Hopp til innhold

– 82,6 prosent sjanse for at Brann rykker ned

Tallenes tale er krystallklar: Det skal et mirakel til for at Brann skal unngå nedrykk i år. – Det ser virkelig ikke bra ut, sier seniorforsker Anders Løland ved Norsk Regnesentral, som har spilt årets serie ti tusen ganger.

Rikard Norling og Jakob Orlov

PÅ VEI NED: Rikard Norling og Jakob Orlov depper etter nok et Brann-tap. Matematikken sier at Brann neste år blir å finne i første divisjon.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Azar Karadas fortviler mot Viking

FORTVILELSE: Nyervervelsen Azar Karadas fortviler etter å ha brent en haug med sjanser mot Viking. Brann har slitt voldsomt med å sette sjansene sine denne sesongen.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix
Anders Løland

HAR REGNET UT: Seniorforsker Anders Løland ved Norsk Regnesentral.

Foto: Norsk Regnesentral
molde

DE TAR GULL: Molde er på stø kurs mot gull, ifølge både tabell og tall.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Bergens stolthet har ikke spilt på nest høyeste nivå siden 1986. Det siste tiåret har fansen kunne juble over gull i både cup (2004) og serie (2007).

Men resultatene i år har vært så elendige at håpet om fornyet kontrakt i eliteserien nå snart er ute.

LES OGSÅ: – Bergen fortjener et bedre lag enn dette

Slik regnes det ut

– Slik situasjonen er nå, er det 10,4 prosent sjanse for at Brann klarer å havne på sikker plass ved sesongslutt. Sjansen for kvalik er 14 prosent. Sjansen for at Brann beholder plassen i eliteserien blir da 17,4 prosent. Da er også kvalikkamper tatt med i beregningen, sier Anders Løland ved Norsk Regnesentral til NRK Hordaland.

Hvert år regner matematikerne ut hvem som ligger an til å vinne eliteserien på følgende måte:

– Vi mater inn alle kampene som er spilt hittil i år og får en matematisk modell. I tillegg får vi et styrketall for hvert lag, hvor Sandnes Ulf og Brann er de dårligste og Molde er veldig mye bedre. Så spiller vi serien ti tusen ganger og teller opp til slutt, forklarer Løland.

I år er ikke det særlig spennende lenger i toppen.

– Molde vinner serien. Det er det ingen tvil om. Deres gullsjanse er 92,7 prosent, mens Rosenborgs sjanse er så liten som 0,4 prosent, sier Løland.

Alle tall er beregnet gjennom utregninger etter den 18. runden i eliteserien.

Seks poeng opp til kvalik

Langt mer nerve er det i bunnstriden, hvor Sandnes Ulf og Brann sliter helt i bunn med henholdsvis ti og tolv poeng. Etter det bitre tapet på overtid borte mot Lillestrøm fredag, har rødtrøyene hele seks poeng opp til Bodø/Glimt på kvalikplass.

Kommende fredag møter Brann bunnkollega Aalesund hjemme på Brann Stadion.

– Der gir vi 37 prosent sjanse for hjemmeseier, 25 prosent for uavgjort og 38 prosent for borteseier, sier Løland.

Deretter venter Odd, Rosenborg, Vålerenga og Molde.

– Håpet er ikke helt ute

Hele seks andre lag må se seg over ryggen fremover, men de trenger neppe frykte noe verre enn kvalik. For Lølands utregninger viser at Brann skal prise seg lykkelige dersom sesongen ender med noe annet enn direkte nedrykk.

– Håpet er ikke ute, men det ser virkelig ikke bra ut, sier Løland.

Sportsnyheter

Denne detaljen fikk keeperen til å rase: – Holdt på å svartne for meg

Det ble et vanvittig drama da Brann sendte Aalesund ut av cupen. Én spesifikk avgjørelse fikk Brann-keeper til å frese under straffekonken.

Siste nytt

 • Sosiale medier-oppsving for Inter Miami

  Lionel Messi har sørget for en solid oppsving i antall Instagram-følgere for sin nye klubb Inter Miami.

  Før Messi-overgangen ble annonsert onsdag kveld hadde David Beckhams klubb én million følgere. Knappe ti timer senere er antallet oppe i 4.3 millioner.

  Messi har 469 millioner på sin konto.

  Argentineren hadde en lignende effekt da han signerte for PSG for to år siden. Da fikk den franske hovedstadsklubben 5.6 millioner nye følgere i løpet hans første uke.

 • Fordel Denver Nuggets i NBA--finalen

  Ledet an av stjerneduoen Nikola Jokic (bildet) og Jamal Murray tok Denver Nuggets en dominerende seier mot Miami Heat i NBA-finalen. Nuggets vant til slutt 109–94.

  Dermed leder Denver finaleserien 2–1 i kamper. Finaleserien spilles best av sju kamper.

  Om Denver vinner, blir det deres første mesterskap noensinne. Miami har vunnet tre ganger, senest i 2013. (NTB)

  2023 NBA Finals - Game Three
  Foto: MIKE EHRMANN / AFP
 • West Ham tok sitt første trofé på 43 år

  West Ham sikret sin første tittel siden 1980 ved å senke Fiorentina 2-1 i finalen av serieligaen onsdag kveld.

  Europatriumfen er Londonklubbens første siden seieren i cupvinnercupen i 1964/65-sesongen.

  Avgjørelsen falt sent i Praha. Omtrent i det klokken tikket 90 minutter satte Jarrod Bowen inn matchvinnermålet etter en nydelig kontring.

  Onsdagens finale fikk en liten bismak da Fiorentina-kaptein Cristiano Biraghi fikk kastet en gjenstand i hodet etter om lag 33 minutter. TV-bildene vista at han fikk et blodig kutt. Man kunne også se at det lå en rekke ølglass på gressmatten der Biraghi hadde stått.

  I andre omgang ble vondt til verre for Biraghi da han handset innenfor 16-meteren. West Ham ble tildelt straffe, og den satte Saïd Benrahma kontant i mål.

  Ledelsen holdt de bare på i fem minutter. Giacomo Bonaventura dunket inn utligningen nede i venstre hjørnet, men det skulle ikke bli en italiensk tittel i Uefas tredjerangerte europacup.

  Før finalekampen i Praha kunne det tsjekkiske politiet melde om at en rekke Fiorentina-fans hadde angrepet en gjeng med West Ham-supportere.

  Tre West Ham-fans og en politimann ble skadet i hendelsen, mens 16 personer ble varetektsfengslet, opplyste politiet. (NTB)

  Czech Republic Soccer Conference League Final
  Foto: Petr David Josek / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste