Hopp til innhold

Slik trener hun til verdens tøffeste triatlon

Kari-Anne Kirsebom Strandman (31) skal være med på verdens tøffeste triatlon. – Noen ganger lurer jeg på hva jeg driver med, sier hun.

Kari-Anne Kirsebom Strandman deltar i Norseman 2016.

– Jeg "prostituerte" meg på internett i 14 dager for å samle inn likes på bildet, ler Strandman.

– Det er sikkert ikke den mest optimale sporten å drive med når man blir sjøsyk av å svømme. Hvem er det egentlig som blir det?!, spør Kari-Anne Kirsebom Strandman (31) etter en treningsøkt på Ringshaugstranda i Tønsberg.

Lørdag 6. august klokken 0500 går starten i årets Norseman. Hun er tydelig overrasket over at hun har klart å melde seg på verdens tøffeste triatlon på Ironman-distanse, Norseman 2016.

Norseman

TØYE UT: Kari-Anne Kirsebom Strandman bruker lang tid på å tøye ut for å forhindre skader.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

– Jeg har prøvd å ta reisesyketabletter, men det funket ikke så bra, også blir man veldig sløv av det, legger hun til og ser ned på armleddet. Sportsklokka viser at hun har fullført en 750 meters svøm.

Å ta medikamenter under løpet er ikke et alternativ for den unge ingeniøren.

Hun vet at kroppen ikke kommer til å like de store belastningene, men sløv skal hun ikke være idet hun fullfører sin første 226 kilometer lange distanse den 6. august.

Over ti timer med trening

Løping

KONDISJONSTRENING: Det blir fort 12-15 timer med trening hver eneste uke. – Det går dessverre utover det sosiale livet. Jeg håper at vennene mine husker hvem jeg er når jeg kommer tilbake, fleiper Strandman.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Hvert år kommer det inn flere tusen søknader. Det maksimale antall deltakere er 250. Noen plasser blir tildelt norske og utenlandske eliteutøvere, resterende plasser deles ut ved loddtrekking.

– Naturopplevelsen kombinert med mestringsfølelsen og stemningen der borte er veldig stort for en triatlet, sier Strandman.

Hun har drevet med forskjellig idretter hele livet, men treningen har aldri vært på et så høyt nivå som den er nå før stevnet. Treningsøktene hennes har strekket seg over ti timer i uka de siste tre årene.

– Jeg startet med min første triatlon for tre år siden, siden den gang har jeg trent mest kondisjon. I tillegg har jeg to økter med styrketrening per uke, sier hun.

I dag skal hun både svømme og løpe. På slutten av dagen er det veldig viktig å tøye ut, ifølge Norseman-deltakeren.

Helseskadelig?

Hogne Rørvik

FORBEREDELSER: – Hvis du er veldig godt forberedt og passer på å få i det nok næring og væske underveis, så er det utrolig hva kroppen kan tåle, sier manuellterapeut Hogne Rørvik.

Foto: Privat

Manuellterapeut Hogne Rørvik har en lang idrettsmedisinsk erfaring blant annet som tidligere sjefsfysioterapeut for alpinlandslagene på 90-tallet og fysioterapeut for Formel 1-førere.

– Jeg vil ikke si at dette er nødvendigvis skadelig, for kroppen har en utrolig tilpasningsevne. Hvis man bruker flere år på å forberede seg, så vil kroppen kunne tåle slike belastninger, sier Rørvik.

– Men det kan være helseskadelig dersom man ikke er godt nok trent.

Trenes opp av fjorårets vinner

Kari-Anne Kirsebom Strandmans personlige trener er Kristin Lie, fjorårets kvinnelige vinner av Norseman 2015, som fullførte hele løpet på 11:50:48.

– Hva skjer hvis du vinner over henne?

– Nei, det hadde vært veldig trist, for da hadde det betydd at det hadde skjedd noe gærent med henne. Hun skal slå meg 100 av 100 ganger, ler hun.

Til tross for at Strandman ikke har et mål om å vinne, synes hun at det er morsomt at hun skal konkurrere mot de proffe.

– Mitt mål er å fullføre løpet innen 15-16 timer, sier hun.

Svømming

VARMT I VANNET: – Det er 20 grader i vannet på Ringshaugstranda, men jeg må regne med at det blir 13-14 varmegrader i Hardangerfjorden, sier Kirsebom Strandman som skal svømme hele 3,8 km under første etappe.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK