Hopp til innhold

– Det er på tide at vi gutta tar en prat

Menn er overrepresentert i selvmordsstatistikk. – Vi gutter er på overtid, det er virkelig på tide å begynne å snakke om at gutter også sliter, sier Leon Solve Mossing Knudsen (20).

Leon Solve Mossing Knudsen

Leon Solve Mossing Knudsen har et håp om at menn blir flinkere til å snakke om egne følelser.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Knudsen har selv slitt med tanker han beskriver som tunge og vonde. Han følte seg rådvill og visste ikke helt hvordan han skulle ta tak i situasjonen han gikk gjennom.

Det var først når en kompis åpnet opp om egne følelser, at Knudsen fikk mot nok til å gjøre det samme.

– Situasjonen ble mye lettere etter det, for vi begge hadde mange av de samme erfaringene, sier Knudsen.

Nå har Knudsen et håp om at andre gutter og menn kan føle at det er greit å åpne seg og snakke om følelsene sine.

Viktig med bevisstgjøring

Knudsen valgte derfor å skrive et innlegg på Facebook der han oppfordrer menn og gutter til å tørre å prate om følelsene sine. Han håper at om flere tørr å stå frem og si at de selv har opplevd vonde tanker, kan det kanskje hjelpe andre til å gjøre det samme.

Vi skal være best, vi skal være tøffe, og vi skal i alle fall ikke gråte

Leon Solve Mossing Knudsen

Han er overbevist om at det er mange andre menn i samme situasjon som han og som har lyst til å prate, men at det kan være vanskelig å finne et sted å starte.

– Den stoltheten mange gutter har; vi skal være best, vi skal være tøffe og vi skal i alle fall ikke gråte. Da tror jeg det fort kan resultere i fæle ting, sier Knudsen.

Menn tar oftere selvmord

Menn er overrepresentert i selvmordsstatistikken. En rapport fra NSSF med tall fra 2016 viser at selvmord var årsak til ca. 35 % av alle dødsfall blant unge mennesker i aldersgruppen 15–24 år. Det betyr at selvmord var den nest hyppigste dødsårsaken i den aldersgruppen det året.

Selvmord etter kjønn og årstall

År

2000

2005

2010

2014

2015

2016

Menn

414

360

386

403

402

418

Kvinner

134

173

165

147

191

196

Kim Larsen er psykologspesialist på nasjonalt senter for selvmordsforskning og forebygging. Han mener at Knudsen absolutt har rett i at det er viktig at menn også snakker sammen.

– Det er veldig stor forskjell på hvordan kvinner og menn takler emosjonelle problemer. Gutter og menn deler det ikke så ofte, og kan ha litt ufunksjonelle måter å forholde seg til problemene, sier Larsen.

Kim Larsen

Kim Larsen er psykologspesialist og mener det er viktig at menn snakker om vonde følelser.

Det er ikke bare i Norge at menn er overrepresentert i selvmordsstatistikken. Larsen forteller at grovt forklart er det 3–4 menn som tar selvmord for hver kvinne på verdensbasis.

– Det er vanskelig å komme med konkrete bevis på hva som er årsaken til at menn oftere tar selvmord enn kvinner. Når det er sagt, så tror jeg Knudsen har veldig rett i at gutter og menn må skjerpe seg i forhold til å lettere kunne dele emosjonelle vansker, sier Larsen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark