Studenten sparer flere tusen kroner i måneden

STAVERN/LARVIK (NRK): Mens andre studenter bruker tusenvis av kroner på husleie hver måned, kan Jonathan Andresen bruke pengene på andre ting.

Jonathan Andresen står i den hvite seilbåten sin.

BÅTVANT: Jonathan Andresen har tilbrakt mye tid i båt gjennom hele oppveksten, og for han var det naturlig å flytte inn i en da han skulle begynne å studere på Politihøgskolen i Stavern.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Når studieåret starter, er det mange om beinet når det gjelder å få seg et sted å bo. Da kan det lønne seg å være kreativ.

I fjor var den gjennomsnittlige månedlige leieprisen i landet på 6 290 kroner for en ettroms leilighet, ifølge Leiemarkedsundersøkelsen 2015. Prisen varierer naturlig nok etter hvor i landet du studerer, og det er fortsatt dyrest i hovedstaden.

24 år gamle Jonathan Andresen slipper imidlertid unna med 1 500 kroner i bokostnader hver måned.

Han bor vel å merke på en seilbåt uten dusj. Den kostet ham 200 000 kroner i 2015, men 24-åringen kan likevel anbefale det til andre studenter som i disse dager leter etter et sted å bo.

Adresse: Stavern gjestehavn

– Det er fint å bo nedi her. Det er ikke så stor plass, men for én person er det kjempefint, sier politistudenten med et smil.

Jonathan Andresen spiller på en kassegitar inne i båten.

KOSER SEG: Jonathan Andresen stortrives i seilbåten sin.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Han flyttet inn i seilbåten sin i fjor, og har kun angret én gang.

– Det blåste kraftig og gynget så mye en natt at jeg ikke fikk sove. Da ble jeg irritert, men så ble det fint vær igjen og alt var bra.

Adressen hans er Stavern gjestehavn, og fordelene med å bo i en båt er mange, skal vi tro 24-åringen.

– Det er billig, ikke minst, og så møter jeg veldig mange hyggelige mennesker som besøker gjestehavna.

Har det han trenger

I den 31 fot store båten har han alt han trenger, i alle fall nesten. Han har stue, kjøkken, lagringsplass, sofa og et lite toalett.

Dusj og vaskemaskin mangler, men det finner han i havnebygget like ved båten sin.

– Jeg har det jeg trenger for å kose meg, tilføyer Andresen.

Likevel innrømmer han at det er godt det finnes en lesesal på skolen han går på. På dager med mye vind gynger det nemlig litt vel mye i båten, og selv om studenten er godt vant til båtlivet, kan konsentrasjonen kan lett forsvinne akkurat da.

– Selv om det gynger, er det en koselig plass og et fint sted å få besøk.