Hopp til innhold

Brasilianske brødre forklarer seg

To brasilianske brødre forteller i video-avhør om overgrep begått av den norske eks-politmannen i Brasil.

Bergen tingrett
Foto: Anette Berentsen / NRK

Video-avhør av to brødre fra Brasil ble vist i Bergen tingrett i saken mot den tidligere politimannen som er tiltalt for overgrep mot barn og unge i en rekke land.

Brødrene forteller i avhørene at de ble kjent med Johan Martin Vie på stranden i feriestedet Ponta Negra i Brasil. Moren solgte håndklær på stranden og den tiltalte kom i kontakt med familien da han kjøpte et håndkle av dem.

Brødrene var 10 og 14 år på det tidspunktet de ble kjent med nordmannen.

– Han var snill, han tok oss med på restaurant, han kjøpte klær til oss og kjøpte vaskemaskin til mamma. I begynnelsen var han sammen med hele familien, og vi bodde hos ham i leiligheten hans.

Brødrene forteller at overgrepene skjedde flere ganger, og at den tiltalte sendte deres mor ut for å gjøre masse ærend, slik at han kunne være alene med guttene.

Skaffet flere gutter

Den ene gutten forteller også at han fikk opp mot 1000 norske kroner for å hente andre gutter og ta dem med tilbake til den tiltalte.

– Da sa jeg til dem at utlendingen ville ta bilder av oss og at vi skulle få penger for det.

Har innrømmet å ha tatt bildene

I sin forklaring i forrige uke innrømmet den tilalte eks-politimannen at han hadde tatt bilder av gutten, og sendt dem videre til kontakter på internett.

– Kamera lå i leiligheten og guttene hadde dusjet. Da ble det tatt bilder. Jeg ser nå at disse bildene ikke skulle vært tatt.

Han forklarte også i retten i forrige uke at han hadde vært alene med guttene i leiligheten mens moren var ute og handlet.

– Deres mor var ute og handlet mat og andre ting til meg, men var aldri borte så lenge at noe kunne skje.

Redd den tiltalte

En av brødrene forteller at han ikke turde fortelle noen om overgrepene fordi den tiltalte kjente mange gategutter i byen. Han var redd hva den tiltalte kunne få disse guttene til å gjøre med ham og familien.

– Det var trist, for han var så grei i begynnelsen og hjalp moren min. Mange av tingene vi har, har vi fått av ham.

Fattigfolk

Brødrene forteller i avhøret at de bor på ett rom sammen med sin mor. Hun jobber nå i en restaurant, og tjener rundt 1500 kroner månden eller like over 50 kroner dagen.

Vie sa i sin forklaring i forrige uke at han oppfattet familien som gjennomsnittlig og ikke spesielt fattig.

– Hadde dere selv hatt råd til å kjøpe de tingene dere fikk av Johan Martin Vie?

– Nei, det hadde vi ikke, sier en av brødrene i avhøret.