Hopp til innhold

Slutt på ferie i skoletiden

Oslo-skolene har skjerpet reglene for permisjon. Det har ført til et ras av klager til Utdanningsetaten den første måneden etter skolestart.

Sol og strand

Osloskolene vil ikke lenger gi fri til å ta ferie utenom skoleruta.

Foto: Lier, Gunnar / SCANPIX

Fra skolestart i år satte Oslo kommune strenge føringer for å få innvilget permisjon fra skolen. Nå skal det ikke lenger gis fri for å reise på ferie eller feire besteforeldres bursdager.

Før høstferien har dette ført til et ras av klager fra foreldre som har fått avslag på permisjon fra skolens rektor.

Hittil i skoleåret har Utdanningsetaten fått 107 klager på avslag på permisjonssøknader. For hele skoleåret 2012–13 fikk de totalt 116 klager.

Klagene videresendes til Fylkesmannen. Generelt er permisjonssøknadene oftest knyttet opp til skolens ferier, og varierer mellom 2-10 dager, opplyser etaten.

Oppfattes som urimelig

REKTOR

John Myrlund, rektor Tåsen skole.

Foto: Hina Jalil / NRK

Tåsen skole har hatt omlag 50 søknader om permisjon siden skolestart.

– Og vi har gitt avslag til så godt som alle, sier rektor John Myrlund.

Nytt av skoleåret er også at det er rektor skal avgjøre alle disse søknadene.

Myrlund forteller om foreldre som kan oppleve det nye regelverket som urimelig i enkelte tilfeller, der de ser det som forsvarlig å ta noen fridager.

– Foreldrene forholder seg godt til regelverket, men noen kan oppfatte det som litt problematisk at skolen sier nei, når det burde vært normalt å si ja ut fra tidligere praksis, sier Myrlund.

Provoserende og unødvendig

Marianne Gulbrandsen er mor til tre barn. Hun synes reglementet er forbløffende og ifølge henne virker det som om det rammer alle.

– Jeg kan forstå at det er et problem hvis enkelte er mye ute av skolen, men da får man ta det med de foreldrene det gjelder og jobbe med holdninger, sier hun.

Gulbrandsen skrev et leserbrev til Aftenposten om saken.

– I vårt tilfelle var det snakk om å ta fri en dag for å reise til en annen by der vi skulle feire en rund dag i familien. Det hører med til historien at vi har skoleflinke barn, som omtrent aldri er borte fra skolen. Jeg må derfor si at jeg ble ganske provosert da jeg fikk svaret fra rektor som avviste søknaden og skrev at det var uforsvarlig å skulle innvilge fri en dag.

Trenger tid

Byråd for finans, Torger Ødegaard

Torger Ødegaard, skolebyård (H).

Foto: Stig Jaarvik / NRK

– Det er en innstrammning fordi vi har sett at mange elever har vært borte for mye gjennom skoleåret. I utgangspunktet bør man dyrke fritidsinteresser når man har 175 fridager. I og med at det er et nytt vedtak, vil det ta litt tid før det går seg til, sier skolebyråd Torger Ødegaard.

Ødegaard avviser at foreldrene har mye å forholde seg til med et nytt vedtak. Han er overbevist om at det etter en tid vil gå an å finne gode og fleksible løsninger.

– Det er fortsatt mange foreldre som klager på avslagene, har de ikke fått nok informasjon om det nye vedtaket?

– Man kan alltid bli enda bedre på å informere og det har vært gitt informasjon på alle skolene. Fordi dette er ferskt, tar det gjerne litt tid før alle parter er informert, fortsetter Ødegaard.

Glad for innstramming

– Det er ingen tvil om at vi gir avslag i langt større grad i år enn i fjor, sier Beate Kase Pedersen som er rektor på Tonsenhagen skole.

Der har ni foreldre klaget til Utdanningsetaten fordi de ikke har fått fri.

Hennes inntrykk er at foreldrene har forståelse for det nye og strengere regelverket, men at mange ikke helt har tatt det inn over seg.

– De har hørt om det, men blir likevel overrasket over hvor strengt det er. Mange har nok trodd at akkurat de ikke skulle rammes, sier rektoren, som likevel tror dette kommer til å gå seg til etter hvert.

Beate Kase Pedersen selv er glad for innstrammingen, men skjønner foreldrene også.

Les også: - Ikke noe problem å ta ei uke skolefri

Skoleruta bør bli mer fleksibel

Trebarnsmoren Marianne Gulbrandsen ønsker seg mer fleksibilitet.

– Et eksempel er at det ikke skal være fast høst- og vinterferie, men at dette er dager som heller kan tas ut fleksibelt. På de aller fleste arbeidsplasser vil man i spesielle situasjoner kunne få fri en dag, mener hun.

– Reglementet som nå er innført i skolen, henger ikke med utviklingen ellers. Det er ikke alltid like lett å legge alle familiebegivenheter eller ferier i det tidspunktet skoleledelsen har bestemt at man kan ta fri. Så lenge det er så lite fleksibelt, må det kunne gis permisjoner, fortsetter Gulbrandsen.

Tabell fra UDE