Naturvernforbundet hardt ut mot Tønsbergs Blad: – Det er farlig

Naturvernforbundet vurderer å ta Tønsbergs Blad til Pressens Faglige Utvalg, PFU, for å ha trykket en annonse fra Klimarealistene.

Klimarealistenes annonse i TB.

Det er denne annonsen som Naturvernforbundet reagerer på. Annonsen sto på trykk i Tønsbergs Blad forrige fredag.

«Klimakrisen finnes ikke.»

Det var overskriften til annonsen som fikk Naturvernforbundet til å reagere. Annonsen kostet under 25.000 kroner og var betalt av Klimarealistenes medlemmer. De har prøvd å kjøpe annonseplass i flere av landets aviser, men skal ha fått nei.

Naturvernforbundet mener at Tønsbergs Blad ikke tar samfunnsansvaret på alvor.

– Vi er svært skuffet. Det er farlig når en avis er med på å spre slike usannheter, sier en oppgitt Maren Esmark, generalsekretær i Naturvernforbundet.

Maren Esmark

SKUFFET: Maren Esmark i Naturvernforbundet er skuffet over at TB tillot annonsen.

Foto: Naturvernforbundet

Klimarealistene sier på sine nettsider at de er en partipolitisk uavhengig organisasjon for dem som mener at klimaet domineres av naturlige variasjoner. NRK skrev en sak om dem da de skulle arrangere en konferanse.

Klimaforskere tok da også en nærmere titt på organisasjonens påstander:

Ytringsfrihet

For aviser og mediehus er ytringsfrihet og det å være samfunnsbyggende viktig. Noen ganger kan det være en vanskelig balansegang, men redaktør Sigmund Kydland i Tønsbergs Blad mener de gjorde rett i dette tilfellet.

– Vi sørger for at ytringsfriheten virker. De neste dagene etter annonsen belyste vi dette fra andre sider, sier Kydland.

Sigmund Kydland

REDAKTØR I TB: Sigmund Kydland.

Selv om annonser ikke er redaksjonelt innhold, har redaktøren fortsatt ansvar for alt som publiseres i aviser. Det påpeker generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen.

Hun har ikke sett den spesifikke annonsen og uttaler seg derfor på generelt grunnlag.

– Medienes rolle er å synliggjøre synspunkter. Ikke bare de synspunktene vi selv er enig i. Det er viktig, sier Floberghagen.

Men om avisen burde ha publisert annonsen som flere andre aviser rundt om i landet har ment at ikke er grei, er en annen sak.

– Spørsmålet her er om man her sprer desinformasjon. Det kan ikke PFU ta stilling til før klagen kommer, sier Floberghagen.

Menneskeskapte klimaendringer

Det er klimaendringene og spørsmålet om de er menneskeskapte, eller ikke, som har satt fyr på denne debatten.

FNs klimapanel med ledende klimaforskere fra hele verden har konkludert med at det er ekstremt sannsynlig at klimagassutslipp fra menneskelig aktivitet er den viktigste årsaken til temperaturøkningen på jorda.

– Vi bestrider funnene til FNs klimapanel. Vi står ikke overfor noen klimakrise, sier Morten Jødal, leder for Klimarealistene.

– Hvis Naturvernforbundet går videre med en sak, mot oss, så skal vi ta ...

Så stopper han seg selv.

– Jeg skal ikke si noe stygt, avslutter Jødal.