Hopp til innhold

Sykehus angrepet av skjeggkre

SKIEN (NRK): På et lite kontor i kjelleren henger det et innrammet puslespill med bilde av en seilskute. Kanten er full av hull etter at noen bitte små og høyst uvelkomne gjester har forsynt seg grådig.

Skjeggkre spiser puslespill

OPPSPIST: Skjeggkreet har tatt for seg av kanten på dette puslespillet som henger på veggen i et av de tre kontorene der insektene ble funnet.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK

– En ansatt meldte fra om at de hadde noen små kryp på kontoret og lurte på om vi kunne få bukt med dem, sier Roy Stian Gunnulfsen, seksjonsleder for eiendomsdrift ved Sykehuset Telemark i Skien.

På kontoret fant de noe som ved nærmere undersøkelse viste seg å være skjeggkre.

Skjeggkre

Skjeggkre kan komme inn i hjemmet ditt via papir, gipsplater og pappesker som brukes til transport.

Foto: Mycoteam

Skjeggkreet er mest aktiv om natten. På dagtid gjemmer de seg i vegger og gulv, men når kontoret er tomt kryper de fram fra gjemmestedet for å spise papir.

Du er ikke redd de skal spise noe viktig?

– Jeg vil ikke si at vi er engstelig for at viktige papirer skal bli spist opp, men de kan gjøre litt skade. De spiser jo på kanten av arket og innover som en slags løvlarve, så det er absolutt om å gjøre å få bukt med problemet.

Skjeggkre

Roy Stian Gunnulfsen har brukt limfeller for å fange insektene. Etter tre fire uker var antallet skjeggkre i fellene gått ned.

Foto: Roy Stian Gunnufsen / Sykehuset Telemark

Doblet

Gunnulfsen kan ikke si med sikkerhet hvor insektene har kommet fra, men etter å ha sett Forbrukerinspektørenes innslag om skjeggkre går mistankene til varelageret.

– Vi har et stort varelager og mottar mange forsendelser hver dag. Hvis den ligger i pappen som kommer inn der og vi bruker eskene til forsendelser videre ut i huset, så er det en mulig tanke at de har kommet ut i bygningsmassen på den måten.

Skjeggkre ved Sykehuset Telemark

Skjeggkreet har tatt en god jafs av dette arket som henger i øyehøyde.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK

Fagsjef Johan Mattsson i Mycoteam, støtter Gunnulfsens teori.

– Skjeggkre lever hovedsakelig av celluloseholdige materialer, og kan spres som «blindpassasjerer» med pappesker under varetransport, sier han.

Insektet ble oppdaget i Norge i 2013, og antallet har økt i rekordfart. Voksne skadedyr klarer seg på materialer som papir og tapet. Det er observert over hele landet, og trives aller best i nye og moderne boliger.

– Under normale forhold gjør skjeggkreet liten skade, men blir regnet som skadedyr fordi mange synes de er ekle og ubehagelige. Litt som kakerlakker, forklarer Mattson.

Sykehuset Telemark

Skjeggkreet trives best i nye hus, men her ved sykehuset er de oppdaget på tre kjellerkontorer i et av de eldste bygningene.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK

Håper de er borte

Skadedyrene kan være vanskelig å bli kvitt. Enn så lenge finnes det ikke noen effektiv metode for å bekjempe dem, men Roy Stian Gunnufsen sier de har hatt god erfaring med limfeller.

Roy Stian Gunnufsen

Roy Stian Gunnulfsen ved sykehuset i Skien håper de er kvitt skjeggkreet for godt. Plakaten til høyre er oppspist langs store deler av kanten.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK

– Etter tre-fire uker der fellene ligger ett til to døgn har vi sett at antallet har gått ned. Noen dager har det vært mange i fella, andre dager færre. De siste fem ukene har vi ikke sett dem, sier han.

Seksjonslederen tror ikke det er fare for at skjeggkreet skal spre seg til andre deler av sykehuset via klær eller lignende.

Skjeggkre invaderer norske hjem. Hvordan har skadedyrene kommet i hus og kan du bli kvitt dem? Vi sjekker om bankenes rådgivere gjør jobben sin når du skal plassere penger. Og kan man endre dårlige vaner ved å gi seg selv støt?

Vil du vite mer om skjeggkre? Se NRK Forbrukerinspektørene.