Her får Hilde vite at OL ryker

LILLEHAMMER (NRK.no): Like etter tirsdagens NM-renn fikk Tom Hilde (26) beskjeden han fryktet: Den siste OL-plassen gikk til Daniel André Tande (19).

Tom Hilde får OL-beskjed

KALT INN TIL MØTE: Tom Hilde fikk OL-beskjeden like etter kveldens NM-renn på Lillehammer. Her snakker han med landslagstrener Alexander Stöckl.

Foto: Anders Engeland / NRK

– Jeg har det ikke spesielt kult akkurat nå. Jeg legger noen treningstimer for det her, og når man ikke lykkes så er det ganske kjedelig, sier en synlig skuffet Hilde til NRK.no.

Tom Hilde

Tom Hilde endte på 8.-plass i NM-rennet lørdag. Det holdt ikke til OL-billett.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Hilde endte på 8.-plass i NM-rennet, og like etter at konkurransen var ferdig ble han tatt inn i en brakke der landslagstrener Alexander Stöckl kom med den tunge beskjeden:

Den femte og siste OL-billetten i hopp går til 19 år gamle Daniel André Tande.

– Det har vært en vanskelig avgjørelse. Tom har prestert veldig godt i flere mesterskap, men jeg har ikke sett nok bedring til at vi kan ta han med, forklarer landslagssjef Aleksander Stöckl like etter at avgjørelsen ble fattet.

– Hvorfor velger dere Tande?

– Han har prestert på et høyt nivå, også i dag - selv med en liten skade. Han er junior, og får sjansen nå, sier Stöckl med en alvorlig mine.

 • Hva mener du om OL-uttaket? Si din mening i kommentarfeltet under saken!

Meget skuffet

Bare minutter etter vrakingen møtte NRK den OL-vrakede Asker-hopperen. Hilde er enig i avgjørelsen, men tar det likevel svært tungt.

– Det er aldri noe gøy å få knust drømmene sine. Jeg har mer troa på meg selv enn Tande. Men jeg forstår veldig godt hvorfor Tande kommer med. Det gjør at det nesten er verre. I dag var det opp til meg, og jeg feilet. Det er bare å erkjenne at jeg ikke utnyttet muligheten da jeg hadde den, sier Tom Hilde til NRK.

Tande og Stöckl

OL-KLAR: Daniel André Tande har sikret seg OL-plass i en alder av 19 år.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Tom Hilde har vært fast inventar i mesterskap for Norge siden 2007. Hilde har blant annet vunnet fire VM-sølv for lag, samt OL-bronse for lag i 2010.

– Jeg har vært med i åtte strake mesterskap, så kurven peker feil vei, sier Hilde.

Overlykkelig 19-åring

Tom Hilde ble altså nummer åtte i kveldens NM-renn i stor bakke. Anders Bardal vant suverent. Daniel André Tande endte på 6.-plass. Tande slo Hilde med 11,5 poeng.

Tande trodde nesten ikke det var sant da han fikk vite at OL-billetten var hans. Unggutten fra Kongsberg gråt noen gledestårer før han fikk samlet seg til å møte pressen.

– Dette er helt utrolig. Jeg har ikke tenkt så mye på det ennå, det er bare en utrolig stor glede. Det blir veldig morro, jeg gleder meg, sier Tande til NRK.

– Jeg forventer at Tande blir en god femtemann i troppen. Målet hans må være å dra med seg masse erfaring, sier Stöckl om Tandes muligheter i Sotsji.

Den norske OL-troppen i hopp blir dermed seende slik ut: Anders Bardal, Anders Jacobsen, Rune Velta, Anders Fannemel og Daniel André Tande.

VIDEO: Daniel André Tande om OL-billetten

Tom Hilde fikk ikke plass på hopplaget til OL, men det gjorde den unge Daniel André Tande.

VIDEO: Daniel André Tande fikk den siste OL-plassen på det norske hopplaget.

Siste nytt

 • Inter framleis utan poengtap

  Inter tok sin fjerde siger av fire mogelege med 2-0 mot byrival Milan. Marcelo Brozovic og Romelu Lukaku scora i andre omgang. Det er Lukakus tredje mål i Serie A etter overgangen frå Manchester United.

  Inter leier framfor Juventus, som slo Hellas Verona 2-1. Milan er nummer 9.

  Romelu Lukaku
  Foto: Marco Bertorello / AFP
 • Fortvilar etter nytt Barcelona-tap

  Barcelona gjekk på sitt andre tap på dei første fem rundane då Granada vann 2-0 laurdag kveld. Ramon Azez scora etter to minutt, og Alvaro Vadillo dobla på straffe etter 66 minutt.

  Barcelona starta utan Lionel Messi, som kom inn frå start i andre omgang.

  Lionel Messi
  Foto: Marcelo Del Pozo / Reuters
 • Mållaust i Bergen

  Brann hadde ballen klart mest i Bergen mot Haugesund, men det enda med 0-0 framfor 10.000 nokså misnøgde bergensarar.

  Brann hadde klart overtak før pause, men Haugesund var betre med i andre omgang.

  – Siger til oss i dag hadde vore eit ran, sa Haugesunds trenar Jostein Grindhaug til Eurosport.

  – Vi var overraskande bra før pause, og burde hatt mål. Etter pause får vi ikkje i stand same trykketMen vi har eit nykomponert lag og blei slitne mot slutten, seier Brann-trenar Lars Arne Nilsen til NRK.

  Nilsen snakka med supporterane etter kampen.

  – Eg trur dei forstår at vi har det vanskeleg. Vi må tenkje nytt og mobilisere det vi har. Vi skulle hatt fleire tilgjengelege, men med 5-6 ute er det vanskeleg.

  – Høyrde du ikkje pipinga då de gjekk av bana?

  – Eg er tunghøyrd. Men eg trur publikum forstår at spelarane blødde for drakta og gjorde det dei kunne i dag. Det er frustrerande å ikkje vinne, seier Nilsen, som skal ta laget sitt til Rosenborg på Lerkendal neste helg.

  Lars Arne Nilsen
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal