Hopp til innhold

Mesterkokkens rekorddiett

Mesterkokk Odd Ivar Solvold har de siste årene trent seg sterk, seig og utholdende. Se hva han spiser uken før konkurranse for å oppnå rekordtid.

Odd Ivar Solvold spiser hjemmelaget pizza dagen før en konkurranse. Tomatsausen er hans store hemmelighet.

MEDALJER: Odd Ivar Solvold har mistet tellingen over antall medaljer han har fått. – Hjemmelaget pizza med mye ost, husets rike tomatsaus, kokt skinke og ekstra skorpe med godsaker på, er min klare favoritt dagen før en konkurranse, sier Solvold.

Han har svømt i ekstremvær, vært i kamp med bølger og strømninger, sust gjennom vind på 10 meter i sekundet, kruset gjennom vanskelig terreng på sykkel og løpt opp bratte fjellsider.

Den prisbelønte mesterkokken, Odd Ivar Solvold, lar seg ikke stoppe av at noe virker uoppnåelig og vanskelig – han når rekorder.

Men hva spiser Solvold for å nå personlig rekord?

LES OGSÅ: Slik trener hun til verdens tøffeste triatlon

Solvolds hemmelighet

Hvert år arrangeres det et uendelig antall utholdenhetskonkurranser, både nasjonalt og internasjonalt. Den 17. september går startskuddet for Oslo Maraton.

Solvold har deltatt i flere konkurranser i år. VM i Swimrun i Stockholm var hans siste konkurranse denne måneden.

– De siste to årene har det vært en radikal kostholdsendring, og det har slått veldig positivt ut, sier Solvold.

En av hans hemmeligheter ligger i tomatene.

– Jeg spiser nok måltider med tomater fire ganger i uken, sier mesterkokken.

Solvold forteller at han sliter arvelig med litt høyt kolesterol i familien. For tre år siden lå han over den normale kolesterolgrensen. I dag har han endret kostholdet sitt radikalt, noe som har gitt positive utslag.

– Tomat er en fantastisk restitusjonsgrønnsak for utholdenhet og styrkemuskulatur. Det er en supergrønnsak, selv om det er hverken proteiner eller karbohydrater å skryte av.

I tillegg fokuserer han mye på proteinkilder og karbohydratrike matvarer for å opparbeide overskudd.

– Riktig diett

Daglig leder for ernæringsavdelingen på Olympiatoppen, Ina Garthe, bekrefter at Solvold sin diett har et riktig fokus i uken før konkurransen.

– Jeg synes Solvold tenker veldig riktig i denne oppbyggingen av dietten, sier Garthe.

Ina Garthe

VIKTIG MED DIETTPLAN: Ina Garthe, daglig leder for ernæringsavdelingen på Olympiatoppen, mener at det er helt klart et konkurransefortrinn å ha riktig fokus på kostholdet sitt i uken før konkurranse. – Spesielt i konkurranser som er langvarige og utholdenhetspreget, sier Garthe.

Foto: OLT

– Hjemmelaget pizza kan fungere veldig bra den siste dagen. Den inneholder karbohydrater, protein, fett og andre viktige næringsstoffer. Karbohydrater er en viktig lagspiller for å ha rask tilgang på energi til utholdenhetsbaserte konkurranser.

LES OGSÅ: Slik unngår du hold på løpetur

Hun legger til at det er viktig å huske på en ting under selve konkurransen:

– På selve konkurransedagen bør man bruke matvarer man har prøvd ut tidligere ved treninger med lignende intensitet som konkurransen. Flere blir mer sensitive for ulike matvarer før og under sleve konkurransen. Det lønner seg å prøve ut hva som fungerer.

Solvold mat
Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark