Hopp til innhold

Reagerer på ulovlig fiske i Lågen

En fisker mener få kontroller har skapt en ukultur i elva, men Numedalslågen forvaltningslag avviser at mange ikke følger reglene.

Lågen.

Numedalslågen forvaltningslag avviser at det er noen ukultur blant fiskerne i Lågen (arkivfoto).

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

– Alle gir blanke. Jeg har fisket der i flere år, og aldri opplevd at det har vært kontroll eller tilsyn, forteller en fisker til NRK.

Han sier at han ser ulovlig fisking hver eneste gang han er ved Lågen.

– Det er kun lov til å ha én, men alle sitter med to stenger i båtene sine. Det er også mange som fisker med flere kroker på hver stang.

Fiskeren, som ikke ønsker å stå frem med navn i frykt å bli hengt ut, hevder at både lokale fiskere og turister gir blaffen i regelverket, og at alt foregår helt åpenlyst. Han mener det hersker en ukultur langs elva.

– Det er merkelig at det kan foregå så åpenlyst. Andre steder er det oppsyn, og man sjekker, spør og snakker med folk. Her er det null kontroll.

Har kontrollert fiskere

Statens Naturoppsyn i Vestfold har kontroller i Lågen. Oppsynsmann Jørn Lindseth sier han har kontrollert mellom 30–40 fiskere i sommer.

– Vi sjekker det kulturhistoriske fisket og at det ikke blir fisket med garn, sier Lindseth.

Numedalslågen forvaltningslag er en sammenslutning av rettighetshavere til elva og har ansvar for fangstrapporteringen fra elva.

Sekretær Ingar Aasestad i forvaltningslaget er uenig med den anonyme fiskeren i at det er en ukultur der mange fiskere ikke følger reglene, men sier at de innimellom får meldinger som at noen fisker med for store kroker.

– For vår del kunne vi ønsket oss flere kontroller for å minske mistenkeliggjøring og få alle til å følge reglene, sier Aasestad.

Han påpeker at det ifølge forskriften er tillatt å bruke to stenger i båten, men at det bare kan være ett agn per stang eller håndsnøre. Samtidig kan det være grunneiere som har egne regler i sine områder.

Frykter for bestanden

Den anonyme fiskeren, som bruker mye tid i Lågen, mener det han beskriver som en ukultur, kan få alvorlige konsekvenser på sikt.

– Man har null kontroll på bestanden. Jeg vil gjerne at mine barn skal ha mulighet til å fiske laks i Lågen, men fortsetter det på denne måten frykter jeg at det kan være over innen noen år.

Aasestad sier Norsk institutt for naturforskning har et system for registrering av hvor mye laks det er i elva og hvor stor andel som blir fisket.

– I år trenger han å være minst bekymret, fordi i sommer er det fisket mye fisk i Lågen. Akkurat nå har det stoppet litt opp nå på grunn av lite vann og forholdsvis varm temperatur i elva, sier Ingar Aasestad.

Les også: Rekord for laksefiske i Numedalslågen

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark