Hopp til innhold

Kritikkverdige forhold ved jordbærutsalg: Gikk på do i skogen bak boden 

– Jeg spiser ikke lenger jordbær rett fra kurven, etter det vi har sett på tilsyn, sier tilsynsleder i Arbeidstilsynet.

Jordbær

SIKKERT SOMMERTEGN: Det er høysesong for de røde, søte fristelsene.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Den siste tiden har Arbeidstilsynet undersøkt flere jordbærutsalg, etter tips om dårlig hygiene og manglende sanitærforhold.

Under kontrollene ble det avdekket flere kritikkverdige forhold. Blant annet manglet flere av selgerne tilgang på toalett og rent vann.

– Vi så en mann som tok med seg papir inn i buskene i nærheten. Han ble borte noen minutter, kom tilbake, og fortsatte å selge jordbær, sier Bjørn Tore Hansen, tilsynsleder i Arbeidstilsynet i Sør-Norge.

– Han hadde ikke mulighet til å vaske seg på hendene. Det så ikke bra ut.

Arbeidstilsynet har også fått inn tips om at en selger gjorde sitt fornødne på en kirkegård i nærheten av jordbærutsalget sitt.

Bjørn Tore Hansen

KJØPER IKKE LENGER: Bjørn Tore Hansen har mistet appetitten på jordbær solgt langs veien, etter det de har avdekket på tilsyn.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Fant menneskeavføring ved jordbæråker

I fjor stoppet A-krimsenteret i Tønsberg salg av jordbær flere steder, etter en storaksjon mot jordbærbransjen.

De fant blant annet menneskeavføring ved jordbæråkrene, og arbeidere som plukket jordbær uten å vaske seg på hendene etter dobesøk. Stikkprøver ved jordbærutsalg i år viser lignende tilstander.

Utsalgene som nå er kontrollert, er knyttet til samme jordbærprodusent som i fjor ble tvunget til å stoppe jordbærsalg på grunn av kritikkverdige forhold.

Jordbærselger i Porsgrunn

ORDNA FORHOLD: Denne jordbærselgeren i Porsgrunn trives godt på jobb og har tilgang på toalett og rent vann. Men ikke alle har det.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Ødelegger et av sommerens høydepunkt

Arbeidstilsynet påla straks arbeidsgiver å gi arbeiderne tilgang på toalett og rent vann, noe som ble ordnet kort tid etter.

– Det er ikke veldig fristende å spise jordbær, når du vet at folk som selger eller plukker har vært på do og ikke vaska seg på hendene, sier Hansen.

Det er uklart om arbeiderne har fått kontrakter, lønn og arbeidstillatelser. Arbeidstilsynet har også kontakt med UDI om saken.

– Jeg har ikke lyst til å ta fra folk jordbærgleden og folk må ta sine egne valg. Det er jo et av sommerens høydepunkt, legger Hansen til.

Jan Egil Aronsen

GOD HYGIENE: Jan Egil Aronsen i Mattilsynet understreker viktigheten av god hygiene ved plukking og salg av jordbær.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK

– Klar risiko for smitte

Mattilsynet er klare på at slike forhold er helt uakseptable, og mener det kan gjøre folk syke.

– Avføringsbakterier, og bakterier fra tarmen kan påføre andre sykdom, sier avdelingssjef i Mattilsynet i Telemark, Jan Egil Aronsen.

– Mange tar med seg jordbæra og spiser dem rett fra kurven, og derfor er det ekstra viktig med god hygiene.

Skylling av jordbær kan redusere bakteriemengden, men det gir ingen garantier.

– Dersom bærene er påført en eventuell tarmbakterie, vil neppe skylling være godt nok.

Mattilsynet mener forholdene Arbeidstilsynet har avdekket er blant unntakene. De har gjennomført egne tilsyn hos jordbærprodusenter, og mener det er en klar bedring i forholdene, sammenlignet med tidligere år.

Mange mener at norske jordbær smaker bedre enn utenlandske forskjell. Merker du forskjell? Vi fikk en fagmann til å teste norske og nederlandske jordbær.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark