Hopp til innhold

Matmangel hos matsentralen: – Det er vondt

Fortvilte foreldre ringer Olav Håland for å be om mat. Hans eneste juleønske i år er at de kan dekke behovet til de trengende.

Matsentralen i Vestfold og Telemark

DELER UT MAT: Olav Håland hjelper til med å dele ut mat ved Matsentralen i Vestfold og Telemark. Han forteller han ser mange rusmisbrukere og enslige foreldre som trenger mathjelp.

Foto: Theo Aasland Valen / NRK

Juleferien er en høytid de fleste nordmenn gleder seg stort til. En tid de fleste forbinder med gaver, mat og godt selskap, men det er ikke realiteten for alle.

– Jula er en vanskelig tid for mange, slår daglig leder Rebekka Trevland ved Matsentralen i Vestfold og Telemark fast, og legger til:

– Det skal handles gaver, man skal kose seg litt ekstra, det skal være aktiviteter, og det blir verre for de som allerede står i en vanskelig situasjon.

Matsentralen i Vestfold og Telemark

FORVENTER FLERE: Daglig leder ved Matsentralen i Vestfold og Telemark, Rebekka Trevland, forteller til NRK at de forventer enda et påtrykk i tiden nærmere jul.

Foto: Theo Aasland Valen / NRK

Les også Behovet for mathjelp har doblet seg

Matsentralen i Oslo

Ikke nok til å mette alle

Trevland står i et lager fullt av mat. Likevel er det ikke nok til å mette alle.

Matsentralen i Vestfold og Telemark

DYRTID: Høyere matpriser, strøm og renter mener frivillig Olav Håland er grunnen til økningen i mennesker som trenger mathjelp.

Foto: Theo Aasland Valen / NRK

Tidligere i år skrev NRK at 115.000 mennesker står i matkø ved de 558 matsentralene i landet. Av disse klarte de kun å mette 77.000, det betyr at 38.000 måtte gå tomhendt hjem.

Situasjonen ser ikke noe lysere ut nå, mener frivillig Olav Håland. Hans eneste juleønske i år er å kunne dekke behovet for de trengende.

– Det er vondt å se, jeg får telefoner inn av mødre, hvor jeg hører barna i bakgrunn si: «Mamma, vi har ikke spist på to dager». Det er Fattig-Norge i dag.

Matsentralen i Vestfold og Telemark

JOBBER PÅ SPRENG: De frivillige ved Matsentralen i Vestfold og Telemark jobber på spreng med å hente og dele ut mat.

Foto: Theo Aasland Valen / NRK

– Alvorlig situasjon

Nå går Matsentralen og frivilligheten en enormt krevende tid i vente, sier den nasjonale daglige lederen ved Matsentralen, Per Christian Rålm.

Per Christian Rålm

JULA ER TØFFERE: Den nasjonale daglige lederen ved Matsentralen, Per Christian Rålm, mener desember er ekstra tøff for folk med dårlig råd.

Foto: Truls Alnes Antonsen

Det er en alvorlig situasjon at så store deler av befolkningen sliter økonomisk. Vi får stadig inn nye grupper som trenger mathjelp, som ikke har trengt dette før.

Den mentale belastningen av å ha dårlig råd merkes mer i desember, enn i januar, mener han.

– Vi skulle så gjerne begynt med en overflod i juletida, da kunne vi kanskje hjulpet folk med å slippe å kjenne på den emosjonelle belastningen av å ikke strekke til.

Matmangelen tærer også på de ansatte og frivillige i organisasjonene. Ofte sitter de igjen med følelsen av at de ikke får hjulpet nok, forteller Rålm.

Mange i frivilligheten hadde satt pris på en sterkere anerkjennelse fra politikerne, at det de gjør nå det er viktig. Det hadde betydd mye.

Matsentralen i Vestfold og Telemark

TÆRER PÅ ANSATTE: Matmangelen tærer på de ansatte ved matsentralen. De sitter igjen med følelsen av å ikke strekke til, forteller daglig leder.

Foto: Theo Aasland Valen / NRK

Les også Matutdelingen skulle stengje i ferien – så tok eldsjeler saka i eigne hender

Terje Nygård er frivillig i Kirkens bymisjon. Han pakker mat fra en grønn plastkasse.

Skammer seg over å være politiker

Regjeringen må enten øke den sosiale støtten eller sørge for at organisasjonene har penger nok til å få inn mer ressurser, sier stortingsrepresentant for Rødt Mímir Kristjánsson.

Mímir Kristjánsson

MÅ TA GREP: Stortingsrepresentant for Rødt, Mímir Kristjánsson, mener regjeringen må ta grep snarest for å stoppe den urovekkende utviklingen.

Foto: Henriette Dæhli

– Vi har ikke mangel på mat eller penger i Norge. Det er ingen grunn, annet enn at vi har dårlig politikk og fordeling, til at folk skal gå sultne i Norge.

Han mener saken ofte blir glemt.

Regjeringen må flytte hovedfokuset over på de bekymringsverdige utviklingene vi ser i landet, sier Kristjánsson.

Jeg forstår ikke at dette ikke skal være den viktigste oppgaven alle politikere i Norge har. Å sørge for at det er mat nok til alle. Jeg skammer meg over å være politiker i et land, når det er sånn som det her.

Hei!

Har du noen tanker om saken, eller tips til noe annet jeg bør se nærmere på? Send meg en e-post!