Hopp til innhold

Avlyttet telefonen til kommuneansatt for å avdekke mulig korrupsjon

VESTFOLD TINGRETT (NRK): Da politiet etterforsket Tjøme-saken, ble både arkitekt Rune Breili og tidligere byggesaksleder Harald Svendsen avlyttet. Tirsdag startet den seks uker lange rettssaken mot de to.

Tjøme

MÅ FORKLARE SEG: Tirsdag startet rettssaken etter flere år med gransking og etterforskning av utbygging i strandsonen.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK Luftfoto

– Noen av sakene er svært omfattende og strekker seg over flere år, sa Esben Kyhring, førstestatsadvokat i Økokrim i Vestfold tingrett tirsdag.

Svendsen og Breili møtte i dag i retten tiltalt for grov korrupsjon.

Arkitekt Breili skal ifølge Økokrim i hemmelighet tegnet huset til saksbehandler i kommunen, Harald Svendsen. Samtidig satt saksbehandleren og godkjente søknader fra arkitekt Breili.

Økokrim mener tjenestene hadde sammenheng med Svendsens stilling i byggesaksavdelingen og jobben egentlig hadde en verdi på 50 000 kroner. Breili fikk ifølge Økokrim ikke betalt for jobben.

Svendsen skal heller aldri ha fortalt om tjenesten til sine overordnede i kommunen, mener de.

Mølledammen

Dette huset ble ifølge dokumentene tegnet av Svendsen selv, men påtalemyndigheten mener Svendsen fikk hjelp av arkitekt Breili. Huset er senere solgt. Dagens eier har ingen ting med saken å gjøre.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Økokrim har gått gjennom mange byggesaker der Svendsen og Breili var involvert.

– Over 60 saker er vurdert. Noen vil kanskje sette spørsmålstegn ved det. Svaret ligger i at det har vært et møysommelig arbeid å gå gjennom, sa statsadvokaten.

Både Svendsen og Breili svarer nei når dommeren spør om de erkjenner straffskyld. Det har de stått ved helt siden Økokrim begynte å etterforske saken i 2018.

Økokrim lister i retten også opp 13 adresser der Svendsen skal ha begått alvorlige saksbehandlingsfeil. I de fleste av disse utbyggingssakene var Breili arkitekt.

Dette er noen av hyttene det dreier seg om:

Nautnesveien 129

Nautnesveien 129

På denne hytta ga byggesaksbehandler Hans Petter Abrahamsen en ulovlig godkjenning av en kjeller, ifølge tiltalen. Arkitiekt Breili søkte på vegne av hytteeier. Søknaden ble godkjent på en dag, viser kommunens dokumenter. Hytteeieren sier til NRK at hvis det har skjedd ulovligheter, er han glad for at det følges opp. 

Brøtsøveien 88

Brøtsøveien 88

I forbindelse med saksbehandlingen på denne hytta er byggesaksleder Harald Svendsen tiltalt for inhabilitet. I tillegg er det gitt en ulovlig byggetilatelse, ifølge tiltalen. Arkitekt Breili søkte på vegne av hytteeier. Hytteeieren sier til NRK at han satte alt bort til Breili og stolte på at alt var i orden.

Brøtsøveien 30

Brøtsøveien 30

På denne hytta ble en ulovlig kjeller godkjent som følge av en uriktig saksbehandling som byggesaksleder Harald Svendsen praktiserte, ifølge tiltalen. I denne saken var ikke arkitiekt Breili involvert. Hytteeieren ønsker ikke å kommentere saken. 

Holtekjærstranda 80

Holtekjærstranda 80

I forbindelse med saksbehandlingen på denne hytta er byggesaksleder Harald Svendsen tiltalt for inhabilitet. Det er også gitt en ulovlig tiltatelse til bygg av kjeller, ifølge tiltalen. Her søkte arkitekt Breili på vegne av hytteeier. Hytteeieren sitter også i styret til Breilis firma og har eierandeler der. Til NRK ønsker ikke hytteeieren å si noe om saken annet enn at hun mener NRK skriver mye feil om dette. 

Brøtsøveien 138

Brøtsøveien 138

På denne hytta har byggesaksleder Harald Svendsen gitt en ulovlig tiltatelse til bygg av kjeller, ifølge tiltalen. I denne saken var ikke arkitekt Breili involvert. Hytteeieren har ikke svart på NRKs henvendelser. 

Neholmveien 67

Neholmveien 67

I forbindelse med saksbehandlingen på denne hytta er byggesaksleder Harald Svendsen tiltalt for inhabilitet. I tillegg har han gitt en ulovlig godkjenning til bygg av kjeller, ifølge tiltalen. Arkitekt Breili søkte på vegne av hytteeier. Ifølge tiltalen var det bestemt at Svendsen skulle begynne å jobbe hos Breili da han ga godkjenningen. Hytteeieren ønsker ikke å kommentere saken. 

Beslag og avlytting

I retten fortalte aktor om hvordan de gikk frem. De avlyttet telefonene til Breili og Svendsen fra 1. oktober til 23. oktober 2019.

Da gjorde de også en ransaking og inndro datamaskiner. Begge ble løslatt samme dag.

– Kommunikasjonskontroll er et tiltak vi har anledning til å bruke i saker som grov korrupsjon. Og det er et tiltak som kan være viktig for å oppklare denne type forhold, sier statsadvokat Kyhring til NRK.

– Hva kom ut av avlyttingen?

– Jeg kan ikke gå inn på det nå. Men deler av dette materialet blir tatt opp og presentert for retten under hovedforhandlingen senere, sier han.

Førstestatsadvokat i Økokrim Esben Kyhring

Førstestatsadvokat i Økokrim, Esben Kyhring, mener det ikke er tvil om at dette er korrupsjon.

Foto: Rune Christoffer Holm / NRK

Tette bånd

Tjøme kommune, nå Færder kommune, bestilte i 2017 en gransking av saken. Der kom det frem at det ikke dreide seg om korrupsjon.

Kommunen har underveis likevel undersøkt sakene som dukket opp.

I dag sjekker kommunen 400 adresser som skal sjekkes for mulig ulovligheter. Bare et fåtall er behandlet ferdig og flere advokater NRK har snakket med har varslet mulige søksmål på vegne av hytteeiere.

En annen tidligere byggesaksleder i kommunen, Hans Petter Abrahamsen, er også tiltalt i Vestfold tingrett.

Han skal ha tatt snarveier i behandlingen av hyttesaker. Abrahamsen fikk opprinnelig 15 000 kroner i bot, men den godtok han ikke. Derfor ble han også han en del av rettssaken.

Rettssaken mot de tre varer frem til 26. februar. 18 vitner er kalt inn, blant annet kommuneansatte, politikere og granskere. I morgen, onsdag, skal arkitekt Rune Breili forklare seg.

Dette er de tette båndene mellom Abrahamsen, Breili og Svendsen som NRK har kartlagt:

De siste 20 årene har arkitekt Rune Breili sendt inn mange byggesøknader til Tjøme kommune.
I 2003 tegner Breili et hus for byggesaksbehandler Harald Svendsen.
I 2008 blir Svendsen sjef for byggesaksavdelingen. Hans Petter Abrahamsen blir byggesaksbehandler i samme avdeling.
I 2010 blir Abrahamsen daglig leder i arkitektfirmaet til Breili. Samtidig hjelper Breili Svendsen med et nytt husprosjekt.
I 2014 går Abrahamsen tilbake til kommunen.
I 2016 begynner Svendsen hos Breili. Abrahamsen blir byggesaksleder.