NRK Meny
Normal

Strammer inn skolefri-praksisen

Flere skoler sliter med at elever tas ut av skolen for å reise på ferie. Nå strammer flere kommuner inn praksisen for å gi fri utenom skoleferien.

Syden

Stadig flere kommuner har gjort det vanskeligere å ta ut barna fra skolen for å reise på sydenferie.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Ved Borgtun skole i Tromsø blir nesten 40 prosent av elevene tatt ut av skolen utenom skoleferien i minst en uke i året.

– Når det er mange borte fra en klasse, så må man gjøre den samme jobben om igjen når de kommer tilbake fra ferie. Så vi prøver å legge innlæringen av nye temaer og begreper i de forskjellige fagene til de periodene vi vet at det er større stabilitet, forteller rektor Pia Elverhøi ved Borgtun skole i Tromsø.

Når mange er borte, går det ut over hele klassen – men aller mest rammer det elever som sliter faglig eller sosialt, sier Elverhøi.

– Hvis man for eksempel jobber med en elev for å bygge sosiale relasjoner til andre barn, så er det veldig mye som kan bli ødelagt bare i løpet av en uke, sier hun.

Nå vurderer Tromsø kommune å stramme inn fri-praksisen – som de gjør det i Bodø, Kristiansand og Skien.

Lillehammer og Stavanger har blitt strengere, og fra 1. oktober skjer det i Bergen.

– For strengt

I Oslo er det fra i høst slutt på å få fri fra skolen en uke eller to for å dra til Syden eller feire mormors 70-årsdag i Toscana.

Og bare siden skolestart har Utdanningsetaten fått 108 klager på slike avslag.

– Det er blitt for strengt, mener Marius Tyssvang, som tok ungene med seg på to ukers høstferie på Tenerife:

– Om det er fem eller ti dager i året, så synes jeg faktisk at man som familie bør få lov til å bestemme dette selv, sier han.

Strammer inn i Porsgrunn

I Porsgrunn sier kommunalsjef for barn og unge, Inger Lysa, at en skole der kan få 60–70 søknader om ekstra fri på et år.

Men nå skal hver søknad vurderes nøye.

– Vi må spørre om dette er smart for eleven. Det er viktig at elevene er på skolen. Det er der læring skal skje, og vi signaliserer ganske mye hvis vi synes det er enkelt å ta elevene ut, sier kommunalsjefen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger