Hopp til innhold

– 82,6 prosent sjanse for at Brann rykker ned

Tallenes tale er krystallklar: Det skal et mirakel til for at Brann skal unngå nedrykk i år. – Det ser virkelig ikke bra ut, sier seniorforsker Anders Løland ved Norsk Regnesentral, som har spilt årets serie ti tusen ganger.

Rikard Norling og Jakob Orlov

PÅ VEI NED: Rikard Norling og Jakob Orlov depper etter nok et Brann-tap. Matematikken sier at Brann neste år blir å finne i første divisjon.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Azar Karadas fortviler mot Viking

FORTVILELSE: Nyervervelsen Azar Karadas fortviler etter å ha brent en haug med sjanser mot Viking. Brann har slitt voldsomt med å sette sjansene sine denne sesongen.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix
Anders Løland

HAR REGNET UT: Seniorforsker Anders Løland ved Norsk Regnesentral.

Foto: Norsk Regnesentral
molde

DE TAR GULL: Molde er på stø kurs mot gull, ifølge både tabell og tall.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Bergens stolthet har ikke spilt på nest høyeste nivå siden 1986. Det siste tiåret har fansen kunne juble over gull i både cup (2004) og serie (2007).

Men resultatene i år har vært så elendige at håpet om fornyet kontrakt i eliteserien nå snart er ute.

LES OGSÅ: – Bergen fortjener et bedre lag enn dette

Slik regnes det ut

– Slik situasjonen er nå, er det 10,4 prosent sjanse for at Brann klarer å havne på sikker plass ved sesongslutt. Sjansen for kvalik er 14 prosent. Sjansen for at Brann beholder plassen i eliteserien blir da 17,4 prosent. Da er også kvalikkamper tatt med i beregningen, sier Anders Løland ved Norsk Regnesentral til NRK Hordaland.

Hvert år regner matematikerne ut hvem som ligger an til å vinne eliteserien på følgende måte:

– Vi mater inn alle kampene som er spilt hittil i år og får en matematisk modell. I tillegg får vi et styrketall for hvert lag, hvor Sandnes Ulf og Brann er de dårligste og Molde er veldig mye bedre. Så spiller vi serien ti tusen ganger og teller opp til slutt, forklarer Løland.

I år er ikke det særlig spennende lenger i toppen.

– Molde vinner serien. Det er det ingen tvil om. Deres gullsjanse er 92,7 prosent, mens Rosenborgs sjanse er så liten som 0,4 prosent, sier Løland.

Alle tall er beregnet gjennom utregninger etter den 18. runden i eliteserien.

Seks poeng opp til kvalik

Langt mer nerve er det i bunnstriden, hvor Sandnes Ulf og Brann sliter helt i bunn med henholdsvis ti og tolv poeng. Etter det bitre tapet på overtid borte mot Lillestrøm fredag, har rødtrøyene hele seks poeng opp til Bodø/Glimt på kvalikplass.

Kommende fredag møter Brann bunnkollega Aalesund hjemme på Brann Stadion.

– Der gir vi 37 prosent sjanse for hjemmeseier, 25 prosent for uavgjort og 38 prosent for borteseier, sier Løland.

Deretter venter Odd, Rosenborg, Vålerenga og Molde.

– Håpet er ikke helt ute

Hele seks andre lag må se seg over ryggen fremover, men de trenger neppe frykte noe verre enn kvalik. For Lølands utregninger viser at Brann skal prise seg lykkelige dersom sesongen ender med noe annet enn direkte nedrykk.

– Håpet er ikke ute, men det ser virkelig ikke bra ut, sier Løland.

Siste nytt

 • Russisk turner utestengt etter krigsstøtte

  Den russiske turneren Ivan Kuliak er utestengt i et år av Det internasjonale turnforbundet (FIG) for å vise støtte til invasjonen av Ukraina.

  Det opplyser FIG på sitt eget nettsted. Turneren bar bokstaven Z på podiet under et stevne i Doha i mars.

  Bokstaven har blitt brukt som et symbol på støtte til Russlands invasjon og krigføring i Ukraina.

  FIGs etiske komité forklarer avgjørelsen med at Kuliak har brutt det internasjonale forbundets regelverk. FIG opplyser også at Kuliak må levere tilbake sin bronsemedalje fra verdenscupstevnet i Doha.

  Kuliak kan anke avgjørelsen i løpet av de tre neste ukene. (NTB)

 • Berges lagkamerat overfalt etter Forest-tapet – mann pågrepet

  Sheffield United-kaptein Billy Sharp ble overfalt da Nottingham Forest-fansen stormet banen etter kvalifiseringskampen tirsdag.

  Nottingham Forest vant på straffesparkkonkurranse, og supporterne feiret vilt. Sharp sto ved sidelinjen da han ble «løpt ned» og skallet til av en supporter.

  Sheffield United-manager Paul Heckingbottom sa at Sharp trengte noen sting etter hendelsen.

  – En av våre spillere har blitt angrepet. Han er sjokkert, blør og er sint, sa Heckingbottom.

  Politiet i Nottinghamshire opplyste onsdag morgen at en mann er mistenkt.

  – En 31 år gammel mann er pågrepet og mistenkt for overgrep i forbindelse med denne hendelsen. Han forblir i varetekt og blir avhørt, sa Paul Hennessy i Nottingham-politiet til Sky Sports.

  Sheffield United rykket i fjor ned etter to sesonger i Premier League. Drømmen om en umiddelbar retur ble knust på City Ground for Sander Berge og resten av klubben. Nottingham Forest på sin side møter Huddersfield 29. mai til kamp om en Premier League-plass. (NTB)

  Britain Soccer
  Foto: Zac Goodwin / AP
 • PL-håpet sluknet for Berges lag etter straffedrama

  Comebacket til Sander Berge og Sheffield United var ikke nok til å klå Nottingham Forest i opprykksjakten. 29. mai spiller Forest om Premier League-plass.

  Det skjer mot Huddersfield på Wembley i det som ofte kalles «fotballens mest verdifulle kamp». Vinneren er garantert over 1 milliard kroner i inntekter.

  Tirsdag snudde Sheffield United 0-1 til 2-1 i Nottingham. Dermed sto det 3-3 sammenlagt, men i straffesparkkonkurransen feilet gjestene. Der åpnet de med to strake bom før Berge scoret på deres tredje forsøk. Forest vant straffedramaet 3-2.

  Berge markerte seg i begge kampene mot Forest med scoring lørdag og assist tirsdag, men bidraget holdt ikke.

  Brannan Johnson tok vertene effektivt foran etter snaut 20 minutter. Den unge waliseren scoret på Forests første sjanse etter en gnistrende åpning fra gjestene. Johnson gjorde som sin far David for 19 år siden og noterte mål for Nottingham-klubben i begge opprykkskampene i semifinalen. Også den gang var det mot Sheffield United.

  Rett etter hvilen bidro Berge med å tenne «Blades»-håpet. Han slo lavt inn forut for Morgan Gibbs-Whites utligning. Snaut 20 minutter senere fikset John Fleck 2-1 for gjestene, og duellen måtte ut i ekstraomganger. (NTB)

  Britain Soccer England Championship Playoffs
  Foto: Danny Lawson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste