Nå slipper du å være «uteligger» i egen båt

Fra 1. oktober ble det mulig for folk som bor i båt å få en fast adresse.

Berit Bye

BOR I BÅT: Berit Bye er student, men foretrekker båten fremfor en liten hybel på campus.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Berit Bye er student og bor i en seilbåt i gjestehavna i Horten, men i Folkeregisteret er hun registrert som "UFB" – uten fast bopel. Det betyr at hun ikke kan søke om lån eller tegne et mobilabonnement.

– Når man er uten fast bopel stryker man på alle kredittsjekker og mange har omgått reglene og registrert seg som bosatt hos venner eller slektninger, forteller Bye.

LES OGSÅ: Studenten sparer flere tusen kroner i måneden

Tilrettelagt for beboelse

Berit Bye

KOMPAKT LEILIGHET: Berit Bye har både kjøkken, stue, bad og to lugarer i båten. Den ene lugaren brukes som garderobe.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Berit Bye ønsket ikke å oppgi en fiktiv adresse og er dermed i praksis regnet som "uteligger".

– Jeg hadde problemer med å få Folkeregisteret til å godta at jeg var "uten fast bopel", men reglene har vært at man ikke kan få en adresse når man bor i båt, sier hun.

Nå er imidlertid Folkeregisterloven endret slik at det er mulig å få en fast adresse dersom både båten og kaiområdet er tilrettelagt for beboelse og båten er fortøyd ved et kommunalt kaipunkt.

– For å kunne få en fast adresse til båten stilles det krav om at båten har sengeplasser for antall beboere, lys og oppvarming samt kjøkken og sanitærutstyr, sier Harald Hammer, underdirektør i Skatteetaten.

Endringene trådte i kraft 1. oktober.

– Det er bra for da er det kanskje mulig å få satt opp en postkasse. Nå leier jeg postboks og det koster mye, forteller Bye.

18 bobåter

For tiden er det 18 bobåter som overvintrer på gjestehavna i Horten. Båtfolket har tilgang til både strøm, dusj og vaskemaskin ved bryggekanten og har både restauranter og butikker i umiddelbar nærhet.

– Det er både sosialt og billig å bo her, forteller Berit Bye.

Hun er overrasket over at ikke flere studenter ser fordelen med å bo i båt.

– På en hybel har du bare et rom, men båten er som en kompakt leilighet. Jeg har alt jeg trenger og betaler kun 3000 kroner måneden, inkludert strøm og vedlikehold på båten, sier Bye.

Berit Bye

SENTRALT: Gjestehavna i Horten ligger midt i sentrum og her har båtfolket tilgang til både restauranter og butikker i umiddelbar nærhet.

Foto: Aina Indreiten / NRK

– Enklere med adresse

Berit Bye tror endringene som gjør at beboere i båt kan få en adresse vil gjøre det enklere for flere å velge dette.

– Å være uten fast bopel har gitt denne boformen lav status, men dette vil forhåpentligvis endre seg nå.

Men om de 18 bobåtene som overvintrer i Horten kan få adresse der er usikkert.

– Dette er nytt for oss og plassene i gjestehavna trenger vi til båtgjestene om sommeren, men det er mulig vi kan sette av noen av plassene til bobåter og husbåter. Det må vi ta en vurdering på, sier ordfører Are Karlsen.