Hopp til innhold

Nabofylket sender 15 flere OL-utøvere

Magnus Krog er eneste OL-deltaker fra Telemark, mens Buskerud sender hele 16 utøvere. – Det har blitt jobbet for mye individuelt i Telemark, sier leder av idrettskretsen.

Magnus Krog

Kombinertløper Magnus Krog er Telemarks eneste håp under OL i Russland som starter nå i februar. Til sammenligning sender Buskerud hele 16 deltakere.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Til sammen 105 OL-deltakere fra Norge reiser til Sotsji i Russland i disse dager, men det er svært varierende hvilke fylker som kan skryte av å sende av gårde flest deltakere.

Et av fylkene som rister på hodet, er Telemark. Vi har kun én deltaker, kombinertløper Magnus Krog, å skryte av. Til sammenligning sender altså nabofylket Buskerud hele 16.

Det klinger ikke så godt i ørene til Sondre Fjelldalen, som er organisasjonssjef i Telemark Idrettskrets.

– De har gjort mye bra arbeid i Buskerud. De har etablert miljøer som trekker til seg unge, og som klarer å etablere seg på seniornivå, sier Fjelldalen.

Les også:

Alv Øystese og Sondre Fjelldalen

Rektor ved Toppidrettsgymnaset Alv Øystese og organisasjonssjef i Telemark idrettskrets Sondre Fjelldalen er enige om at Telemark bør klare å samarbeide bedre innad i fylket for å fostre flere toppidrettsutøvere.

Foto: Roald Marker / NRK

Trenere må samarbeide mer

i Telemark er det nå startet et prosjekt som heter Teletoppen. Det er et langsiktig arbeid for å talenter til å bli enda bedre. Så gode at de kan bli med til OL.

– Vi har mange gode trenere i Telemark, med mye av arbeidet skjer på individuell basis. Noe av det vi skal gjøre i Teletoppen er å lage nye miljøer, der trenere skal kunne jobbe sammen. På den måte kan en trener lære av en annen, og en idrettsgren få nyttige tips fra en annen gren, sier Fjelldalen.

Målet er å få frem juniortalenter som er seniorer i OL i 2022.

– De skal kunne sikre medaljer basert på at de er trent her i Telemark, sier Fjelldalen, som er klar over at det er ambisiøst mål.

Ikke et umulig mål

Målet er likevel ikke så umulig som en skulle tro. Samarbeidet mellom Toppidrettsgymnaset i Telemark og Odd ballklubb viser det. Alv Øystese er rektor på skolen.

– Siden vi på Toppidrettsgymnaset etablerte oss i Skien i 2005, har det gått én vei. Odd er omtalt som et sted for talentutvikling på høyt nasjonalt nivå, og det har med samarbeidet mellom dem og oss å gjøre, sier rektor Alv Øystese.

Iselin Moen og Andrea Sætersdal

Iselin Moen og Andrea Sætersdal driver med friidrett og bryting, og mener de kan bli svært gode i hjemfylket Telemark.

Foto: Roald Marker / NRK

Får man til et like fruktbart samarbeid innen de forskjellige idrettsgrenene, som Odd og Toppidrettsgymnaset, kan mye skje. Men fremdeles er utøveren den aller viktigste.

– Vi kan bli gode hjemme i Telemark

Iselin Moen og Andrea Sætersdal, som begge er elever ved Toppidrettsgymnaset, har store ambisjoner innen idretten.

Selv om det er planleggingsdag på Idrettsgymnaset i Telemark, er begge jentene innom skolen for å trene på fridagen sin. Begge har lyst til å bli gode innen sin idrett.

– Jeg satser på bli best i Europa, best i verden og så skal jeg sikte mot OL, sier Iselin Moen, som driver med bryting.

Klassevenninnen Andrea Sætersdal, som driver med friidrett, har også ambisjoner. Hun tror det er mulig å bli god her i Telemark.

– Jeg løper 200 meter og 400 meter. Det er en individuell idrett, men har du en god trener kan du bli skikkelig god, også i Telemark.