse er 92,7 prosent, mens Rosenborgs sjanse er så liten som 0,4 prosent, sier Løland.

Alle tall er beregnet gjennom utregninger etter den 18. runden i eliteserien.

Seks poeng opp til kvalik

Langt mer nerve er det i bunnstriden, hvor Sandnes Ulf og Brann sliter helt i bunn med henholdsvis ti og tolv poeng. Etter det bitre tapet på overtid borte mot Lillestrøm fredag, har rødtrøyene hele seks poeng opp til Bodø/Glimt på kvalikplass.

Kommende fredag møter Brann bunnkollega Aalesund hjemme på Brann Stadion.

– Der gir vi 37 prosent sjanse for hjemmeseier, 25 prosent for uavgjort og 38 prosent for borteseier, sier Løland.

Deretter venter Odd, Rosenborg, Vålerenga og Molde.

– Håpet er ikke helt ute

Hele seks andre lag må se seg over ryggen fremover, men de trenger neppe frykte noe verre enn kvalik. For Lølands utregninger viser at Brann skal prise seg lykkelige dersom sesongen ender med noe annet enn direkte nedrykk.

– Håpet er ikke ute, men det ser virkelig ikke bra ut, sier Løland.

Siste nytt

 • Krusjelnitskij dropper CAS-høring

  Alexander Krusjelnitskij møter ikke til CAS-høring i sin dopingsak torsdag. Curlingutøveren mener utfallet er gitt ettersom det foreligger positive prøver. Han spilte på OAR-laget som slo Norge i bronsekampen i mixed double.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
 • Høyring curling-dopingsaka torsdag

  Den internasjonale idrettsdomstolen CAS melder i dag at høyringa i dopingsaka mot den rusiske curlingspelaren Aleksandr Krusjelnitsjki tek til i morgon kl 06, norsk tid.

  Han har avgitt positiv dopingprøve. Om han blir dømd, kan OUR miste bronsen i miks-double, som Norge i så fall vi få i staden.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
 • Kristoff spurtet til seier

  Ingen kunne gjøre noe med Alexander Kristoff spurtet til seier foran italienske Andrea Guardini på den første etappen av Abu Dhabi Tour

  – En herlig seier for meg og laget. Jeg vil takke lagkameratene mine for hjelpen. Det er en god følelse å åpne rittet med å vinne, sa Kristoff etter etappen.

  Alexander Kristoff
  Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin
OL-profiler: Johannes Høsflot Klæbo