Hopp til innhold

Økokrim vil sette Breili og Svendsen i fengsel i åtte måneder for korrupsjon

VESTFOLD TINGRETT (NRK): – De satte seg en egen praksis som var over plan- og bygningsloven.

Esben Kyhring

PÅSTAND: Statsadvokat hos Økokrim, Esben Kyhring, la fredag ned det man kaller påstand om straff.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Rettssaken mot arkitekt Rune Breili og de tidligere byggesakssjefene på Tjøme, Harald Svendsen og Hans Petter Abrahamsen, er i ferd med å rundes av.

Da Økokrim skulle si hvor lang straff de mener Breili og Svendsen bør få for grov korrupsjon, var statsadvokat Esben Kyhring klar:

– Ubetinget fengsel i åtte måneder for både Breili og Svendsen.

Han mener også at Svendsen må betale 28.000 kroner i erstatning for vennetjenesten han fikk av Breili.

Siden 19. januar har korrupsjonssaken mot de to pågått i Vestfold tingrett.

Breili skal ifølge Økokrim ha tegnet huset til Svendsen i Mølledammen på Tjøme. Og samtidig satt Svendsen og godkjente flere søknader fra Breili.

Abrahamsen tok flere snarveier i saksbehandlingen, mener Økokrim, som vil dømme han til å betale en bot på 24.000 kroner, eller 20 dager i fengsel.

Ingen av de tre mener de har gjort noe ulovlig.

– Vi skal gi våre vurdering på tirsdag og utover det vil jeg ikke kommentere noe, sier Breilis advokat, Vibeke Hein Bæra, til NRK.

Svendsens advokat, Knut Strømme, ønsket ikke å kommentere noe fredag.

Null troverdighet

I retten fredag var Økokrim særlig opptatt av at forklaringene til Breili og Svendsen har vært veldig forskjellige i retten og i avhør med politiet.

Det kan dreie som om hvor stort tegneoppdraget var, når de ble enige om det, og hvorfor detaljer om andre vennetjenester ikke er fortalt om, eller glemt. Økokrim mener de to ikke har noen troverdighet.

– De har vært mer opptatt av å forklare seg strategisk og samsvarende, enn korrekt, sa Kyhring og kikket mot de tiltalte på andre siden av rommet.

Rune Breili

TILTALT: Rune Breili og de to andre tiltalte mener de ikke har gjort noe galt.

Foto: Rune Christoffer Holm / NRK

Tjenester over tid

Kyhring mente også at selv om det ikke er noen skjulte pengeoverføringer eller liknende i saken, er ikke det helt avgjørende.

– I offentlig sektor kan man ha en utilbørlig fordel selv om overordnede er kjent med det. Det blir feil å spørre om formålet har vært å påvirke eller man har påvist noen fordel. Er det mulig å utelukke påvirkningsmomenter, er det riktige spørsmålet.

Han mener at summen av mange vennetjenester opp gjennom, i tillegg til jobben med å tegne huset til Svendsen, viser at de har hatt såkalte utilbørlige fordeler.

Hvis ikke Økokrim greier å overbevise tingretten om at sakene er grove nok, er dette enkeltsaker som nå er foreldet, sa Kyhring. Da kan de tiltalte gå fri.

– Helt urealistisk tidsbruk

Breili og Svendsen har i løpet av rettssaken sagt at tegnejobben i Mølledammen tok 6–10 timer eller «en dags jobb». Kyhring trakk i den sammenhengen opp at sakkyndige, som har gått gjennom tegningene, mener det tok mye lengre tid.

– Påtalemyndigheten mener det tok minst 25 timer. Og at en minimumsverdien for den tegningen er på 28.000 kroner.

Tidsbruken har en del å si for verdien av tjenesten. Det betyr også litt om hvor grovt det er.

– Det viktigste her er at Svendsen var en offentlig tjenestemann. Det skal vurderes selvstendig i grovhetsvurderingen, sa Kyhring.

– Egen praksis

På 13 adresser har Svendsen gjort alvorlige saksbehandlingsfeil og i de fleste av disse utbyggingssakene var Breili arkitekt, mener Økokrim.

De mener Statsforvalteren (tidligere Fylkesmannen) skulle fått mulighet til å vurdere sakene om utbygging i strandsonen. Noe de ikke fikk.

– De satte seg en egen praksis som var over bestemmelser i plan- og bygningsloven, sa statsadvokat i Økokrim, Maria Bache Dahl, i retten.

Tirsdag og onsdag neste uke skal forsvarene til de tiltalte komme med sine sluttprosedyrer.

De siste 20 årene har arkitekt Rune Breili sendt inn mange byggesøknader til Tjøme kommune.
I 2003 tegner Breili et hus for byggesaksbehandler Harald Svendsen.
I 2008 blir Svendsen sjef for byggesaksavdelingen. Hans Petter Abrahamsen blir byggesaksbehandler i samme avdeling.
I 2010 blir Abrahamsen daglig leder i arkitektfirmaet til Breili. Samtidig hjelper Breili Svendsen med et nytt husprosjekt.
I 2014 går Abrahamsen tilbake til kommunen.
I 2016 begynner Svendsen hos Breili. Abrahamsen blir byggesaksleder.