– 82,6 prosent sjanse for at Brann rykker ned

Tallenes tale er krystallklar: Det skal et mirakel til for at Brann skal unngå nedrykk i år. – Det ser virkelig ikke bra ut, sier seniorforsker Anders Løland ved Norsk Regnesentral, som har spilt årets serie ti tusen ganger.

Rikard Norling og Jakob Orlov

PÅ VEI NED: Rikard Norling og Jakob Orlov depper etter nok et Brann-tap. Matematikken sier at Brann neste år blir å finne i første divisjon.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Azar Karadas fortviler mot Viking

FORTVILELSE: Nyervervelsen Azar Karadas fortviler etter å ha brent en haug med sjanser mot Viking. Brann har slitt voldsomt med å sette sjansene sine denne sesongen.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix
Anders Løland

HAR REGNET UT: Seniorforsker Anders Løland ved Norsk Regnesentral.

Foto: Norsk Regnesentral
molde

DE TAR GULL: Molde er på stø kurs mot gull, ifølge både tabell og tall.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Bergens stolthet har ikke spilt på nest høyeste nivå siden 1986. Det siste tiåret har fansen kunne juble over gull i både cup (2004) og serie (2007).

Men resultatene i år har vært så elendige at håpet om fornyet kontrakt i eliteserien nå snart er ute.

LES OGSÅ: – Bergen fortjener et bedre lag enn dette

Slik regnes det ut

– Slik situasjonen er nå, er det 10,4 prosent sjanse for at Brann klarer å havne på sikker plass ved sesongslutt. Sjansen for kvalik er 14 prosent. Sjansen for at Brann beholder plassen i eliteserien blir da 17,4 prosent. Da er også kvalikkamper tatt med i beregningen, sier Anders Løland ved Norsk Regnesentral til NRK Hordaland.

Hvert år regner matematikerne ut hvem som ligger an til å vinne eliteserien på følgende måte:

– Vi mater inn alle kampene som er spilt hittil i år og får en matematisk modell. I tillegg får vi et styrketall for hvert lag, hvor Sandnes Ulf og Brann er de dårligste og Molde er veldig mye bedre. Så spiller vi serien ti tusen ganger og teller opp til slutt, forklarer Løland.

I år er ikke det særlig spennende lenger i toppen.

– Molde vinner serien. Det er det ingen tvil om. Deres gullsjanse er 92,7 prosent, mens Rosenborgs sjanse er så liten som 0,4 prosent, sier Løland.

Alle tall er beregnet gjennom utregninger etter den 18. runden i eliteserien.

Seks poeng opp til kvalik

Langt mer nerve er det i bunnstriden, hvor Sandnes Ulf og Brann sliter helt i bunn med henholdsvis ti og tolv poeng. Etter det bitre tapet på overtid borte mot Lillestrøm fredag, har rødtrøyene hele seks poeng opp til Bodø/Glimt på kvalikplass.

Kommende fredag møter Brann bunnkollega Aalesund hjemme på Brann Stadion.

– Der gir vi 37 prosent sjanse for hjemmeseier, 25 prosent for uavgjort og 38 prosent for borteseier, sier Løland.

Deretter venter Odd, Rosenborg, Vålerenga og Molde.

– Håpet er ikke helt ute

Hele seks andre lag må se seg over ryggen fremover, men de trenger neppe frykte noe verre enn kvalik. For Lølands utregninger viser at Brann skal prise seg lykkelige dersom sesongen ender med noe annet enn direkte nedrykk.

– Håpet er ikke ute, men det ser virkelig ikke bra ut, sier Løland.

Siste nytt

 • Første verdenscupseier

  Vetle Sjåstad Christiansen tok sin første verdenscupseier i karrieren, under sprinten fra amerikanske Soldier Hollow. 26-åringen kjempet en innbitt kamp med Simon Desthieux, men tok franskmannen med 1,3 sekunder. Johannes Thingnes Bø fikk fire bom på den stående skytingen, men kjempet seg inn til en femteplass.

  Sjåstad Christiansen.
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Opptur for Norge i lagkonkurransen

  Polen vant lagkonkurransen i tyske Willingen foran Tyskland og Slovenia. Etter å ha ligget på en sjetteplass etter den første omgangen, klatret de norske hopperne to plasser. Mye takket være unggutten Thomas Aasen Markeng, som leverte to solide hopp.

  NORDIC-SKIING/
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters
 • 3. div-spiller til slovensk mester

  Mirza Mujcic (24) fra den norske 3. divisjon-klubben Lysekloster har meldt overgang til den slovenske dobbeltvinneren Olimpija Ljubljana. – Jeg kan ikke tenke meg at noe sånt har skjedd før, sier breddefotballekspert Jørgen Tjærnås til Aftenposten.

  NM fotball 3. runde, Brattvåg - Rosenborg.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal