Hopp til innhold

- Norge blir en frihavn

Kripos-etterforsker Torstein D. Schjerven måtte til utlandet for å finne bevis mot den overgrepstiltalte eks-politimannen.

Bergen tingrett
Foto: Anette Berentsen / NRK

I saken mot den overgrepstiltalte eks-politmannen, fant politiet flesteparten av de tekniske bevisene i utlandet.

Det omstridte datalagringsdirektivet (DLD) i EU, er en av grunnene til at politiet kunne hente ut informasjon fra andre europeiske land. I henhold til direktivet skal datatrafikk lagres i minimum seks månder og maksimum to år.

– I bankvesenet oppbevares for eksempel alle transaksjoner i 10 år, og ingen synes det er rart eller problematisk. Når det gjelder datatrafikk vil Norge bli en frihavn dersom vi ikke innfører de samme grensene som resten av Europa, sier spesialetterforsker Torstein D. Schjerven i Kripos.

Tiltaltes kamera

Torstein D. Schjerven, spesialetterforsker Kripos

VITNET OM KAMERA: Spesialetterforsker i Kripos, Torstein D. Schjerven, viste hvordan bilder kunne knyttes til tiltaltes kamera.

Foto: Synnøve Bakke / NRK

Kripos-etterforsker Torstein D. Schjerven forklarte i retten hvordan han kunne dokumentere at overgrepsbilder var tatt med eks-politmannens kamera.

– Hvert eneste kamera har et unikt nummer, et serienummer som fabrikken gir det. Ingen kamera i verden har samme nummer. På bakgrunn av dette serienummeret har jeg kunnet søke i beslag gjort av politi i andre land, og funnet bilder som er tatt med den tiltaltes kamera.

Måtte til utlandet

Spesialetterforsker Torstein D. Schjerven i Kripos, forteller at han hadde vært i kontakt med politiet i USA, England og Italia. Politiet i disse landene har gjort store beslag hos personer Johan Martin Vie ha vært i kontakt med på internett.

– Jeg søkte i gjennom store mengder bilder fra blant annet USA, og da fant jeg flere bilder som var tatt med Vies kamera.

Den tiltalte har erkjent oppbevaring av bilder og filmer, og har også fortalt at han har utvekslet bilder over internett.

Uten serienummer

Fra politiets beslag av den tiltaltes datamaskiner har de gjenskapt bilder Vie har sett på. Bildene har ikke vært lagret på den tiltaltes maskin, men på et eksternt lagringsmedium som en minnepinne, en CD eller en ekstern harddisk.

– Når man åpner utforskeren på datamaskinen og ser på filene som miniatyrbilder, vil det man ser på bli lagret som små filer i en database på PCen.

Det er mulig å rekonstruere denne databasen, og da fant politiet at tiltalte hadde sett på en del bilder av gutter fra Romania. Bildene var uten serienummeret til tiltaltes kamera, men viste interiør og andre detaljer som gjør at politiet mener bildene kan knyttes til tiltalte.

Bildene er derfor en del av tiltalen mot den tidligere politimannen.

LES OGSÅ: Brasilianske brødre forklarer seg