Lege mener frykten for rødt kjøtt er overdrevet

– Dør du av å spise pinnekjøtt har du maks uflaks, sier kommuneoverlege Elisabeth Swensen. Hun mener frykten for rødt kjøtt rett og slett er noe tull.

Rødt kjøtt.

ALT MED MÅTE: Kommuneoverlegen i Seljord reagerer på det hun mener er skremselspropaganda for rødt kjøtt. Hun mener folk bør spise det de liker, og at all mat skal spises med måte.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

«Nylig opplevde vi igjen det bisarre skuespillet som iscenesettes når diskutable forskningsresultater raskt omsettes til nyhetsoverskrifter». Slik starter et leserinnlegg i Klassekampen onsdag, skrevet av kommuneoverlege i Seljord, Elisabeth Swensen.

Innlegget er også publisert på Swensens egen blogg, og handler om oppslagene som sa at det kan være kreftfremkallende å spise rødt kjøtt.

Elisabeth Swensen

Swensen reagerer på at rødt kjøtt har blitt stemplet som livsfarlig mat.

Foto: Marie Roksund / NRK

Slår ned på alle slags farer

Swensen har lenge ytret at livet ikke må overdramatiseres, og at for mye betegnes som risiko, sykdom og fare.

Nå har hun tatt til orde for at det har utviklet seg nærmest et hysteri rundt alt vi spiser. På legekontoret ser hun en økende grad av pasienter som er bekymret for maten man får i seg. Men det var særlig en hendelse som fikk begeret til å renne over for legen:

– Jeg hørte en sak om en ung mann som lurte på om han skulle kaste en pølse han hadde kjøpt, fordi en intervjuer minnet ham på sammenligningen mellom rødt kjøtt og kreft, sier Swensen.

I kronikken «Takk for maten» stiller Swensen spørsmålet: hva skal vi egentlig spise? Selv har hun følgende svar på gåten:

– Man skal spise det man liker å spise. Vi har en rik mattradisjon her i Norge, med mye lokal mat, så man bør spise et variert kosthold basert på det som egner seg å produsere i landet vårt. Alt med måte, sier hun.

Men...

Likevel vil ikke Swensen gi uttrykk for at alle spiser på en måte som er best for kroppen.

– Mange spiser dårlig mat. De tar seg ikke tid til å lage mat, og det å lære seg å lage mat på skolen, for eksempel, er for dårlig. Men det er egentlig en annen diskusjon, sier hun.

Det Swensen vil fokusere på er at det røde kjøttet i disse dager har blitt mistenkeliggjort. Noe som egentlig bare er tull, ifølge Swensen.

– Men er det virkelig ingenting i disse advarslene?

– Nei. Det er klart at alt vi gjør her i livet har en risiko i seg, og i ekstreme mengder er nok ikke rødt kjøtt sunt, men slik det er fremstilt i disse dager blir det veldig skjevt, og for publikum blir det helt uforståelig, sier Swensen.