Tar fortsatt barna ut av skolen utenom ferien

SKIEN (NRK): De 175 årlige fridagene til mange skoleelever er tydeligvis ikke nok for mange foreldre. Fremdeles søker for mange om ekstraordinært skolefri.

Bader

TAR BARNA UT AV SKOLEN: Fortsatt er det mange foreldre som tar barna ut av skolen utenom feriene.

Foto: Lier, Gunnar / SCANPIX

Høstferien starter denne uka for mange, og bunken med søknader om skolefri ligger på pultene til svært mange rektorer rundt om landet. Og bunken om fri er fortsatt stor.

Denne uka er det fylkene Hedmark, Hordaland, Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag, Rogaland, Sogn og Fjordane, Sør-Trøndelag, Telemark, Telemark, Finnmark og Nordland som har høstferie.

Kristian Ripegutu

Fungerende oppvekstsjef i Skien kommune, Kristian Ripegutu, sier bunken om søknader om fri fortsatt er stor.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Det er en stor andel foreldre som ber elevene fri utenom feriene, og dette har vært en gjenganger i mange år, sier fungerende oppvekstsjef i Skien i Telemark, Kristian Ripegutu.

Selv om mange skoler har skjerpet inn på reglementet de siste årene, har ikke bunken blitt merkbart mindre. Men litt har det hjulpet.

– Vi har jobbet målbevisst med denne problematikken. Jeg er rektor ved en skole som over en tid har hatt alt for høyt fravær blant elevene, sier rektor ved Stigeråsen skole i Skien, Anne Apneseth.

Les også:

– Skolen er viktig

Apneseth sier de har samarbeidet tett med FAU, og foreldrene og lærerne, for å snu en vanskelig trend.

– Dette problemet måtte vi snu, for å komme på skolen er viktig. Det kan være mange årsaker til at vi hadde så høyt fravær. En av årsakene kan være at foreldrene ikke har forstått hvor viktig det er at elevene kommer på skolen. Å lære gode vaner er kjempevikitg. Vi snakker om et menneske som skal klare seg i samfunnet, klare seg selv og ta vare på en familie om ikke så mange år. Gode vaner må begynne tidlig, sier hun.

1/3 av klassen var borte

Lars Stomerudhaugen er rektor på Gulset Ungdomsskole i Skien. Også han har fått merke problemet med høyt fravær utenom feriene.

– Tidligere kunne så mye som 1/3 av klassen være borte. Da er det vanskelig å drive undervisning. Tar foreldrene elevene ut av skolen, er det foreldrenes ansvar og sørge for opplæringen den tiden de er borte.

Han sier han og flere andre rektorer merker at det er ekstra trykk om fri i tiden før ferien setter inn.

– Det er noen flere søknader noen dager i forkant av høsteferien og andre ferier, sier han.