Hopp til innhold

133 naturskademeldinger etter årets første høststorm i vest

Vest politidistrikt har mottatt 133 meldinger om ulike naturskader siden onsdag kveld. Forsikringsselskapene tar fram kalkulatorene igjen.

Kollasj av uvær på Vestlandet

KRAFTIG VIND: Den sterke vinden sendte et tak fra et naust inn i vinduet på en bolig på Hanøytangen utenfor Bergen.

Foto: 03030-tipsere

– Det har vært sterk vind i store deler av distriktet, og fra onsdag kveld klokka 18.00 har politiet mottatt totalt 133 meldinger om ulike naturskader, rapporterer politiet i Vest politidistrikt klokka 4 torsdag morgen.

Det har blåst full storm natta gjennom mens værsystemet beveger seg opp langs norskekysten. Et av de største problemene er nedblåste trær som sperrer veier og forårsaker strømstans.

– Det har heldigvis ikke kommet meldinger om alvorlige personskader som følge av været. Stormen traff hardere enn vi hadde ventet, spesielt i Hordaland, sier operasjonsleder Lars Geitle i politiet til NRK torsdag morgen.

På et tidspunkt var rundt 19.000 kunder i bergensområdet strømløse onsdag kveld, ifølge kraftselskapet BKK, som jobbet på spreng med å få rettet opp feil på nettet.

Se områdene som er uten strøm her.

Hanøytangen på Askøy

DAGEN DERPÅ: Slik ser det ut på Hanøytangen i Askøy kommune dagen etter årets første høststorm herjet på Vestlandet.

Foto: Cato Heldal Kristensen / NRK

Flere tusen uten strøm

Klokka 05.30 var 8.700 av kundene deres fremdeles uten strøm. De aller fleste i Hordaland, og spesielt er Nordhordland rammet.

– De fleste stedene er det snakk om store tre som står utenfor det vi kaller ryddebeltet, som har falt over linjenettet, sa konserndirektør for kommunikasjon i BKK, Tonny Nundal, til NRK i natt.

Han sier mange av de strømløse kundene må være forberedt på at det kan ta tid før strømmen er tilbake.

– Veiene er stengt av trevelt og det må ryddes før våre folk kan komme frem for å fikse problemene.

Også på Østlandet kom det mange meldinger om nedblåste trær på flere veier i Østfold og Akershus, og politiet sendte natt til torsdag ut oppfordring om å kjøre forsiktig i høstmørket og sjekk at alle lys på kjøretøyet er i orden. I løpet av natta ble flere av veiene ryddet og åpnet igjen, inkludert riksvei 15 mellom Otta og Lalm.

Trær veltet i Sælenveien

MISTET STRØM: Mange tusen vestlendinger mistet strømmen onsdag kveld.

Foto: Stig Spenningsby

Nattoget måtte snu

Stormen førte til problemer med strømtilførselen på Bergensbanen.

Nattoget fra Bergen til Oslo snudde og kjørte tilbake til Bergen. Der fikk folk sove på toget til klokken er 07.00. Toget ble innstilt og alternativ transport var ikke mulig å oppdrive i natt.

Strekningen mellom Voss og Myrdal var stengt i flere timer, før NSB i 07-tiden meldte at Bergensbanen på ny var åpen fra togtrafikk.

Ifølge kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige er det for tidlig å spå hva som vil være største skadekategori ved denne stormen.

– Men vi ser allerede nå at det vil bli mange skader både på hus, bil, båt og infrastruktur. I det minste dreier det seg om millioner av kroner, skriver han i en e-post til NTB.

Nattog til Oslo måtte snu

INNSTILT: Nattoget fra Bergen til Oslo måtte snu, og står nå parkert på jernbanestasjonen i Bergen.

Foto: Asle Hella / NRK

Komplisert

All vinden vanskeliggjorde arbeidet ved flere redningsoperasjoner, blant annet da en båt sto i brann utenfor Askvoll i Sogn og Fjordane rundt midnatt og da en mann skulle reddes ned etter en skyteulykke i Telemark onsdag kveld.

På Nordvestlandet har det blåst godt gjennom natta. På Herøy i Møre og Romsdal måtte brannvesenet rykke ut etter midnatt for å sikre en innblåst dør på en restaurant i Fosnavåg og senere for å sikre utblåst vindu i Ålesund.

Bølger ved Peppes på Osøyro

BLÅSTE INN VINDUENE: Vind og vann dyttet møbler inn vinduene på Peppes Pizza på Osøyro.

Foto: Jan Petter Svendal